Direktsändning och stor galaföreställning. Då fick Öviks Tennisklubb kliva upp på scenen och ta emot priset som Årets idrottsförening i Sverige under Eldsjälsgalan.
– Jag och Bertil (Sundman) hade en jättebra känsla innan, även om vi kanske trodde att fotbollen skulle ta det eftersom det är en större idrott. Det var nervöst innan men när de började läsa motiveringen om en ny träningsform så förstod jag direkt att det var vi som skulle vinna. Då pumpade glädjeruset i en, säger Hans Jansson.

 

Han har varit drivande i projektet Tennis på Studs i Öviks TK som idag har runt 40 deltagare.
– Vi var åtta stycken i en testgrupp från början, så det har växt mycket. I höst är målet att få till en tredje grupp.

Hans Jansson med prisutdelare Sofia Åhman och Anna Iwarsson under Eldsjälsgalan. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Årets Eldsjäl arrangeras årligen av Folkspel och Riksidrottsförbundet. Att tennisen får ta plats tror Hans Jansson kan få betydelse både för Övik och för Tennissverige.
– Även om Örnsköldsvik är en liten stad så har vi haft ett bra rykte inom tennisen. Jag tror kanske att priset kan göra att vi får in ännu fler aktiva i den här målgruppen. För Tennissverige hoppas jag att fler föreningar hakar på. Det är en enkel träningsform och det är enkelt att genomföra. Vi är en medelstor förening som inte har full beläggning på dagtid och då är detta ett bra sätt att få liv och rörelse i hallen. Även om inte det ekonomiska är det viktigaste i sammanhanget så genererar det ju också en slant till klubben.

Finns det planer på att köra Tennis på Studs även utomhus?
– Vi har aldrig testat det utomhus, men vi pratade om det när vi hade Teamsmöte med de andra klubbarna som är med i projektet. Vi pratade om att testa ute och det är fullt möjligt, även om man får byta ut skumbollen till filtbollen med tanke på vinden, säger Hans Jansson.

När öppnar ni grusbanorna? 
– Det ser inte bra ut just nu, med en halv meter snö på banorna. Ett bra år är vi på grus första veckan i maj, i år kommer det dröja längre än så.

Vad händer annars i Övik just nu?
– Nu ska vi rulla hem från Stockholm. I morgon bitti står jag hallen klockan sju på morgonen. Då har vi SO Tour-tävling med 75 deltagare där vi kör röd och orange boll. Det är ett stort arrangemang som ska genomföras under kort tid och det kommer krävas domare då barnen är 7-10 år. Så det är tillbaka i jobb direkt. 

tennis.se säger stort grattis till priset!