På fredagen startar slutspelet i Svenska Juniorcupen (spelare upp till 18 år) som spelas enligt ett nytt format från och med i år.
Matcherna i flickklassen spelas på Salk medan pojkklassen avgörs hos grannklubben Smedslättens LTK – med avgörande på söndag.
Formatet för Svenska Juniorcupen med traditionellt cupspel har varit i princip det samma sedan starten 1993, men gjordes alltså om med slutspel inför den här säsongen.
– Dels har antalet anmälda lag minskat successivt och det har bland annat att göra med att många har tyckt att det är för många spelhelger för de klubbar med spelare som tävlar internationellt. Det nya är också att vi tillåtit klubbmixade lag så att spelare inte har behövt byta klubbadress, säger Sebastian Dorling på SvTF:s tävlingsavdelning.

Helsingborgs TK segrade i flickklassen 2022.

Från och med i år spelas det kval för att nå slutspelet under maximalt fyra spelhelger där de bästa lagen bara behövt två spelhelger för att ta sig till slutspel.
Av de totalt 39 pojklag och 26 flicklag som varit med sedan första förkvalet återstår nu alltså åtta plus åtta lag som gör upp i slutspelet fredag till söndag.
– Det är fantastiskt praktiskt att båda klubbarna, Salk och Smedslättens LTK, arrangerar slutspelet eftersom de ligger så nära varandra. Sex av klubbarna i slutspelet har lag som deltar i både flick- och pojkklassen, vilket gör det lite enklare med så kort avstånd mellan hallarna, säger Sebastian Dorling.

Fair Play TK vann på pojksidan 2022.

I förkvalet har lagen spelat två singelmatcher och en dubbelmatch. I slutspelet är det utökat med en singelmatch där alla lag får spela minst tre matcher oavsett om man åker ut direkt eller går vidare (tack vare placeringsmatcher).

En snabb koll tillbaka i Svenska Juniorcupens historia berättar att USIF och Sundsvalls TK var de första vinnarna premiäråret 1993.
Regerande mästare är Helsingborgs TK på flicksidan och Fair Play TK på pojksidan.