Hela 42 energirika lag har anmält sig till Davis Mini Cup som spelas på lördagsförmiddagen under Davis Cup-helgen i Kungl. Tennishallen i Stockholm nästa vecka. 

Precis före pandemin utbrott i mars 2020 arrangerades den första upplagan av Davis Mini Cup. Även den gången spelades turneringen under Sveriges hemmamatch i Davis Cup i Kungl. Tennishallen. Nästa veckoslut spelar Sverige mot Bosnien-Hercegovina och på lördagen, klockan 8.30-12.00, är det alltså dags igen för en favorit i repris av Davis Mini Cup.
– Tanken var att det skulle vara 36 lag i år, men det blev 42. Förra gången var det 30 lag. Klubbarna vill vara med om vi hjälper dem lite på traven. Man ska ha i åtanke att vårt koncept är lite krångligare än vanligt. Vi vill ha ett åldersspann från 8 till 18 år i laget för att slänga in en liten öppnande kil i de vanligtvis strikta åldersklasserna, säger SvTF:s Ola Mårtensson i tävlingsledningen. 

Från 2020-års turnering. Foto Torbjörn Dencker

Varje minitennislag består av en spelare på orange nivå, en på grön nivå och en spelare mellan 12 och 20 år.
– Killar och tjejer får naturligtvis spela i samma lag. Vi kan lova liv och rörelse med totalt 126 spelare och med 42 ledare på plats.

De starka klubbnamnen ger också en hint om vad som kan förväntas när det är dags nästa lördag.
– Några talande exempel är Järfällas Jets, Sollentunas Vargar, Mälarhöjdens Mickey The Fox, Gustavsbergs Down the line, Waxholms Toppspin, TSK Tweeners, Lokomotiv Spårvägen, Tullinge Smällkarmell… 

54 bollrör ligger i potten, som tillfaller den vinnande klubbens juniorverksamhet.
– Man kan egentligen säga att alla är vinnare, även om vi har ett förstapris och övriga 41 lag får se sig som goda tvåor. Vi slumpar ut ett bollpris till ett av alla dessa lag. Efter Davis Mini Cup stannar alla spelare, plus en ledare per klubb, kvar i ett fullsatt Kungliga och hejar fram Sverige, säger Ola Mårtensson som känner att intresset ökar för spel på en förminskad yta.
– Däremot är det kanske inte alltid med en och samma boll, utan fler möjligheter finns. En kul del av detta är faktiskt att ”Tennis på studs” för de äldre har blivit ett litet dragplåster. Det är ett projekt som vi medvetet hade på ritbordet i samband med att vi sist körde Davis Mini Cup på Kungliga 2020.

Deltagande klubbar:

Se video från Davis Mini Cup 2020: