Mirjam Björklund har spelat två tävlingar sedan i början av september. Nu är hon redo för kval på Roland Garros. “Jag är tillbaka och redo för spel”, säger Sverigeettan.

US Open i början av september förra året blev Mirjam Björklunds sista tävlande det året. Hon vann sina tre kvalmatcher men föll i första omgången i huvudlottningen. Det var för övrigt nära att det blev vinst även där – mot 32-rankade Elise Mertens som vann med 3-6, 6-3, 7-6(3).
En skada tvingade henne till en längre period utan tävlingsmatcher och i början av året genomgick hon dessutom en icke tennisrelaterad operation.
– Efter operationen har det varit en upptrappning. Nu har jag spelat två tävlingar innan Roland Garros, så jag hoppas kunna spela smärtfritt och på en hög nivå i Paris. Det är alltid en avvägning i början av hur mycket man kan spela och hur många matcher kroppen klarar av. Jag tar det vecka för vecka, säger Mirjam.

Hon missade alltså Austalian Open men kommer till spel i kvalet i årets andra Grand Slam-tävling Franska Öppna. Comebacken efter drygt sju månader utan tävlingsmatcher skedde i WTA-tävlingen i Oeiras i Portugal ($100 000) i slutet av april. Hon vann i kvalet men föll mot meriterade Polona Hercog i första omgången. Samma visa veckan efter i Lleida i Spanien ($115 000) där hon kvalade in men fick ge upp i första omgången.
– Det har varit annorlunda att vara borta från tävlingarna, men jag har inte haft något val, så jag har funnit mig i situationen och gjort det bästa av tiden. 

Sedan US Open, när hösten gjorde sitt intåg, har det varit ganska tyst kring Mirjam Björklund, som numera kan titulera sig Sverigeetta på damsidan, före Rebecca Peterson.
Det där med att vara landets högst rankade spelare på damsidan är dock något hon inte tar på för stort allvar.
– Det har alltid varit ett delmål att vara Sverigeetta, men jag tävlar mot hundratals spelare och jag hoppas att vi alla svenskor får vara skadefria hela året nu och att vi blir ännu högre rankade allihop, säger Mirjam och tillägger:
– Jag hade hellre varit Sverigetvåa och rankad topp 100 i världen om jag säger så, så jag fokuserar på den internationella rankingen och på min nivå helt enkelt.

Bilden: Mirjam tackar Wimbledonpubliken efter matchen mot världstvåan Ons Jabeur i första omgången. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Hur känns det just nu – i kropp och knopp?
– Kroppen har ju haft ett längre break än vad jag någonsin haft tidigare. Så skavanker lär jag ha, men så länge det inte är något allvarligt så är status att jag är tillbaka. Kroppen är inte jättemycket matchvan ännu, men jag känner inga tvivel på min nivå. Den finns där och kroppen bör hålla, men det är något man aldrig vet med säkerhet. Oavsett om man varit skadad eller inte, så kan man alltid få ont någonstans. Jag fokuserar på mina matcher och på att försöka vinna mina matcher som vanligt. 

Mirjam Björklund har varit hemma i Sverige och tränat några dagar.
– Jag var hemma på SALK och tränade med lite olika spelare och bland annat en dag på GTG med en utländsk kille.

I Franska Öppna förra året var det nära att det skulle bli spel i huvudlottningen. Hon slog 118-rankade Tamara Korpatsch i första kvalrundan och därefter Polona Hercog. I kvalfinalen fick hon ge sig mot danskan Clara Tauson med 5-7, 7-6(3), 2-6.
Med skadan bakom sig och en tro på sig själv vågar hon sikta högre.
– Roland Garros kommer alltid vara speciellt för mig. Det var den första Grand Slamen jag kvalade in i, så jag ser fram emot att vara tillbaka i Paris och förhoppningsvis prestera på den nivå jag känner att jag har i mig. Jag är tillbaka och redo för spel.