Mirjam Björklund är tillbaka och åker nu över Atlanten för fyra turneringar i USA och Kanada. 

Matchen mot tyskan Anna Zaja i första omgången i WTA125-tävlingen i Swedish Open i Båstad blev ett drama. Läs setsiffrorna: 6-7(7) 7-6(0) 7-6(3).
Redan inför den matchen kände Mirjam av höftproblemen. 
I matchen efter, i andra omgången mot femteseedade fransyskan Fiona Ferro, svarade Mirjam utifrån förutsättningarna för en riktigt stark insats, men fick ge sig med 2-6, 7-5, 3-6.

Efter den matchbollen, i ett soligt Båstad, har Mirjam inte varit i närheten av en match.

– Så här i efterhand kan jag konstatera att rehabiliteringen gått bra. Även om jag kände smärtan då så hade jag ändå tänkt att ta ett break eftersom jag spelade otroligt många matcher under första halvåret. Jag ville bli ännu starkare även innan jag fick ont.

Mirjam Björklund är i Stockholm när vi når henne. Det är här hon haft sin rehabilitering.

Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

– Jag har tränat för fullt de sista två veckorna och under hela tiden sedan i juli har jag kollat mycket tennis. Jag har tagit tiden från tennisen till något positivt och kunnat jobba på annat och vara ledig också. Jag har hela tiden velat känna mig starkare än vad jag var innan skadan.

Kollat tennis sa du, berätta!


– Ja, i år har jag kollat mer tennis än någonsin. Jag har följt många tävlingar och matcher. Det är intressant att följa samma spelare under en och samma tävling för att se hur de spelar ju längre veckan går.

Någon speciell?

– Alla imponerar på olika sätt och under olika veckor, men Bianca Andreescu (femma i världen) har verkligen visat att hon har ett vinnande koncept. Hon sticker ut även om hon inte gör något speciellt. Hon tar tid från motståndaren och jag tycker att det är kul att se hur man med sina verktyg kan göra skada på motståndaren om man använder de rätt. Jag har lärt mig mycket genom att bara titta på tennis och man känner sig inte lika borta när man kommer tillbaka på tennisbanan. Huvudet har fortfarande varit i ”match-mode”.

21-åriga Mirjam glädjs också åt framgångarna för de svenska tjejerna på ITF-touren och hon följer varje vecka hur det går.

– Jag följer det ni lägger ut på tennis.se och i kanalerna och det är klart att jag kollar lottningar och annat. Det är så roligt att det går så bra. Det är bara så svårt när man inte kan se matcherna, för jag är så nervös när man bara följer på live score.

Mirjam Björklund har inlett ett samarbete med Jonas Björkman, före detta världsfyra i singel och världsetta i dubbel. I Svenska Tennispodden sa Jonas: “Jag tyckte det var roligt att få frågan. Jag fick direkt känslan att hon är otroligt målmedveten och hon visste exakt vad hon ville och då blir jag intresserad”.

Svenska Tennispodden, 29 minuter in i programmet:

Mirjam Björklund ser redan resultat av samarbetet.

– Just nu när vi båda här hemma så kör så mycket det går i SALK-hallen. Vårt mål är att han så småningom ska kunna resa med på tävlingarna. Han ska lära mig allt han kan och det kommer ta sin tid.

Hur kom det sig att du ställde frågan till Jonas från början?

– Jag tycker att vi är lika som personer. Det är viktigt med kommunikation mellan spelare och tränare, men här kändes det direkt som att vi kommer överens. Han är grym och hans resultat talar för sig självt. Han kan så mycket tennis och är väldigt engagerad i tennisen och helt ärligt känner jag inga tveksamheter alls och så fort jag kände att det fanns en möjlighet så kände jag ännu mer som att samarbetet var som handen i handsken.

Jonas Björkman är alltså numera tränare för Mirjam Björklund, även om tiden just nu inte räcker till får att resa med. Istället är det Carl Ackered – tränare på SALK – som reser med Mirjam under första tävlingsveckan i USA.

– Han är ju tränare på SALK, men de gick med på att släppa honom en vecka vilket är väldigt kul och bra för mig.

Mirjam Björklund under Fed Cup-matchen mot Ryssland i februari. Foto: Tomasz Browarczyk / Bildbyrån

Under oktober månad har Mirjam planerat in fyra tävlingar – två $25 000- och två $60 000-tävlingar.

– Det blir spel både i USA och i Kanada. Efter det kommer jag hem och spelar i elitserien. Det ska bli kul med lite lagspel igen. 

Just nu är jag lite ledsen över att jag missar Stockholm Open. Jag brukar gå dit och kolla när jag har möjlighet.

Mirjam gillar det där med lagspel. Senaste gången var i februari då Sverige kvalade, men förlorade, mot världsnationen Ryssland för att ta sig upp i World Group.

– Det är så kul att spela i lag och det ska bli kul att komma hem i november och spela med SALK och kanske är Jonas med under några matcher och stöttar.

Vi som har sett vad Mirjam kan uträtta på en tennisbana känner till egenskaperna. Nyfikenheten förbjuder ändå inte att ställa frågan om det är något i spelet som hon förändrat under tiden med nye tränaren Jonas Björkman. Med en tränare som tidigare världsspelare – inte minst i dubbel – finns det saker man kan lära sig av…

– De här senaste veckorna har jag utvecklat flera saker. Allting tar sin tid, men det behöver inte ta så lång tid om man förstår dem. Jag har utvecklat volleyn mycket och det kan Jonas mer än någon annan men vi har jobbar med mycket i spelet i övrigt. Jag börjar bli bättre på slice och att variera och slå hårt. Det är många bitar och som alltid handlar det om att man måste pussla ihop dem i match. Jag är 21 år och har inte så mycket “ground work” att göra. Nu handlar det om hur jag taktiskt ska använda det på rätt sätt. Det gäller också att höja lägstanivån i allt det jag gör.

Se intervjun efter segern i första omgången i Båstad 2019 här: