Johanna Larsson och Kirsten Flipkens är klara för semifinal i Franska Öppna. “Det här är jättekul, jag tycker att vi är värda att få jubla lite nu”, säger Johanna.

Johanna Larsson har hunnit ta en snabb dusch, avverkat presskonferensen och kan med en knapp timmes distans i lugn och ro se tillbaka på ytterligare en vinst i dubbeln i Franska Öppna. I dag var det paret Melichar(USA)/Peschke(Tje) som fick erfara hur svårt det kan vara att möta Johanna och hennes dubbelpartner Kirsten Flipkens från Belgien.
Matchen slutade 3-6, 7-6(4), 6-1.

– Vi kom inte riktigt in i det från början. Vi hade sagt före matchen att det kommer bli viktigt att servar och returer fungerar, men i första set var våra returer alldeles för dåliga. Vi kom för mycket in i deras spel. De spelade volley hela tiden och stängde av mitten. I andra vände vi det och fick in fler returer och vann de viktiga poängen i slutet. Inför tiebreaket sa jag till Kirsten att vi ”har det”, för vi är starka i tiebreak.

Paret Larsson/Flipkens stormar fram i dubbelturneringen och Johannas största framgång i en Grand Slam är ett faktum. Och inte bara det: Det är första gången en svensk damspelare når semifinalen i Franska Öppna.
Tidigare har Johanna varit i kvartsfinal i Franska Öppna och i Australian Open.
Det här är också plåster på såren efter att hon åkte ut i andra omgången i singeln.

– Det här är jättekul, för det har varit en tuff säsong i singel ännu så länge. Jag tycker att vi är värda att få jubla lite nu, för det har varit tillräckligt med motgångar.

Johanna känner också av stödet på läktarna, även om det var något mindre publik på dagens match.

– Det är många belgiska fans här som hejar på oss. Vi kände att vi hade publiken med oss och jag tror också att banan vi spelade på i dag passade oss bättre. Den är snabb och bollen studsar högt.

Johanna Larsson har spelat mycket ihop med Kiki Bertens tidigare. Inför årets säsong bestämde de sig för att ta en paus.

– Kiki spelar fantastiskt bra i singel nu så det är helt rätt att hon fokuserar på det. När jag och Kiki spelar känns det mer som att vi är två singelspelare som spelar dubbel. Kirsten är mer aggressiv i dubbel och spelar mer serve-volley än Kiki. Det betyder att jag måste anpassa mig till det och inte bara stå där bak och hoppas. Jag måste vara med och sätta press och spela mer volley.

I semifinalen väntar det kinesiska paret Duan/Zheng som Johanna inte tidigare mött.

– Det ska bli roligt och det var väl ingen som riktigt trodde på att de skulle gå så långt. De trodde man nog inte om oss heller, säger Johanna med ett skratt.

– De har en vänsterhänt spelare, så det kommer bli lite annorlunda i semifinalen. Men vi känner att vi har alla möjligheter nu och jag sa precis till Erik Ullsten, som är med mig, att vi har allt att vinna. Vi ska in och svinga, njuta och peta in bollen.

På onsdag handlar det om att ladda batterierna och Johanna hoppas på match på torsdag.

– Jag vill ha max en vilodag. Nu har vi lite moment och då vill man inte vänta för länge på nästa match.

Mellan matcher och träningspass försöker Johanna se de andra svenskmatcherna. Hon följde Rebecca Peterson så länge hon var med och på måndagen såg hon Caisa Hennemanns dubbelmatch.

Vad tror du om Caijsas chanser i flicksingeln?

– Jag kan inte hennes motståndare, så det är svårt att säga vad oddsen är. Men kan Caijsa styra spelet och inte missa så mycket så tror jag chanserna är stora. Många juniorer sprider onödigt många bollar i situationer när man egentligen inte är pressade. Kan Caijsa hålla sig lugn och spela avslappnat och samtidigt driva på utan för många misstag, så har hon en väldigt bra chans, säger Johanna och fortsätter:

– Jag har inte tittat på schemat för i morgon, men får jag möjlighet ska jag absolut kolla för det är superkul att stötta de svenska juniorerna. Caijsas pappa såg hela min match i dag. Det är kul att vi kan hjälpa och stötta varandra.

Vem vinner damsingeln i Paris tror du?

– Jag sa Ashleigh Barty redan före turneringen, så jag står fast vid det. Hon spelar en fantastisk tennis. Hon kan gå hela vägen.

I den andra semifinalen i dubbelturneringen ställs för övrigt Babos/Mladenovic mot segrarna mellan Mertens/Sabalenka och Kichenok/Ostapenko.

Mer om dubbelturneringen i Franska Öppna här!

Foto: Bildbyrån