Sverige gjorde en stark insats mot redan klara Italien i gruppspelet i Davis Cup Finals i Bologna. En tredjeplats i gruppen innebär att Sverige missar kvartsfinalspelet i Malaga. “Vi är inte supernära, men vi är ändå hyfsat nära att ta oss till Malaga”, säger vikarierande Davis Cup-kapten Johan Hedsberg. 

Efter 2-1-vinsten mot Argentina och 1-2-förlusten mot Kroatien krävdes svensk seger med 3-0 i den sista gruppspelsmatchen mot hemmanationen Italien på söndagen för att nå kvartsfinal. Inför slutomgången stod Italien och Kroatien stod på två poäng, Sverige en poäng och Argentina noll. Vid 2-1-seger för Sverige mot Italien hade man hamnat på samma poäng och matchdifferens som Kroatien, men då hade Kroatien tagit andraplatsen och avancemanget med tanke på kroaternas seger mot Sverige.

Elias Ymer svarade för en stark instas mot Matteo Berrettini. Foto: Ion Alcoba, Quality Sport Images / Kosmos Tennis)

Nog med matematik. Tuffa förutsättningar med två topp 20-spelare som motståndare i singlarna. Elias Ymer ställdes mot jämnårige, 15-rankade Matteo Berrettini där första set präglades av bra servande från båda spelare. Vid 4-4 stod det och vägde i Elias serve och till kom första breaket när Berrettini gick fram till 5-4 och han kunde också hålla sin serve fram till setvinst 6-4.
Elias spelade fortsatt bra, men italienaren fick breaket och precis som i första set hade italienaren 5-4 när han kunde serva hem matchen.
– Matteo servade fantastiskt, så det var inte mycket att göra. Jag tycker att det har varit en bra vecka. Jag har spelat ganska bra och jag har hittat några saker i mitt spel som verkligen fungerar. Jag tror att jag kan höja mitt spel ännu mer när jag får spela mot de bättre spelarna hela tiden i en konkurrensutsatt miljö, säger Elias Ymer. 

Mikael Ymer efter matchbollen mot Jannik Sinner. Foto: Bildbyrån

1-0 till Italien och därmed var drömmen om kvartsfinalspel borta.
Mikael Ymer mot världselvan Jannik Sinner i nästa match. Italienaren bröt Sverigeettan direkt i första gamet, men Mikael Ymer bröt tillbaka blankt. Mikael Ymer spelade stabilt från baslinjen och vann till slut första set med 6-4.
I andra bröt italienaren till 2-1 och tog nästa game blankt med stort stöd från hemmapubliken. Italienaren bröt även till 5-2. Mikael Ymer bröt därefter tillbaka blankt till 5-3 men Sinner tog setet med 6-3.
I tredje set fortsatte Mikael Ymer spela övertygande och bröt italienarens serve fram till 3-2.
Mikael hade breakboll till 5-2, men Jannik Sinner redde ut det och istället 4-3. Mikael hamnade först i underläge 0-40 i egen serve, men kom ikapp och sedan följde ett drama i det exakt tio minuter långa gamet. 5-3 till Mikael Ymer som på tredje matchbollen i det följande gamet kunde avgöra. Setvinst med 6-3, en rejäl skalp för Ymer och 1-1 mellan Italien och Sverige.
– Nyckeln i dag var att fortsätta spela aggressivt. Han är stundtals ostoppbar. Det är naturligtvis tråkigt att vi inte når Malaga, men vi gjorde allt vi kunde. Alla kämpade väldigt bra i varje match, så jag tycker att vi kan hålla huvudet högt och vara stolta, säger Mikael Ymer som får extra motivation av att representera Sverige i Davis Cup.
– Ja, det är en annan typ av energi, åtminstone för mig, eftersom det är en lagmiljö där du spelar för mer än bara dig själv. Jag tror att det var 7-8 000 människor här i dag. Det hjälper också.

Dragos Madaras och André Göransson spelade dubbelmatchen mot Italien. Foto: Ion Alcoba, Quality Sport Images / Kosmos Tennis

Sverige ställde upp med André Göransson och Dragos Madaras i dubbeln mot Simone Bollelli och Fabio Fognini. Första set blev jämnt, men i tiebreak var italienarna starkare. Italien vann till slut dubbeln med 7-6, 6-2. 

Johan Hedsberg vikarierade som DC-kapten för Robin Söderling.
– Vi var inställda på att vi måste slå Italien med 3-0 och vi hade så klart en stark vilja att göra det. Det är aldrig kul att förlora, men får man distans till detta så tror jag att jag tycker att vi gjorde en bra insats. Vi är inte supernära, men vi är ändå hyfsat nära att ta oss till Malaga. Killarna har visat prov på en fantastisk tennis här. Vi hör hemma på den här nivån, även om vi rankingsmässigt är en bit efter de här nationerna. Jag tror att killarna kan ta med sig mycket härifrån. De har fått spela mot spelarna som spelar på ATP-touren hela tiden. De har också fått erfarenhet från stämningen på läktarna här i dag. Det är saker de kan ha nytta av lång tid framöver, säger Johan Hedsberg.

Här är lagen som är klara för kvartsfinalerna i Malaga:

Grupp A: Italien och Kroatien
Grupp B: Spanien och Kanada
Grupp C: Australien och Tyskland
Grupp D: Nederländerna och USA

Matcherna i Sveriges grupp

Tisdag 13 sept.: Argentina – Sverige 1-2
Onsdag 14 sept.: Kroatien – Italien 0-3
Torsdag 15 sept.: Kroatien – Sverige 2-1
Fredag 16 sept.: Italien – Argentina 2-1
Lördag 17 sept.: Argentina – Kroatien 0-3
Söndag 18 sept.: Italien – Sverige 2-1