Sverige får klara sig utan Rebecca Peterson i helgens playoff-match mot Storbritannien i Billie Jean King Cup. Svenskan är ännu inte återställd efter sin armskada.
– Det känns väldigt tråkigt, men jag är inte redo att tävla än, säger hon.

Sverigeettan Rebecca Peterson var del i det svenska lag som i tuff konkurrens vann gruppspelet i Turkiet i april, vilket innebar ett steg närmare elitdivisionen.

På tisdagen saknades hon i laget som reste till London. Peterson tog paus från tävlandet efter US Open för att rehabilitera en långvarig skada i armen.
– Det känns väldigt tråkigt såklart, även om jag visste att det fanns en risk för att jag inte skulle kunna spela. Jag fick nyligen ett bakslag som gjorde att det hela tog längre tid än jag trott. Jag behöver fortfarande någon dag mellan för att vila och återhämta mig efter träning. Jag kan ännu inte köra 100 procent och det behöver jag vara för att kunna tävla, säger Rebecca Peterson som siktar på tävlingscomeback i månadsskiftet november-december.

Peterson kommer att följa SVT:s sändningar från tv-soffan och tror på sitt lag:
– Jag kommer absolut att stötta från hemmaplan. Det blir spännande. Förhoppningsvis kan de gå in och känna att det bara är att ösa på, ta tillfället i akt och inte fundera så mycket. Allt är möjligt, det är bara att köra och inte lämna någonting kvar.

Förbundskapten Johanna Larsson:
– Jag var väl medveten när jag tog ut Rebecca att det fanns en risk att hon inte skulle hinna bli frisk från sin skada eller behöva mer tid. Tyvärr har hon inte kommit tillräckligt långt med sin träning.
– Hon hade en stor ankarroll i gruppspelet. Men den resan vi påbörjade då, med de värderingar och den tron på oss själva som vi byggde upp – den lever kvar. Jag är helt övertygad om att de tjejer som är med nu har inställningen att det här är fullt möjligt, oavsett vem som står på banan.

Bella Bergkvist Larsson, 17 uttagen

Efter Petersons återbud har förbundskapten Johanna Larsson kallat in 17-åriga Bella Bergkvist Larsson, som för första gången tar plats i damlandslaget.
– Jättekul att Bella får chansen. Hon är en junior som har en väldigt hög högstanivå och har ett bra år bakom sig. En intressant spelare som jag tror kommer att hitta sin roll och passa bra in i laget, säger Larsson.

Därtill ingår Mirjam Björklund, Caijsa Hennemann, Kajsa Rinaldo Persson och Lisa Zaar i Sveriges nominerade lag. Motståndaren Storbritannien, 14 på nationsrankingen, ställer upp med Katie Boulter, Jodie Burrage, Harriet Dart och Heather Watson. De två nationernas kaptener har möjlighet att göra förändringar i laguttagningarna fram till lottningen dagen före matchstart.
– Det blir en häftig match för våra spelare, det är ett starkt Storbritannien vi möter. Jag åker till London med känslan att allt är möjligt. Jag har själv varit med så pass länge i dessa sammanhang och vet att ranking många gånger inte behöver ha betydelse. Vi kommer att vara underdogs, det är inget snack om den saken. Men jag tror inte att det skrämmer oss, det kommer att motivera oss ännu mer. Jag och alla tjejer i laget ser verkligen fram emot utmaningen, säger Larsson.

Landskampen inleds med två singelmatcher på lördagen (15.00). På söndagen (13.00) spelas två singlar följt av en dubbelmatch. SVT sänder samtliga matcher (se sändningstider nedan).

Segraren kvalificerar sig till 2024 års Billie Jean King Cup Qualifiers, en direkt avgörande landskamp där en plats i slutspelet av tennisens lag-VM – Billie Jean King Cup Finals – ligger i potten.

Sändningstider SVT

11 november
15.00-20.00, SVT Play
15.00-17.50, SVT1/Play

12 november
13.00-20.00, SVT Play
13.15-13.55, SVT1/Play
13.55-14.30, SVT2/Play