I sydligaste delarna av Tennissverige välkomnas initiativet till Svenska Tennisligan.
– Det nya seriesystemet kommer bidra till att tävlingstennisen får en skjuts framåt. Serietennisen är den bästa skolan när det gäller tävling, säger Lars Ekdahl, klubbchef i Ystad TK.

Som vi skrev på tennis.se på tisdagen är intresset för deltagande i nya Svenska Tennisligan stort. En stor bidragande orsak tros vara spel i lokaldivisioner på både dam- och herrsidan.
– Det här gör att fler kommer vilja tävla eftersom resorna för många lag blir kortare. I vårt fall har vi fått igång ett intresse för lokaldivisionerna tillsammans med klubbarna i Tomelilla och Simrishamn där varje klubb har två lag med. Vi måste värna om de korta resorna för att fler ska tävla. Att det dessutom är enkelt att vara med och att det är utan krav på licens gör det ännu bättre. Det blir en bra inkörsport till tävlingstennisen för många, säger Lars Ekdahl i Ystad TK som är ”mentorklubb” för de kringliggande klubbarna Tomelilla Tennisklubb och Simrishamns Tennisklubb.

Den 1 maj startar Svenska Tennisligan som är en sammanslagning av Svenska Tennisserierna, Elitserien och Division 1, Svenska Juniorcupen och flertalet av regionsserierna. ”Äntligen”, menar Lars Ekdahl.
– Som representant för både Ystad TK och SvTF Syd har jag länge kämpat för en förändring av seriespelet, att vi får till en seriepyramid som inom till exempel fotbollen. Det kommer ge en tydlighet som tidigare saknats. Det som är viktigt nu är att informationen sprids och att skapa förståelse hos klubbarna.

Tävling på Ystad TK:s Saltsjöbadens Tenniscenter, vackert beläget cirka 50 meter från stranden. Foto: Ystad TK

Alla lag på alla nivåer kommer vara en del av samma seriespelsstruktur. De olika nivåerna är anpassade till spelarnas ålder och ambition.
– Nu har vi fått ett verktyg som kommer göra att klubblivet blomstrar. Det kommer bli tävlingshelger på klubben och lagmatcher över en hel dag. På sikt kommer detta förhoppningsvis innebära att mindre orter som hittills bara varit sektioner till en klubb på en större ort på sikt bildar egen klubb. Jag hoppas att den nya seriestrukturen gör att vi får tillbaka andan som vi hade på 1980-talet, att det skapas en tävlingskultur i klubbarna och att det blir drag på bygden.

Häromdagen var över 630 lag anmälda till Svenska Tennisligan. Det är i synnerhet på damsidan som ökningen syns.
– Jag tror att klubbarna kommer prioritera seriespelet och att klubbhjärtat och känslan kommer öka för klubben man spelar för. Det här kommer göra en enorm nytta för klubben och för tävlingstennisen som får en skjuts framåt.

Läs mer om Svenska Tennisligan och anmälan här. Här finns också en lista över samtliga anmälda lag till och med den 15 februari.