De har spelat tillsammans i Fed Cup. I Australian Open är det dags igen. Rebecca Peterson och Johanna Larsson bildar helsvenskt dubbelpar och kanske finns chansen om en OS-plats senare i år.

Medan Rebecca Peterson spelar i 250-tävlingen i Hobart är det kval till Australian Open som gäller för Johanna Larsson (och Elias Ymer) den här veckan.
Johanna kommer från en vecka i Auckland på Nya Zeeland där hon spelade dubbel med Caroline Dolehide. Det svenskamerikanska dubbelparet var förstaseedat men blev, efter seger i första matchen, besegrade av Serena Williams och Caroline Wozniacki.

Johanna Larsson med tränare Robert Gustafsson. Foto: Privat

– Formen? Ja du, jag hoppas såklart att den är bra. Jag tycker att jag generellt haft lite bättre träff och drag i slagen här i Melbourne jämfört med Auckland, men de är alltid en fråga om dagsform. I tennis har man varje dag en ny motståndare som vill göra allt för att förstöra för en. Men jag tycker att jag har förberett mig så bra jag kunnat, så jag känner mig redo för att dra igång. Det ska bli kul! konstaterar Johanna.

Johanna Larsson har sin nye tränare Robert Gustafsson med på resan. Tillsammans ska de göra allt för att ta sig in i den klassiska turneringen. Förra året spelade Johanna i Hobart den här veckan, men i år får hon kvala till Australian Open då inte rankingen (213 för tillfället) räcker till. För ett år sedan vann hon första omgången i Melbourne mot Vera Lapko, då rankad 62:a i världen. I andra omgången blev det för tufft mot tredjeseedade Caroline Wozniacki.
– Jag tycker aldrig jag riktigt fått till det hundraprocentigt här i Melbourne. Men vem vet, kanske sparat det tills i år, säger 31-åringen från Helsingborg som ändå gillar turneringen:
– Det absolut bästa brukar vara de fantastiska blågula fansen som kommer och hejar. De är grymma och gör att det är så kul att vara där ute på banan.

Vilka förväntningar ska de svenska tennisfansen ha på dig?
– Jag ska verkligen göra mitt bästa och spela en boll i taget, inte titta för långt fram. Det är många bra motståndare i ett kval och för att nå huvudtävlingen krävs tre riktigt bra matcher. Jag vill inte titta för långt fram, utan ta de verkligen boll för boll. Sen hoppas jag självklart att det räcker till en huvudtävling, väl där kan vi prata igen…

Vilka mål har du satt upp inför 2020?
– Att ta mig tillbaka till Topp 100 i singeln och sen hoppas jag att jag och ”Rebbe” (Rebecca Peterson) tar oss till OS tillsammans för chans till medalj.

I dag lottades singelkvalet och Johanna Larsson ställs mot Urszula Radwanska från Polen, rankad 257:a. När det kommer till dubbeln, där Johanna är rankad 39:a i världen, spelar hon alltså tillsammans med Rebecca Peterson – något hon ser mycket fram emot.
– Det ska bli superkul att spela med ”Rebbe” här i Melbourne. Vi har pratat om det länge, men det har aldrig riktigt blivit av förutom i Fed Cup. Men nu så!

Elias Ymer (#173) får möta Emilio Gomez från Ecuador (#144) i herrkvalet.

Rebecca Peterson fick tyvärr avbryta matchen mot Fiona Ferro i Hobart vid ställningen 4-4 på grund av ryggproblem. “Jag har fått en låsning i ryggen. Jag hoppas att det ska bli bra till Australian Open”, säger hon till SVT Sport. 

Till Australian Opens hemsida!