I förra veckan var 16-åriga Julia Lövqvist framme i sin allra första semifinal på seniortouren (i Spanien). Den här veckan blev det en ny semifinal – i Antalya där flera av de svenska tjejerna drillas av landslagsansvarige Mattias Arvidsson och hjälptränare Ola Kristiansson.
– Det har varit en rolig och lärorik vecka, tjejerna här har stöttat varandra bra, säger Julia Lövqvist.

I semifinalen – mot fjärdeseedade Manon Arcangioli – fick Julia ge sig med 5-7 i ett jämnt första set, men vann andra med 6-3 innan fransyskan spelade hem sista set med 6-2.
Jacqueline Cabaj Awad och Fanny Östlund var i semifinal i dubbeln, men föll med 4-6, 3-6 mot japanska paret Rina och Yukina Saigo.
Precis som vid flera tidigare tillfällen under året är landslagsansvarige Mattias Arvidsson med och håller i träningarna och upplägget för tjejerna.
– Vi har haft en rolig och bra vecka tillsammans. Jag tycker Julias prestation är väldigt imponerande. Hon besegrar tre riktigt bra spelare och i semin möter hon en riktigt duktig tjej som Fanny Östlund fick stryk av i kvartsfinalen. Julia är ung och oerfaren på den här nivån och då kostar det mycket energi och hon har behövt ligga på max varje match för att vinna de här matcherna och därför tog bensinen slut lite i dag, säger Mattias och fortsätter:
– Hela gruppen har tränat på väldigt bra inför första veckan och nu inför andra veckan. De har stöttat varandra och det har varit en härlig sammanhållning. Vi har en stark trupp här och det känns som att flera tjejer kan sticka ut och vara långt framme nästa vecka. Jag tycker att de som tränat efter att de åkt ut ser intressanta ut. Vissa som inte fick pricken över i:et första veckan ser riktigt sugna ut på att göra det ännu bättre andra veckan, säger Mattias Arvidsson.

$15 000-turneringen går in på vecka 2 med start med kval på söndagen. Då möts Agnes Gustafsson och Fanny Norin. Vinnaren har ytterligare två matcher innan man vid segrar når huvudturneringen. Julita Sanér och Ida Jarlskog står över första kvalmatchen. Klara för huvudtävlingen är Caijsa Hennemann, Jacqueline Cabaj Awad, Fanny Östlund och Julia Lövqvist (wild card).
– Damsidan ser väldigt intressant ut och om inte resultaten kommer för vissa spelare nästa vecka, så är jag övertygad om att de kommer längre fram. Man ser vilket driv det är på träningarna, en hunger för att vilja träna och mäta sig varje dag. Vi har försökt spela mycket poäng både mot varandra men även mot internationellt motstånd, för att de ska få  tuffa uppgifter och lösa situationer mot olika spelstilar. Vi har många tjejer som vi hoppas ska ta ett par kliv under hösten, säger Mattias.

Ola Kristiansson är med som hjälptränare under lägret i Turkiet.
– Vi har gjort allt vad vi kan för att tjejerna ska vara så förberedda som möjligt. Det har varit över 30 grader varje dag, men spelet har varit väldigt bra och jag har en känsla av att det kan gå ännu bättre nästa vecka. Jag ser det som en styrka att kunna åka så här många tillsammans och än så länge har allt gått fantastiskt bra.

Nu väntar alltså ytterligare en vecka under den turkiska solen. Därefter åker spelarna hem och laddar batterierna innan det är dags för två tävlingar på svensk mark. Då samlar Mattias Arvidsson tjejerna på nytt för ännu ett läger i samband med matcherna.
– Vi har förhoppningsvis en väldigt trevlig höst framför oss med många fina resultat. Nu ser vi fram emot andra veckan, det blir spännande att se om vi kan pressa det lite till och gör ännu bättre resultat, säger Mattias Arvidsson.

Det spelas ju tennis med svenskar inbladade på annat håll. Rebecca Peterson föll tyvärr mot Kateryna Kozlova, 1-6, 6-4, 5-7, i kvalfinalen i Wuhan.
Som vi skrivit om tidigare spelar Robert Lindstedt (och Jan-Lennard Struff) final i ATP-tävlingen i Metz på söndagen.
Filip Bergevi håller till i Frankrike för spel i $25 000-turneringen i Paisir. Bra spel har belönat sig och på lördagen var han framme i semifinal mot Christopher Heyman där belgaren vann med 6-3, 7-5.
I dubbeln var det nära att det blev final för Filip, men det blev en knapp förlust i semifinalen med dubbelpartnern Florian Lakat, Frankrike.
Carl Söderlund, som imponerat på vägen fram till semifinalen i $15 000-turneringen i Fayetteville i USA, fick tyvärr ge upp mot amerikanen Nick Chappell. Söderlund förlorade första set med 4-6 och matchen avbröts vid ställningen 3-4.
I spanska Melilla tog sig Marina Yudanov till kvartsfinal och var framme i semifinal i dubbel tillsammans med brittiskan Ali Collins. Där blev det förlust mot spanska paret Boluda/Parres Azcoitia.
Efter Davis Cup-matchen i Stockholm förbereder sig Mikael Ymer för spel i challengern i franska Orleans där han är åttondeseedad och alltså står över första omgången. Markus Eriksson spelar i Florens där han möter hemmaspelaren Andrea Pellegrino.