Grusträningarna på Riksby i Bromma är över, i alla fall för en tid. Nu öppnar WTA upp touren och för Rebecca Peterson handlar det om att sätta sig på flyget mot Italien på torsdagen.
– Det jag har saknat under den här perioden är adrenalinet man bara får på tävlingar. Det är tävlandet jag tycker är roligast, att resa och pusha sig själv. Det är klart att det känns speciellt att börja tävla igen, men jag är inte så orolig över formen. Det är ju samma för alla och rutinerna på tävlingarna kommer inte vara som vanligt med tanke på viruset.

Rebecca och pappa/tränare Mart Petersons första resa (efter att coronapandemin satte stopp för allt spel i mars) bär till Palermo.
I det tävlingshungriga startfältet i Palermo Ladies Open återfinns bland andra topp 20-kvartetten Simona Halep, Johanna Konta, Petra Martic och Marketa Vondrousova.
– Det vore dumt av mig att ha höga förväntningar. Jag känner mer att det ska bli extremt kul att tävla på WTA-touren igen. Jag ska gå in och göra mitt bästa och ge mig själv de bästa förutsättningarna att spela bra.

Rebecca Peterson väljer att tona ner förväntningarna när säsongen nu drar igång igen. Foto: Bildbyrån

Vilka svar vill du ha från dig själv?
– Inget specifikt. Jag har spelat mycket poäng och det har känts bra på sistone. Det spelar heller ingen roll om det känns bra i dag för det betyder inget om en vecka och jag vill inte fokusera på hur det känns. Jag har mer fokus på utvecklingen på längre sikt.

En stor del av tävlingsuppehållet har hon ägnat åt återuppbyggnad på SALK. På sistone har hon kört allt lättare fys och mer fokus på tennisen. På anläggningen på Riksby har hon sparrat med spelare från hela Stockholm, bland annat de spelare som varit hemma från college.
– Jag har spelat med väldigt många olika spelare. Alla är i samma situation och alla är ute efter olika sparring. Jag har också kört med Team Stockholm och deras elitprogram, så jag har inget att klaga på. 

Svenska Tennisförbundet har lagt mer resurser och prispengar i Sommartouren i år. Startfälten har varit starkare än någonsin. Rebecca Peterson, som inte spelat en tävling sedan i början av mars (Mexiko), valde att spela sommartourtävlingen i Falkenberg för ett par veckor sedan.
I finalen blev det vinst mot Caijsa Hennemann med 6-3, 6-0.
– Det var väldigt kul och väldigt bra arrangerat. Det var skönt att vara på tävlingsbanan igen och känna på det som jag saknat så mycket. Jag ställde inte upp bara för att få en tävling utan när man spelar en tävling så vill man vinna. Det var också skönt att känna att det höll och att spela många matcher. Utan att avbryta. 

Vad säger du om konkurrensen i Sverige?
–  Jag har inte spelat i Sverige på det sättet på många år och inte sett de yngre spela, så det var väldigt kul. Det finns många bra spelare som är på väg uppåt. Det ser ljust ut för svensk damtennis.

Hur mår kroppen just nu?
– Det har varit lite upp och ner, men nu känns det ändå bra. När man haft en skada som tagit lite längre tid så är det lätt att få för mycket belastning när man väl börjar träna igen.

Rebecca var anmäld till sommartourtävlingen i Norrköping den gångna helgen, men valde att avstå. 
– Det var mer en försiktighetsåtgärd. Jag har haft lite bakslag med ryggen och när jag vaknade på fredagsmorgonen inför tävlingen så kändes det inte speciellt bra. Då ville jag inte ta risken att få ryggskott eller liknande.

Flushing Meadows I augusti förra året. En makalös höst följde som tog Rebecca upp till 43:e plats på WTA-rankingen.
Foto: Bildbyrån

För ganska exakt ett år sedan tävlade Rebecca i USA. I Citi Open i Washington slog hon ut världsåttan Sloane Stephens. I Cincinnati vann hon mot 15-rankade Johanna Konta och spelade jämt mot världstrean Karolina Pliskova (5-7, 4-6).
Succéhösten toppades med två WTA-titlar i Kina vilket ledde fram till karriärshögsta rankingen 43.
– Jag har varit och nosat på topp 20-spelarna och spelat väldigt tajt mot flera av dem. Jag fick bra vinster och jag kände att det började lossna mer och mer. Man får så mycket erfarenhet när man möter de bästa spelarna. Som när jag mötte Serena och Venus Williams. Ska man vinna en tävling så måste man slå alla man möter. Jag är väldigt glad att jag fick så många lottningar mot svåra motståndare förra året. Det lär mig att se vad som krävs i tempo och allt för att bli mer konsekvent i spelet på den här nivån, säger Rebecca som är rankad 44:a i världen just nu.

Hon fyller 25 år i augusti och har förstås inget emot att fira dagen i Palermo om hon skulle gå långt i tävlingen.
Men fira… nej förresten, det är inget hon gillar.
– Nej, jag firar inte det så mycket. Jag gillar inte när det blir för mycket uppmärksamhet kring min födelsedag. 

Desto roligare då att fira nya vinster. Kanske får hon anledning redan i Italien. Kalendern därefter innehåller Cincinati och US Open.
– Jag ska försöka spela så mycket grusturneringar i Europa som möjligt efter US Open.

Fotnot. Cornelia Lister vann dubbelturneringen i Palermo tillsammans med Renata Voracova förra året.