Det återstår bara dagar av 2020 som förmodligen kommer ses som något av ett förlorat tennisår för många. Men det finns höjdpunkter och framför allt framtidstro.   

I säsongens sista avsnitt av Svenska Tennispodden delar de båda landslagskaptenerna på dam- och herrsidan Mattias Arvidsson och Robin Söderling med sig av sina tankar och känslor kring det vi upplevt – och inte fått uppleva – under det här märkliga tennisåret.
– Det har varit ett jättekonstigt år. Det kom igång som vanligt och vi hann spela Fed Cup i Luxemburg. När vi var iväg på tävling och läger i Grekland i mars så var det bara att plötsligt kasta sig hem. Resten av det här året har varit ovisst, man har inte vetat vad som händer nästa vecka eller vilka råd och restriktioner som skulle komma att gälla framöver, säger Mattias Arvidsson, som varit Fed Cup-kapten sedan 2017.

Robin Söderling fick en flygande start som ny kapten för det svenska Davis Cup-laget. Foto: Bildbyrån

Det är nästan exakt ett år sedan som Robin Söderling blev ny Davis Cup-kapten efter Johan Hedsberg. Förberedelserna inför det första stora uppdraget – den direkt avgörande matchen mot Chile i Kungl. Tennishallen – gick som planerat tiden fram till i början av mars när det var dags.
– Vi hade flyt som kunde genomföra matchen, det var ju med bara någon dags marginal. Fram till matchen fanns egentligen ingen större osäkerhet och jag trodde nog inte att det skulle bli så illa som det blev, säger Robin och fortsätter:
– Vi hade först en bra träningsvecka som följdes av fantastiska dagar med bra drag på läktarna och mycket folk. Det märktes att det var viktig match för jag har inte varit så nervös sedan jag själv spelade. Killarna gjorde en jättebra insats och med tanke på segern så hade jag inte kunnat få en bättre start. 

Fed Cup-matcherna i februari blev Mattias Arvidssons och Johanna Larssons sista tillsammans. Kort efter kom beskedet att Johanna lägger ner elitsatsningen. Foto: Lukasz Sobala / Bildbyrån

En månad tidigare spelade alltså Fed Cup-laget i Luxemburg. Det blev seger direkt efter seger mot hemmanationen.
– Sen blev det tufft mot Serbien och Polen, men våra tjejer gjorde det bra. Mirjam svarade för imponerande insatser som hon gör när det är de här stora matcherna. Det var andra året i rad vi föll i sista kvalmatchen. Nästa gång ska vi ta chansen, säger Mattias.

Det blev också sista resan med gänget för Johanna Larsson som en kort tid efter matchen berättade att hon lägger ner elitkarriären.
– Hon hade kvalat in i Australien och spelade bra i Fed Cup, så jag blev nog lite chockad när hon berättade det för mig. Det var ett beslut som växt fram och jag är så tacksam för allt hon gjort och gör för svensk tennis. Hon har alltid gett allt och är ett föredöme för andra att ta efter, säger Mattias som också varit personlig tränare för Johanna under många år.

Det blev en vår utan något spel alls för många av de svenska spelarna. Räddningen blev Sommartouren som Svenska Tennisförbundet satsat extra på, bland annat i form av dubblade prispengar. Med få undantag spelade hela den svenska tenniseliten tävlingarna. Det samma gäller vintertouren och elitserien.
I programmet pratar kaptenerna om tävlingarna de besökt, hur de upplevt matcherna och vilka spelare som imponerat.
De pratar om effekterna av att många elitserielag har med internationella spelare och betydelsen av matchandet under det här året.

Sverigeettan Rebecca Peterson vann sommartourtävlingen i Falkenberg och har också spelat för sitt SALK i elitserien. Ettan på herrsidan, Mikael Ymer, har dock inte haft lika mycket speltid.
– Han har haft en period där han inte kunnat spela, men är sugen på att komma igång 2021. Elias är i Dubai och ska träna där några veckor och är också otroligt taggad, säger Robin.
– Att Rebecca spelat betyder mycket för de yngre tjejerna. En spelare som Tilde Strömquist har fått spela både med Rebecca och med Mirjam Björklund. Det är så viktigt för de yngre landslagstjejerna att de får en möjlighet att spela tillsammans, säger Mattias.

Både Mattias och Robin har kunnat genomföra några läger under året. Planen är att arrangera många fler under 2021. Tiden får utvisa om det går. Båda är dock överens om att det är nödvändigt att kalendern börja fyllas med tävlingar igen när grussäsongen startar i mars-april.
– Vissa spelare ser det här som ett förlorat år, men det har också inneburit ett unikt tillfälle där man verkligen kan träna på detaljer i sitt spel. Det kommer visa sig vilka som tagit vara på det eller om man bara väntar på 2021. Det är också en mental grej om hur man orkar hålla humöret och energin uppe, säger Robin och avslutar:
– Ser man till tennisen generellt så stärks ju inte intresset direkt av att det spelats färre matcher och utan publik. Sätter det igång snart så finns det nog ett ordentligt sug på att titta på tennis igen.

Kaptenerna utvecklar sina tankar i det 30 minuter långa programmet som du kan välja mellan att titta eller bara lyssna på: