GLTK är nya svenska mästare efter en makalös vändning i SM-finalen mot Fair Play TK.
– Vilken dramatik! Vi kan inte klaga på marginalerna i dag, de hade vi med oss, säger Klas Ivarsson, sportchef i GLTK. 

Fair Play TK tog sig igenom de sju omgångarna i elitserien med full pott och var lite av en favorit när det vankades SM-final på Fair Play Stadion på söndagen. Malmölaget hade förstärkt med danske Frederik Nielsen och finalmatchen mot GLTK skulle bli en rysare.

Christian Samuelsson och Markus Eriksson vann den ena dubbeln. Foto: Paul Ström

Markus Eriksson/Christian Samuelsson slog Frederik Nielson/Daniel Masur med 6-0, 7-5 medan Fair play vann den andra dubbeln där Andre Göransson/Linus Frost slog Jesper Brunström/Oliver Johansson med 7-6, 6-3.

1-1 inför singlarna där Filip Bergevi vann John Hallquist Lithen med 6-4, 6-0 och Daniel Masur mot Markus Eriksson med 6-1, 6-3. 3-1 till hemmalaget och frågan var om göteborgarna skulle komma ikapp? Svaret blev ja.

Matchen mellan veteranerna i sammanhanget – Frederik Nielsen och Nicklas Timfjord – blev en nervkittlare. Timfjord vann första set med 6-3, Nielsen det andra med 6-1.
I matchtiebreak ledde Frederik Nielsen med 9-4 och hade totalt åtta matchbollar för att avgöra finalen. Då vände Nicklas Timfjord och vann med 17-15.

Nicklas Timfjord lyckades vända mot Frederik Nielsen i en gastkramande match. Foto: Paul Ström


– Det blev en magisk dag till slut även om det såg mörkt ut ett tag. Att vi kunde vinna känns fantastiskt roligt. Det var ju egentligen över. Det hände bara en gång i livet att man vänder en sån match, säger en glad Nicklas Timfjord.

3-2 till Fair Play och nu hängde det på Gustav Hansson på tredjesingeln för att guldet skulle säkras. Men även matchen mot Christian Samuelsson gick till matchtiebreak där GLTK-spelaren till slut kunde vinna med 6-4, 6-7, 10-7. 

3-3 i matchen och för första gången fick en SM-final avgöras i ett enda matchtiebreak.
André Göransson och Frederik Nielsen ställdes öga mot öga med Markus Eriksson och Christian Samuelsson och det blev alltså GLTK-duon som till slut kunde vinna med 10-8.
4-3 till GLTK, jublet bröt ut och firandet kunde starta för GLTK som därmed bröt Fair Plays svit med fyra raka SM-guld.
– Det är fantastiskt kul, speciellt för att vi spelat med tre juniorer och ändå är svenska mästare. Det tycker jag är starkt, säger sportchefen Klas Ivarsson. 

Robin Borg avslutade sin tid i Fair Play TK med ett SM-silver. Foto: Paul Ström

I malmölägret var det sista arbetsdagen för coachen Robin Borg i klubben. Han hade sett fram emot att bärga sitt tredje raka SM-guld och herrlagets femte i följd, men så blev det inte.
– En förlust är aldrig roligt, men det är bara gratulera GLTK till en välspelad match. Vi visste att det skulle bli tufft och vi har alltid haft tuffa matcher mot dem. Det här var en tung förlust, men vi ser framåt, säger Borg och fortsätter:
– Elitserien är väldigt rolig på det sättet att det är en boll hit och en dit. Jag tycker elitserien är ett jättebra format och jag tycker man ska fortsätta utveckla det. 


SM-FINALEN 2019: 
Fair Play TK-GLTK 3-4
S1: Daniel Masur-Markus Eriksson 6-1, 6-3
S2: Gustav Hansson-Christian Samuelsson 4-6, 7-6, 7-10
S3: Filip Bergevi-John Hallquist Lithen 6-4, 6-0
S4: Frederik Nielsen-Nicklas Timfjord 3-6, 6-1, 15-17
D1: Frederik Nielson/Daniel Masur-Markus Eriksson/Christian Samuelsson 0-6, 5-7
D2: Andre Göransson/Linus Frost-Jesper Brunström/Oliver Johansson 7-6, 6-3
Avgörande matchtiebreak: André Göransson/Frederik Nielsen-Markus Eriksson/Christian Samuelsson 8-10

Mer info från finalen här!

Se inslaget från matchen: