Filip Bergevi, Fair Play TK, radar upp segrarna på sommartouren. I dag kom den fjärde när han vann moderklubben Åhus TK:s sommartourtävling efter finalseger mot Simon Yitbarek, SALK, med 6-4, 7-6.
– Det är alltid speciellt att spela i Åhus, jag trivs väldigt bra här. Jag har vunnit fem av de sex tävlingarna här (den sjätte var han inte med…).

Bergevi hade en tuff resa mot finalen. Efter segrarna mot kvalspelaren Olle Sonesson Lidholt, ATL Lund och Jonathan Stenberg, Tabergsdalens TK blev det en svettig tresetare mot Eric Vanshelboim, Fair Play TK. Matchen slutade med seger 7-6(4), 3-6, 6-4.
– Det var riktigt tufft för det var varmt och kvavt i morse. Det. blev långa dueller där jag fick lite krampkänning i slutet. Jag fick ganska lång vila till finalen och då kände jag mig fräsch i kroppen, säger Filip.

I finalen väntade alltså Simon Yitbarek. När de möttes tidigare på sommartouren i Ystad tvingades SALK-spelaren ge upp i andra set. Den här gången höll det på att gå hela vägen, men Filip Bergevi lyckades vinna i tiebreak även om Simon hade 5-4 i andra set.
Fjärde titeln på årets sommartour (där han även varit i ytterligare en final och en semifinal) var ett faktum.
– Jag kände att jag höjt mig en nivå efter all träning under våren, men det var svårt att veta hur det skulle gå när sommartouren drog igång för alla var hemma och visade god form. Jag hade inte alls några höga förväntningar när det startade. Jag hittade formen i Beddinge och hade en bra svit med 14 raka segrar. Allt flöt bara på.

Framgångarna på den svenska sommartouren har fått Filip att tända till och nu vill han satsa ordentligt när väl ITF släpper på tävlingsstoppet.
– Sommartouren har helt klart gett mig ny boost. Jag känner mig taggad att ge mig ut och spela igen. Jag hoppas att tävlingarna öppnar igen.

Vanessa Widell-Ersöz och Jacquline Nylander Altelius vid prisutdelningen. Foto: Fredrik Rönnberg / Åhus TK

I damsingeln fick sommartouren en ny segrarinna. Jacquline Nylander Altelius, Lidingö TK vann i Åhus efter finalseger mot Vanessa Widell-Ersöz, GLTK  med 6-1, 6-2.
I en lång semifinal vann Jacquline mot Lisa Zaar, KLTK med 6-4, 3-6, 6-2 och tidigare i tävlingen mot Maja Radenkovic, Malmö TK och June Björk, Trollbäckens TK.
– Det känns skönt. Det var förmodligen min bästa match. Jag var aggressiv och missade inte mycket. Vanessa är jätteduktig och hon vann när vi spelade mot varandra för en vecka sedan, säger Jacqueline i en intervju med Åhus TK.

Nu startar sista sommartourtävlingen hos Näsbyparks Tennisklubb. Det blir också den tredje och sista tävlingen i SM-serien som avgör vilka som blir svenska mästare. På damsidan är Caijsa Hennemann i täten och på herrsidan är det Filip Bergevi.
– Jag är taggad. Spelet jag hade i mig i Åhus gör att jag är redo för en ny tävling till helgen. Jag hoppas kunna fortsätta spela bra. Markus Eriksson jagar precis bakom (fem poäng efter) så jag måste gå långt för att hålla honom bakom mig, säger Filip Bergevi.

Till sist… vad skulle det betyda att bli svensk mästare?
– Jag har aldrig varit det tidigare så det skulle vara en ny upplevelse och en ny merit för mig.

Resultat från sommartourtävlingen i Åhus

Segrare på Sommartouren 2020 (damer)

YSB Sommartour (SM-serie): Kajsa Rinaldo Persson, Fair Play TK
Beddingespelen by Optimala hem: Kajsa Rinaldo Persson, Fair Play TK
Kalmarspelen: Fanny Östlund, USIF
Blå Jungfruspelen: Fanny Östlund, USIF
Strandbadsturneringen (SM-serie): Rebecca Peterson, SALK
Höllviksspelen: Caijsa Hennemann, Ullevi TK
SEB Karlskrona Open: Julia Rosenqvist, Helsingborgs TK
Holmen Paper Cup: Cornelia Lister, Fair Play TK
Växjö Sommartour: Caijsa Hennemann, Ullevi TK
Liljedahl Group Cup Sommartour: Caijsa Hennemann, Ullevi TK
Swedish Tennis Academy Open Sommartour, Malmö: Marina Yudanov, GLTK
Kristianstads Automobil Open, Åhus: Jacquline Nylander Altelius, Lidingö TK

Segrare på Sommartouren 2020 (herrar)

YSB Sommartour (SM-serie): Elias Ymer, SALK
Beddingespelen by Optimala hem: Filip Bergevi, Fair Play TK
Kalmarspelen: Markus Eriksson, GLTK
Blå Jungfruspelen: Gustaf Ström, Näsbyparks TK
Strandbadsturneringen (SM-serie): Filip Bergevi, Fair Play TK
Höllviksspelen: Markus Eriksson, GLTK
Holmen Paper Cup: Filip Bergevi, Fair Play TK
SEB Karlskrona Open – gräs sprint: Erik Grevelius, KLTK
SEB Karlskrona Open – grus: Gustaf Ström, Näsbyparks TK
Växjö Sommartour: Gustaf Ström, Näsbyparks TK
Liljedahl Group Cup Sommartour: Markus Eriksson, GLTK
Swedish Tennis Academy Open Sommartour, Malmö: Marius Ruzgas, Fair Play TK
Kristianstads Automobil Open, Åhus: Filip Bergevi, Fair Play TK

Svenska Tennisförbundet direktsänder lördagens och söndagens avslutning av sommartouren på centercourten i Danderyd. Matcherna streamas live på Solidsport. Sändningarna är kostnadsfria.