Två svenskar stod på startlinjen när årets första Grand Slam inleddes på måndagen.
Rebecca Peterson och Elias Ymer stod för bra insatser men räckte inte till mot favorittippat motstånd.
– Ärligt talat så svider det sjukt mycket. Det kändes som att jag hade matchen men samtidigt så är det inte över förrän sista bollen är slagen, säger Rebecca Peterson efter förlusten.

55-rankade Peterson inledde starkt och kopplade greppet i matchen mot 2019 års Franska Öppna-finalist Marketa Vondrousova, seedad 19 i turneringen.

Peterson spelade hem första set 6–2 efter att ha brutit tjeckiskans serve tre gånger och gick därefter fram till en 3–1-ledning.

Men Vondrousova kom tillbaka, vann andra set 7–5 och tvingade fram ett skiljeset. Även där drog 19-seedade tjeckiskan det längsta strået. Efter nära två och en halv timmes spel slog hon in matchbollen i den jämna förstaomgången fram till 2–6, 7–5, 7–5.
– Det är alltid lätt nu i efterhand att tänka hur man skulle gjort på vissa bollar, jag skulle varit en aning mer aggressiv i vissa lägen men i det stora hela så försökte jag utföra spelet som jag hade planerat. Det är så fruktansvärt små marginaler att det är helt galet, säger Peterson.

Även om besvikelsen var stor efter förlusten är Peterson på god väg tillbaka efter den tuffa fjolårssäsongen, något hon berättade mer om i en intervju på Tennis.se tidigare i år.
– Jag får ta med mig mycket positivt från matchen i processen framåt. Jag har hittat tillbaka mer och mer till mig själv och mitt spel. I det stora hela får jag se det ur ett annat perspektiv och försöka jobba vidare.

Elias Ymer föll mot världsnian

Foto: Samer Alrejjal/Tennis Australia

Elias Ymer tog plats i årets första Grand Slam efter tre segrar i kvalet och fick en mycket svår lottning: världsnian Diego Schwartzman.

204-rankade svensken stod för en bra insats mot storfavoriten. I första set pressade han argentinaren till tiebreak. Schwartzman vann det med 7–3 och utökade därefter sin ledning genom att vinna även andra set (6–4). Men Elias Ymer hade mer att ge – med setsiffrorna 6–2 tvingade han fram ett fjärde set.

Där rivstartade världsnian och gick fram till en 4–0-ledning. Schwartzman släppte sedan inte segergreppet, och vann med 7–6, 6–4, 2–6, 6–2.

Elias Ymer förberedelser inför turneringen innehöll 14 dagar i karantän på hotellrummet.
– Med tanke på uppladdningen så tycker jag att jag fick jag ut rätt mycket av mitt spel, kanske lite ringrostigt tiebreak men annars helt okej. Han är också en kvalitetsspelare som var i semi Roland Garros för bara några månader sen, säger Ymer.

Mikael Ymer möter Hurkacz, Peterson och Lister svenskhoppen i dubbel

Sista svensk i singelturneringen, Mikael Ymer, går in i turneringen natten mot tisdagen (01.00 svensk tid). Sverigeettan ställs mot Hubert Hurkacz, Polen.

Rebecca Peterson får en ny chans i damdubbeln tillsammans med rumänskan Ana Bogdan där de ställs mot tredjeseedade Krejcikova/Siniakova.

Cornelia Lister och Alison Van Uytvanch får också en svår uppgift mot andraseedade Mertens/Sabalenka