Sebastian Eriksson är en av tre svenska spelare som ser fram emot juniortävlingen i Franska Öppna. KLTK-spelaren är just nu 46:a på ITF:s juniorranking tack vare  titeln i J500 i tyska Offenbach för en tid sedan, där han kvalade in. Det var den första – och i särklass största – titeln efter J60-tävlingen i Kramfors för 1,5 år sedan.
– Min ranking är okej, den är vad den är. Jag har ju börjat lite på futuretouren och nästa år är det den som gäller, säger 18-åringen. 

I finalen i Offenbach vann Sebastian mot nu 14-rankade italienaren Federico Bondioli med klara 6-3, 6-1. Det var den för övrigt den första svenska vinsten i en så stor juniortävling sedan Robin Söderlings titel i Orange Bowl för 22 år sedan.

Sebastian har liksom flera av sina jämnåriga spelare i juniortoppen spelat flera proffstävlingar, bland annat de svenska i Värnamo och i Kalmar nyligen.
– Det var intressant att möta Kevin (Edengren). Det var första gången på väldigt länge som vi möttes i en tävlingsmatch. Det blir alltid lite annorlunda när man möter en vän. Jag hade inget att förlora då han är Sverigeetta bland juniorerna. Jag försökte gå in och göra min grej. Det var nog inte min bästa match, säkert inte för honom heller.

Foto: László Illes ImagineStudio AB

Sebastian och Kevin möttes i första omgången och det blev till slut vinst för Sebastian med 6-4, 4-6, 6-4. I andra omgången blev det förlust mot slutsegraren Lucas Catarina från Monaco (slog Max Dahlin i en jämn final).
Med vinsten i första omgången trillade också ”Sebbes” första ATP-poäng in.
– Det är ändå bara en poäng och hjälper inte så jättemycket. Det är ändå skönt, för det ska börja någonstans, säger Sebastian.

I Värnamo mötte han en annan tränings- och klubbkompis – Leo Borg. Borg vann mötet i första omgången med 6-2, 7-5.
– Det var en okej match trots tuffa förhållanden med mycket blåst. Jag hade mina chanser i andra set, men fick inte med mig de avgörande bollarna. Han är lite mer rutinerad än vad jag är. 

Vad betyder de här tävlingarna för dig?
– Det är alltid väldigt skönt att också vi har egna futures som de andra länderna har. Det är en stor fördel att få wild card till tävlingar så här i början av karriären.

Hur är skillnaden mot juniortouren?
– Det kändes som att det är ganska likt de största tävlingarna bland juniorerna. Det är inte så stor skillnad mer än att de bästa spelarna i futuretävlingarna är bättre än de bästa juniorerna.

Sebastian under matchen mot Kevin Edengren i Kalmar. Foto: László Illes ImagineStudio AB

2022 är ett år som Sebastian lagt bakom sig och inte är nöjd med. Han märker en stor skillnad nu mot då.
– Jag känner att jag har ett större självförtroende. Samtidigt är det bara en tävling som varit bra och det var titeln i Tyskland. Jag försöker spela mer enkelt och inte hitta på så mycket som tidigare. Det blir lätt stressigt då och man tar felbeslut. Jag har mer tålamod nu.

Det har inte blivit så många besök hemma i Kungl. Tennishallen som det brukar det här året. Det har varit många resor och han har tränat med Svenska Tennisförbundet i Båstad och i Mallorca och med Thomas Enqvist i Frankrike tillsammans med Kevin Edengren, Max Dahlin och Albert Saar.
– Rickard Billing åkte med mig i början av året och sen har jag rest en del själv. 

Senaste tävlingen var en av årets största, ITF J500 i Milano. Precis som för Kevin Edengren slutade det med förlust i första omgången. I dubbel tog sig dock Sebastian och Matic Kriznik från Slovenien hela vägen till en semifinal.
– Jag försöker spela mitt spel och jobbar med de saker jag märkt fungerar. Jag försöker lära mig mycket av matcherna jag spelar. 

Det är dags för Roland Garros. Det blir Sebastian Erikssons femte framträdande i en Grand Slam-turnering.
– Det var väldigt trevligt i Paris förra året. Det var min första Grand Slam. Det är kul att gå runt där bland proffsen och får känna sig lite som ett proffs. Men det är långt kvar dit. Att spela på Roland Garros är häftigt, hela upplevelsen. Jag kommer ta en match i taget så vi får se hur det går.

ATP-tävlingen i Båstad ligger bara några veckor bort. Han har inte funderat på ett wild card till kvalet, men skulle chansen dyka upp så tar han den.
– Det hade varit väldigt kul, jag är redo om chansen kommer.