”Under min karriär valde jag att prioritera och alltid spela på hemmaplan i Båstad. Även när jag var tvåa i världen 2000 så kom jag hit. Det är 20 år sedan Thomas (Wallén) och Christer (Hult) tog över tävlingen och det känns speciellt att sitta här idag som sportchef för tävlingen”. 

Stan Wawrinka och Magnus Norman efter titeln i Franska Öppna 2015. Foto: Bildbyrån

Orden är Magnus Normans och de kommer i Svenska Tennispodden där en av våra allra största tennisstjärnor berättar, med 20 års perspektiv, bland annat om sina två titlar i Båstad, finalen på Roland Garros och Davis Cup-titeln mot Italien 1998.
I programmet pratar Magnus om de spelare han coachat på senare år; Thomas Johansson, Robin Söderling och Stan Wawrinka. När det gäller den senare undrar man ju om det nu blir aktuellt för den svenska publiken att se schweizaren på Båstadgruset. Magnus är ju numera sportchef för herrveckan i Nordea Open i Båstad.

Utanför programmet avslöjar han och Tournament Director Christer Hult en rad andra namn som är klara för sommarens tävling, som Cristian Garin och Fernando Verdasco. I programmet kommenterar Magnus Norman andra spelare som är klara, som jättelöftet Lorenzo Musetti och de nordiska spelarna Casper Ruud, Emil Ruusuvuori och Holger Rune. Ett starkt startfält så här långt ett OS-år och där Båstad konkurrerar med ATP500-tävlingen i Hamburg samma vecka.
Om de svenska spelarna – med Mikael Ymer i spetsen – säger Magnus:
– Vi hoppas så klart på Mikael. Vi har sträckt ut en hand och vi hoppas verkligen att han ska spela i Båstad i sommar. Nu har ”Micke” precis halkat ur topp 100 men han vet att vi, de svenska åskådarna och alla juniorer vill se honom. Vi hoppas även Elias tar chansen så klart. Han spelar alltid bra i Båstad och de spelar också bra i dubbel ihop. Gör man en bra tävling på hemmaplan så kan man få resten av året och karriären att kicka igång lite. Så var det för mig 1997.

Magnus Norman vann i Båstad två gånger. Andra gången gjorde han det som världstvåa 2000. Foto: Bildbyrån

Just det: 1997 vann Magnus Norman sin första ATP-titel och den kom som bekant i Båstad. Han vann även 2000. Totalt blev det ett dussin singeltitlar på ATP-touren.
– Jag var 21 år och hade kommit in på topp 100, några veckor tidigare hade jag slagit Pete Sampras och gått till kvartsfinal i Franska Öppna och sen kom jag hit och lyckades vinna tävlingen framför min familj och vänner från Filipstad. Jag svävade på moln. Jag trodde aldrig att jag skulle vinna en ATP-tävling och att få göra det på hemmaplan var helt fantastiskt. 

Magnus Norman nämner de tränare som han haft och han förklarar att han haft lyckan att ha bra tränare genom alla år och där Fredrik ”Fidde” Rosengren har en speciellt plats i Magnus tennishjärta.
I Svenska Tennispoddens 26:e avsnitt får Magnus Norman frågan om de viktigaste beståndsdelarna i ett lyckat ledarskap.
– Man kan gå in på träningsfilosofi och metoder, men ömsesidig respekt och kommunikation mellan spelare och tränare är grundpelare och extremt viktiga i ledarskap, säger Magnus och utvecklar sina tankar kring ledarskapet i programmet. 

Två år efter att Magnus la ner sin egen proffskarriär valdes han 2005 in i förbundsstyrelsen och var också landslagsledare på juniorläger. Om han kan tänka sig en roll inom förbundet framöver håller han öppet.
– Jag stänger inga dörrar. Jag vill jobba med tennis resten av mitt liv.

Sofia Arvidsson och Christer Hult gästspelar under programmet med snack inför sommarens Båstadveckor.

Se eller lyssna på avsnittet med Magnus Norman där han berättar mer: