Tennis.se sjösätter en ny artikelvinjett – ”På nytt tennisjobb” – där vi uppmärksammar personer som fått en ny roll i Tennissverige. Först ut är Jonas Tydén, som nyligen tillträdde som ny klubbchef i USIF i Uppsala. 

Rollen som klubbchef är ingen ny uppgift för Jonas Tydén. Det kommer ni märka av texten nedan. Däremot är det mycket att sätta sig in i, när man landar i chefsstolen i en storklubb som USIF. Men vad innebär klubbchefsrollen mer specifikt?
– Jag har ju ansvar både för det sportsliga och det ekonomiska. Det handlar om personal, kommunikation… ja, väldigt många saker. Det är en storklubb om man tittar på omsättning, det är mycket att hantera.

När intervjun ska bokas står Jonas Tydén på banan. En spontan undran blir: Har en klubbchef tid med det?
– Jag kommer inte står som tränare på banan så mycket framöver. Mitt jobb består av att leda och utveckla verksamheten. Den här veckan har jag dock hjälpt till på gymnasiet och jag har även hoppat in på sign-in-konceptet för de vuxna.

Jonas tillsammans med ett gäng paratennisspelare. Det är för övrigt klart att USIF arrangerar Paratennis-SM utomhus 18-20 augusti. Foto: Peter Rejmer / USIF

USIF-arenan är betydligt större i jämförelse med hans tidigare arbetsplatser. Arenan inrymmer inte bara tennis. Här finns padel, gym, reception och totalt finns 15-20 anställda i hela arenan. När det kommer till tennisen finns det banor både inomhus och utomhus.
Upptagningsområdet är stort och det är väldigt många saker som gör jobbet intressant, berättar Jonas Tydén.
– Det är många saker som är bra och det ska vi förstärka och jobba vidare med. Det finns också saker som kan bli bättre. I vårt fall handlar det just nu om att bygga upp en hype, ett drag, i tennisen i Uppsala. Mitt mål är att få ännu bättre tryck på verksamheten på alla fronter, från barn- till vuxentennis.

Det är dags att ögna igenom Jonas Tydéns cv en stund. När han kom tillbaka till Sverige efter några år som collegespelare hade han i princip bestämt sig för en civil karriär. Så blev det inte. En finanskris kom emellan och det skulle istället bli tennis på heltid.
– När jag var klar med skolan i USA 2008 hade inga planer att jobba med tennis. Problemet var att det inte fanns några jobb. Då började jag jobba lite i moderklubben Ekerö TK, hos min tidigare coach Kristian Widén. Efter några månader flyttade han till USA och jag tog över som klubbchef. Jag tänkte att det kan jag väl göra ett par år för att sedan ta ett civilt jobb. Det är 15 år sedan, jag jobbar fortfarande med tennis och det är inget jag ångrar idag.

38-åringen från Bromma har redan tennisportföljen fylld med erfarenheter – på såväl klubbnivå som inom region och landslag.
– Redan under den första tiden i Ekerö hjälpte jag Tennis Stockholm en hel del med Tennis Europe, Pirres Pokal,  Sofias Cup, Next Gen Cup och andra aktiviteter. Det uppdraget minskade när vi fick barn. Jag har också hjälpt Svenska Tennisförbundet under Nordisk Juniorlandskamp och Ungdoms-OS.

Jonas hoppas på ännu mer samverkan mellan USIF och Upsala TK. Foto: Peter Rejmer

Efter fem år i Ekerö och sju år som klubbchef i Smedslättens LTK har han de senaste två åren varit i tre klubbar. Det blev sju-åtta månader som klubbchef i Saltsjöbadens TK och ett halvår i MIK Tennis samt inhopp på Salk.
– Jag har haft bra kollegor och har jätteroliga minnen. Efter 12-13 år på två klubbar har det varit nyttigt och lärorikt med inhoppen i de andra tre klubbarna på sistone för att se hur det funkar i olika klubbar, menar Jonas Tydén.

USIF och Upsala TK är de stora klubbarna i Mitt-regionen. Jonas hoppas på ännu mer samverkan mellan klubbarna.
– Redan idag finns ett samarbete mellan klubbarna och regionen. På tävlingssidan hjälps vi åt med spelare som tävlar i exempelvis ITF-tävlingen i Kramfors. Vi kommer säkert hitta fler vägar framåt. Jag och UTK:s VD Markus Allrad har träffats några gånger och har en bra dialog som jag hoppas utmynnar i en bra utveckling för tennisen i Uppsala. Det är samtidigt bra med konkurrens. Är de bättre på något så måste vi utveckla ännu mer och vice versa. Jag tror att det bara är nyttigt i längden. 

“Jättekul att ha detta koncept i klubben”, säger Jonas om tennisgymnasiet. Foto: Peter Rejmer

Jonas överger inte Bromma och Stockholm. Det innebär 50 minuter i pendlingsgtid enkel resa. Det är dock inget ovanligt när man bor och jobbar i Stockholmsområdet.
Även om han inte är så gammal i nya rollen så har han redan en bra bild av klubben.
– Vi satsar till exempel mycket på vårt tennisgymnasium och där har vi kopplingen till Uppsalas studenter och Celciusskolan, vilket är viktigt för vår verksamhet. Det kan annars vara en utmaning att få spelare att fortsätta i gymnasieåldern, så det är jättekul att ha detta koncept i klubben. Det kommer vi fortsätta lägga mycket energi på.

Till sist, hur kommer du sätta din prägel på USIF?
– Jag hoppas kunna bidra med glädje och energi och att ett stort engagemang ska smitta av sig på medlemmar och personal. Även om det varit en hype kring padeln de senaste åren så känner jag att tennisen är stark. Vi har bra tryck i vår hall med 90 procents beläggning på banorna måndag till söndag från klockan 7 på morgonen till sena kvällen.

FAKTA: Jonas Tydén

Ålder: 38 år
Bor: Bromma
Civilt: Gift och ett barn
Antal år inom tennisen: Började spela som 6-åring, jobbat med tennisen sedan slutet av 1990-talet. “Lagat grusbanorna på Haga i tennisens tjänst”.
Drivkraft: Jag drivs av utveckling av miljöer och människor. Inom tennisen finns många olika typer av människor.