I serien om ”småklubbarna” gör vi i dag ett stopp hos blivande 75-åringen Getinge TK. 

Halmstad Kommun, Hallans län. Det är här vi hittar Getinge Tennisklubbs anläggning naturskönt beläget i Susedalen. Det är en njutning för ögat och får gammal som ung att stortrivas under halvåret som vi står inför.
Klubben, som bildades redan 1946, har två grusbanor, en plexipave-bana, ett separat bollplank och sedan 2019 även en padelbana intill klubbhuset.
– Verksamheten bedrivs i huvudsak 15 april till 15 oktober. Övrig tid håller vi till i Slöinge TK:s fina inomhusanläggning på bara fem kilometers avstånd. Många av våra spelare är med i båda föreningarna, säger klubbens hedersordförande Jarl Wallefors och passar på att tillägga:

Banorna vältas för hand. William och Frida med en av klubbens tre trumlor.

– Värt att notera är att av de sju styrelseledamöterna i Getings TK är fem damer. Mixedspelet har därmed blivit en stor del av klubbens motionsspel.

Vid årsskiftet kunde klubben räkna in 218 medlemmar, men Jarl Wallefors har anledning att tro att medlemsantalet kan öka den närmaste tiden. 
– Det kommer det troligtvis att göra under det eftersom padelbanan nu står färdig. Jag tror att padeln kommer att dra med sig ökat intresse för tennisen.

Av dagens medlemsskara är cirka 20 vuxna och 20 juniorer i organiserad träning under sommarperioden. Fler än så deltar i klubbens egen singel- och mixedturnering under samma period.
När det kommer till ledare i klubben så brukar det alltid finnas en handfull som till största delen arbetar på helt ideell basis.
– De senaste åren har vi bara spelat i veteranserierna för H 70 och H 75. Vintertid spelar vi matcherna i Slöingehallen. Klubbens bästa period vad gäller seriespel var för 20 år sedan då klubben under några år spelade i SvTF Syds högsta serie med lag från Båstad, Fair Play, Växjö med flera. Då hade klubben en årskull med bra egna spelare, men de är numera utspridda i södra Sverige (bland annat i Pixbo).

Även i lilla Getinge har corona förstås satt sin prägel.
– Klubben har ställt in sig i ledet, är noga med avstånd och handhygien, menar Jarl Wallefors.

Getinge TK har alltid varit mån om att klubbens juniorer aktivt ska ta del i vårarbetet och skötseln av anläggningen. Här är det Oliver som konstaterar att bana 2 är klar för spel.

Grussäsongen står för dörren och har redan dragit igång på flera håll, framför allt i södra Sverige. Anläggning iordningsställs årligen av medlemmarna under en intensiv veckohelg i april med fyra väl inrutade pass. Jarl Wallefors förklarar:
– Förra torsdagen togs linjerna på planken bort och vi räfsade bort löv och kvistar och banorna torrvältrades. På fredagen ny vältning och naturområdet runt anläggningen gjordes iordning och på lördagen hade vi två pass med vältning, bakgrundsskydd och vi satte upp nätet. Banorna vattnas med automatik på nätterna och de har alltid varit spelbara den här söndagen.

Tack för den genomgången. Hos Getinge TK är det också viktigt att banorna får spelas in varsamt under de två följande veckorna för att vara hållbara långt in på hösten.
– Under hela utesäsongen finns ett schema med veckoansvariga, för anläggningen drivs så gott som helt ideellt. 

Gruspremiären är avverkad. Banorna provspelades i söndags och sommarsäsongen kan starta i Getinge. 

HITTA DIN BANA – använd vår karta för att hitta din närmaste tennisbana i någon av landets över 400 klubbar och boka en tid i dag!