Robert Lindstedts Wimbledonäventyr varande lika länge som Novak Djokovic och Roger Federers. Mixdubbeln blev en succé han inte räknat med. 

Robert Lindstedt är hemma i Sverige, men bara för tre timmar. Planet på Arlanda har precis landat och om tre timmar lyfter nästa till Newport där nästa uppgift väntar för ”Robban”.

Det är ett dygn sedan han och Jelena Ostapenko spelade finalen i mixdubbeln i Wimbledon.

– Det är den klass som har minst prioritet i en Grand Slam, men när man vunnit några matcher så vill man vinna resten också. Efter förlusten i dubbelturneringen var det skönt att komma ut på banan nästa dag och vinna i mixdubbeln. Det är skön terapi och rätt roligt också, säger Robert Lindstedt.

Det skiljde 27 år mellan “Robban” och motståndaren Cori Gauff i en av matcherna. Foto: Bildbyrån

Deras framfart i mixdubbeln har skapat rubriker. I första omgången ställdes de mot Jay Clarke och Cori Gruff där den senare, 15-åringen som slog ut Venus Williams, skapade rubriker i Wimbledon och därmed också hype kring mixdubbeln.

– Det var roligt. På så sätt fick vår match uppmärksamhet, vi fick spela inför i stort sett fullsatt på ”tvåan”.

En annan anledning till uppmärksamheten är bollträffarna där ”Robban” var i skottlinjen. Två gånger på resan fram till finalen blev han träffad i bakhuvudet.

– Det var andraserven båda gångerna, bollen kom i en hastighet av 100 miles per hour. Jag har aldrig tidigare blivit träffad, i alla famn inte bakifrån och så nu händer det två gånger, säger sverigeettan i dubbel, säger ”Robban” och fortsätter:

– Det blir ofta roliga bolldueller i mix och det blir något annorlunda än det man är van vid. Det är emellanåt mer lättsamt och man har lättare att le på banan.

Många ville se finalen i mixdubbeln. Foto: Bildbyrån

Tre gånger har han varit i final i dubbel och väntar fortfarande på en titel i den klassiska grästurneringen.

– Det är bara synd att man inte får med sig en segerbuckla från Wimbledon, jag hade tagit den i minitennis om det fanns.

I finalen väntade Latisha Chan och Ivan Dodig som var det bättre paret och vann 6-2, 6-3.

– Ivan var alldeles för bra och var med på alla servar även om jag försökte köra olika fart och riktningar. Han var med på allt. Latisha spelade stadigt samtidigt som vi missade mycket i inledningen. Vi höll på att ta in det i slutet, men de var för nära målsnöret.

Robert Lindstedt and Jelena Ostapenko med silverplaketterna. Foto: Bildbyrån

Mixdubbeln blev den terapi som ”Robban” behövde efter att ha tappat sex matchbollar i femsetaren där han och Tim Puetz åkte ut mot Henri Kontinen och John Peers i andra omgången.

– Jag tar en volley som går ut på en av matchbollarna, det går så snabbt och reptilhjärnan slår på. Det kommer svida länge att missa sex matchbollar. Roger (Federer) hade bara två….

Nu väntar närmast tre stycken 250-tävlingar för Robert Lindstedt;  Hall of Fame i Newport och Atlanta i USA och så Los Cabos i Mexiko. I slutet av nästa månad väntar US Open.