På Annandag Jul startar klassiska SALK Open, som är världens äldsta och den största juniorturneringen i tennis inomhus. På lördagen den 28 december har alla möjligheten att träffa vår sverigeetta Rebecca Peterson, rankad 44:a i världen, i hennes hemmahall SALKhallen. Tillsammans med pappa och tränaren Mart Peterson, nye tränaren Thomas Högstedt och Fed Cup-kaptenen Mattias Arvidsson berättar hon om framtiden, sin träning och svarar på frågor.

Läs mer om SALK Open här!

Simon Aspelin blir ny sportchef i SALK. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

Klubben SALK presenterar samtidigt en ny sportchef och det blir förre proffset Simon Aspelin som tar över. Dubbellegendaren – som bland annat har en titel i US Open och ett OS-silver – har de fyra senaste åren varit Tournament Director för Stockholm Open.
– Det känns väldigt kul med det nya jobbet i SALK. Tennisen har alltid legat nära hjärtat. Jag har fått växa upp och leva med tennisen i en väldigt bra och stimulerande klubbverksamhet sedan jag var liten. Min mamma var ansvarig för Tennisskolan och engagerad i damklubben hemma i Borlänge och jag hade henne i tennisskolan redan när jag var tre år. Efter Tennisskolan tog pappa över min träning. Han var väldigt engagerad i tennisklubben i Borlänge och även i distriktet i Dalarna och i svensk tennis generellt. Det känns jätteroligt att fortsätta vara kvar i sporten och gå in i en stor klubb med en stor verksamhet, säger Simon och fortsätter:
– Jag fick själv växa upp i en otrolig stimulerande miljö med tydliga mål och med förebilder för mig som liten. Det har betytt mycket och gett mig ett liv inom tennisen med allt jag fått uppleva. Det ska bli kul att jobba i en stor klubb och bidra med de erfarenheter jag har.

Proffskarriären tog slut i och med dubbelfinalen i Swedish Open i Båstad 2011. Det blev ett år inom finansbranschen (Simon har examen i ekonomi sedan collegetiden), men saknaden av tennisen var stor och han hoppade därefter på ett jobb på Good To Great som tränare där han även jobbade med affärsnätverket.
2014-2017 jobbade han både med Swedish Open och Stockholm Open för franskägda Lagardere och har varit Tournament Director i Stockholm Open 2016-2019. De två sista åren i Game Set Events regi tillsammans med Henrik Stenmo och Jonas Emblad.
Från den 8 januari är det SALKhallen som blir nya arbetsplatsen. Där kommer 45-åringen ha huvudansvaret för Sportblocket med Tennisskolan och alla Tävlings- och Elitgrupper. Dessutom kommer han vara sponsor- och eventansvarig för klubben.
– Det passar mig bra både geografiskt men också att det är just SALK jag ska jobba för. Det är en väldigt stor klubb med bred verksamhet där jag kommer jobba med ett brett spann från ung till äldre. Det finns en stor mix av ambitioner och vad man vill få ut av tennisen. Det finns de som vill gå hela vägen och bli proffs eller gå på college eller bara spela motionstennis. Jag har väldigt bra minnen från SALK och Salkhallen. När jag var junior spelade jag SALK Open varje år och jag reste även ner från Borlänge och fick privatträningar med Percy Rosberg. Det är väldigt många bra minnen som kommer fram nu när jag är tillbaka i hallen.

Det låter som SALK får en fin förstärkning i elitserien också…
– Ha ha, jag får passa på den. Vi har många bra juniorer som vill satsa på tennisen. Målet är att vi ska utveckla och få fram ännu fler bra unga spelare och ge dem de bästa förutsättningar de kan få.

Kommer du se SALK Open i år?
– Absolut, jag tänker definitivt kika förbi.

SALK:s klubbchef Johan Porsborn är nöjd med nyförvärvet och säger till klubbens hemsida:
– Det känns oerhört roligt att Simon har tackat ja till denna nyckelroll. Simons utmärkta meriter både som ledare och spelare talar sitt tydliga språk. Den sportsliga satsningen har alltid varit central i SALK och det känns minst sagt inspirerande att få följa den fortsatta resan med Simon som huvudansvarig.