Karlstad är spelplatsen för SM i rullstolstennis som startar i dag. För Karlstads Tennisklubb är dock SM en ny företeelse.
– Ett rent SM i Karlstad vet jag inte när vi arrangerat. Klubben drog igång 1923 och funnits länge. Efter en sondering i frågan bland våra veteraner så verkar det som att det tog hela 97 år för föreningen innan ett SM skulle arrangeras, premiär blir alltså SM i rullstolstennis 2020. Vi har tidigare fått förtroende att arrangera JSM race, vilket vi gjorde föregående år. Detta var väldigt lyckat. Vi gör även vissa regionsmästerskap, men ett rent SM där vi delar ut SM-guld i Karlstad är alltså helt nytt, konstaterar Jonas Wahrolin, engagerad ordförande i klubben. 

Ordförande Jonas Wahrolin och huvudtränaren Petter i bakgrunden.

Förberedelserna har pågått under en tid. 18 ideella funktionärer hjälper till med arrangemanget fram till på söndag.
– Föreningen har preppat bra inför denna tävling såsom vi alltid gör inför sanktionerade tävlingar. Planering denna gång handlar bland annat om lämpligt boende, banbokning, underhåll av banor, bollar, priser, förvaring av rullstolar under tävling och funktionärer, säger Jonas och fortsätter:
– I förberedelsearbetet handlar det också mycket om kommunikation med SvTF:s nya paratennisråd där vi haft bra och konstruktiva dialoger. Då vi inte arrangerat någon rullstolstävling tidigare så är det helt ny mark för oss. Det gäller då att ha koll på klasser och andra saker som kan behöva anpassning. 

Tidigare i veckan var det lottning och det blir totalt 28 rullstolsmatcher under tre dagar på de inbjudande grusbanorna i Karlstad.
– Väldigt spännande! Vi passar även på att i samband med SM ordna en prova-på-aktivitet där allmänheten får testa att spela rullstolstennis. Det är öppet för alla och något vi kör på lördagseftermiddagen. Alla är välkomna här!

Vad betyder det för Karlstads TK att arrangera SM?
– Som förening ser vi det som väldigt positivt att mindre och mellanstora klubbar också ges företroende att arrangera dessa typer av tävlingar. Det lokala intresset för tennis får bra draghjälp när man lägger tävlingar utanför storstäderna. Vi står gärna värd för fler tävlingar med SM-status framöver. Föregående års JSM-race har från vårt perspektiv bara varit positivt och vi ser att även SM i rullstolstennis skapar fin lyskraft regionalt för tennisen, säger ordföranden och fortsätter:
– Vi märker av ett stort mediaintresse, många är nyfikna och det blir återkommande hejarop. Under speldagarna blir det till exempel livesändningar i P4 Värmland. Synligheten för tennisen i Värmland ökar och då i synnerhet för parasport och rullstolstennisen. Även intresset hos våra medlemmar är stort och förstås hos Parasport Värmland.

När SM avgjordes på grus i Ystad för ett år sedan vann hemmaspelaren Henrik Härstedt singelklassen för herrar. Den här gången är sverigeettan Stefan Olsson med och får gälla som storfavorit.
Totalt spelas det i sex klasser.
– Startfältet ser väldigt bra ut! På herrsidan i singel har vi Stefan Olsson, Falu TK som förstaseedad och Hampus Linder Olofsson, Växjö TS som andraseedad. De spelar sina första matcher lördag morgon. Totalt 14 spelare deltar i herrsingeln och andra kan utmana. Ingen har spelat i Karlstad tidigare så det är ny mark för alla. På damsidan i singel ligger väl Rebecka Sternisa Bellander bäst till på pappret, men det avgörs först när sista bollen är spelad. Vi har vidare slagit ihop dubbel så det blir en ”Open-Dubbel” mixat med damer och herrar där totalt åtta par deltar. Det kommer bli väldigt spännande att följa, säger Jonas Wahrolin. 

Lottning och klasser i SM i rullstolstennis