Det blir Robin Söderling som tar över som DC-kapten efter Johan Hedsberg. 

Förre världsfyran och mångårige Davis Cup-spelaren Robin Söderling blir ny kapten för det svenska Davis Cup-laget.
–  Att få leda de bästa spelarna i landet är en ära, så det var ett ganska så enkelt beslut. Jag har inte haft en tanke på detta, men när frågan kom så kände jag direkt att jag vill göra det här. Jag vill att det ska gå bra för svensk tennis, säger Robin Söderling och fortsätter:
– Jag jobbade med Elias Ymer under ett år och tyckte det var kul och lärorikt. Det var så nära man kan komma sin egen karriär när man spelade själv. Det var tillbaka till känslorna och nervositeten kring matchsituationerna. Men det blev det för mycket för mig med över 30 resor om året. Det fungerade inte med min familjesituation. Jag lyssnade kanske för mycket på ”Fidde” (Fredrik Rosengren) som sa att han inte sett sina barn på 25 år. Det var jag inte beredd på. Jag har fått frågor efter uppdraget med Elias men tackat nej. Det här uppdraget som Davis Cup-kapten innebär inte lika många resor och med tanke på att jag gillar tennis överlag och framför allt svensk tennis så var valet enkelt. 

Vad betyder samarbetet med Elias inför det här uppdraget?
– Jag har lärt mig mycket genom min egen karriär, men det är en helt annan sak att vara tränare och coach. Det är inte så att man per automatik blir en bra tränare för att man varit framgångsrik spelare. Däremot känner jag mig säkrare nu, efter jobbet med Elias, att jag kommer göra ett hyfsat jobb som Davis Cup-kapten. 

Johan Hedsberg har varit framgångsrik som DC-kapten med sju segrar på åtta matcher och lämnar uppdraget i ett läge där Sverige är en match ifrån en plats i Davis Cup Finals där de 18 bästa nationerna gör upp i Madrid i november 2020.
Robin Söderling ser fram emot utmaningen.
– Resultatmässigt är det ju fantastiskt hur Hedsberg levererat mot ganska bra motstånd. Sverige har verkligen inte varit favoriter i alla de matcherna. De har gjort det riktigt bra. Om man tittar på laget så har vi ett bra lag med Mikael och Elias Ymer även om vi inte är superbreda överlag jämfört med många andra länder som har flera spelare på topp 100. Men vi är konkurrenskraftiga och spelar faktiskt om en plats i Madrid mot världens bästa lag.

Robins första uppdrag blir Davis Cup Qualifiers mot Chile i Kungl. Tennishallen i Stockholm 6-7 mars.
– På pappret kunde det varit värre, men det kunde också varit bättre. Chile har ett starkt lag med Cristian Garin (#33) och Nicolas Jarry (#77). Att få spela på hemmaplan i Kungliga och välja underlag är en stor fördel. Dessutom ser jag att de chilenska spelarna har sviktande form, men det är tre månader kvar och mycket kan hända.

6 juni 2010. Robin Söderling efter finalen mot Rafael Nadal i Franska Öppna. Foto: Bildbyrån

Robin Söderling var som bäst rankad fyra i världen och var bland annat i final i Franska Öppna två gånger (2009 och 2010). Han var i semifinal i ATP World Tour Finals (2009) och i kvartsfinal i US Open två gånger (2009, 2010). Han har också vunnit Masters 1000-turneringen i Paris 2010.
I Davis Cup har han ett starkt facit som spelare. Han har vunnit 14 av 18 matcher i de tio landskamper han deltog i under åren 2004-2011.
Robins sista DC-match 2011 slutade med seger i tre raka set mot Igor Andreev när Sverige vann mot Ryssland med 3-2.
–  Jag var med i England redan som 17-åring utan att spela. Min första DC-match var bortamötet med Australien där vi vann med 4-1, men där jag förlorade mot Lleyton Hewitt. Det var en otroligt tuff uppgift mot en av världens bästa på hans hemmaplan. I övrigt måste jag säga att jag har ett riktigt bra facit. Jag spelade alltid bra i Davis Cup.

Jonas Svensson fortsätter som Davis Cup-tränare och assisterar Robin Söderling framöver. Foto: Svenska Tennisförbundet

Jonas Svensson är fortsatt Davis Cup-tränare och kommer assistera Robin Söderling framöver.
– Han är tre år äldre än mig. Jag har minnen med honom från Junior-SM och från elitläger. Det känns väldigt bra att jobba med honom. Han har full koll på spelarna. Han kommer också ha ansvar för 16- och 18-åringarna. Tillsammans med honom kommer jag bilda mig en uppfattning om vad vi har att jobba med, säger Robin Söderling.

Christer Sjöö, Generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet, välkomnar den nye DC-kaptenen:
– Vi är väldigt glada över att Robin tackat ja till uppdraget och är övertygade om att hans kunskaper och erfarenheter av tennis på den absolut högsta nivån kommer hjälpa både spelarna och laget till nya framgångar.

Fakta:
Robin Söderling
Ålder: 35 år
Bor: Djursholm
Familj: Fru Jenni Moström och barnen Olivia, 7 år och Fred, 4 år.

Landslagsorganisationen 2020

  • Robin Söderling, Davis Cup kapten, Herransvarig
  • Jonas Svensson, 16/18 års pojkansvarig + assisterande DC kapten
  • Mattias Arvidsson, Fed Cup, Dam/18 års flickansvarig (Magnus Ennerberg assisterande Fed Cup-kapten)
  • Fredrik Hörnell, 14 års pojk/flickansvarig, 16 års flickansvarig
  • Niklas Fjeldstad, Landslagsansvarig (ledning, budget och administration)
  • Maria Strandlund Tomsvik, Tränarteamet
  • Niclas Rodhborn, Förbundskapten Rullstolstennislandslagen (dam, herr och Quad)