Lea Nilsson har spelat tennis i merparten av sina 16 år, men aldrig spelat på gräs – förrän nu. tennis.se träffade SALK-spelaren på Plantahagens sköna anläggning mellan Torekov och Båstad.
På en av de tre gräsbanorna gör Lea sitt livs träningspass på gräset när hon sparrar med en bulgarisk spelare från Good to Great.
– Det är ett jättefint ställe här. Det är fridfullt, utsikten är fin och här finns kor som tittar på en så man får skärpa sig och spela bra, säger Lea med ett skratt och fortsätter:
– Det kändes okej att spela på gräset även om jag inte gjort det tidigare. Man behöver ligga lågt i benen. Det går snabbare, studsar lägre och det blir väldigt korta bollar. Serve och retur är viktigt känns det som.

Lea Nilsson och Nellie Taraba Wallberg under BJKC-gruppspelet.

Lea Nilsson har haft ett händelserikt och framgångsrikt år så här långt, med Grand Slam-debut, BJKC-debut, EM-guld med det svenska F16-laget. Och i början av mars var hon i Thailand med sin coach Milos Sekulic och kom hem med en tung titel. Det var första gången sedan 2008 (Sandra Roma) som en svensk tjej vann en J300-tävling.
– Grand slam-debuten i Australien var väldigt rolig. Även Thailand där jag vann titeln andra veckan. Lagguldet i Summer Cups var stort men ännu större var debuten i Billie Jean King Cup. Det var bra dagar och många lärdomar. Det var jättekul och stor erfarenhet att ta hem en match även om vi inte nådde vårt mål.


Se hela reportaget här (nio minuter)

Och mer är i väntan…
– Nu blir det Wimbledon och sedan US Open som är de stora händelserna liksom Lag-EM och individuella EM.

Men först Wimbledon och innan dess även grästävlingen i Roehampton. En finalplats där räcker för att ta sig in i huvudlottningen i Wimbledon av egen kraft.
– Lea är först i kön utanför huvudlottningen. Går hon till final veckan före är hon inne och det räcker ju även att någon spelare drar sig ur, säger förbundskaptenen på juniorsidan Jonas Svensson och berättar om läget för övriga svenskjuniorer.
– Ludvig Hede är just nu fyra utanför kvalet i Wimbledon. Vi får se om han åker och chansar och få kvala. William (Rejchtman Vinciguerra) är inne i huvudlottningen och han spelar även Roehampton innan. Nellie (Taraba Wallberg) är ungefär i mitten på kvallistan i Wimbledon. Hon kommer få kvala och tränar här på gräset utanför Båstad med sin coach Martin från GTG innan hon åker, säger Jonas Svensson. 

Lea och André Rizzoli under träningen på Bjäre. Snart bär det av till England. Foto: Torbjörn Dencker

Lea Nilsson – som för övrigt fyllde 16 år i måndags – har med sin coach från SALK – italienaren André Rizzoli – under träningsdagarna i idyllen på Bjäre. Han hoppas att Lea är så förberedd hon kan innan det är dags för tävling på gräs.
– Hon lär sig snabbt hur man hanterar de olika underlagen. Vi hoppas på många matcher i Roehampton innan det stora målet som är Wimbledon. Vi tränade hårt även under Båstad Corem (som Lea vann), både i gymmet och på banan. Hon ser redo ut och är så förberedd hon kan vara, säger han.

Lea själv säger så här inför äventyret.
– Det finns mycket tradition i Wimbledon. Jag minns särskilt Federer mot Djokovic 2019. Det var en jättetuff match mellan två väldigt bra spelare. Att jag spelat de andra tävlingarna i Melbourne och Paris är en bra erfarenhet nu. Om jag spelar rätt och är aktiv i benen så tror jag att de kan gå bra. Det gäller att jobba hårt. Det är kul att få vara med och se hur det är och träffa proffsen och se hur de tränar. Det är jättebra! Säger Lea som fick till ett drömmöte i Melbourne i början av året.
– Jag träffade Djokovic i Australien och bad om en bild. Det var jättekul! Han är väldigt lång, längre än vad man tror. Jag har sett de flesta av spelarna och ser särskilt fram emot Djokovic igen.