Sverige är ett steg närmare i elitdivisionen i Billie Jean King Cup.

Damlandslaget vann gruppspelet i Turkiet genom fredagens 3-0-seger mot Serbien och är klara för playoff i november.
– Jag hade bra känslor i morse, att vi skulle klara det. Vi blir bara bättre ju längre tävlingen går, vilket är extra roligt. Det är kul att få vara en del av ett så här fint lag, säger kapten Johanna Larsson efter triumfen i Antalya.

Sedan 2016 har Sveriges tennisdamer hållit till i Europa-Afrikazonens grupp 1 (samt grupp 2 2017). Efter en veckas intensivt matchande, fem landskamper på fem dagar, har damlandslaget påbörjat klättringen tillbaka.

Med tre vinster (mot Norge, Danmark och Kroatien) och en förlust (Bulgarien) placerade sig Sverige som tvåa i grupp B inför den sista gruppspelsmatchen. Förutsättningarna var klara: vinst mot obesegrade gruppettan Serbien skulle innebära säkrat avancemang.

Caijsa Hennemann. Foto: Daniel Kopatsch / ITF

Saken var klar redan efter singlarna där både Caijsa Hennemann och Rebecca Peterson vann i tresetare.
I första matchen vann Caijsa mot Mia Ristic med 4-6, 7-5, 6-1
– Caijsa gör en fantastisk insats. Vilken lagspelare och fajter hon är, det sa jag också till henne efter matchen. Hon ger allt i varje match i den här tävlingen och i dag gör hon också en riktigt bra match, säger Johanna Larsson.

Rebecca Peterson. Foto: Daniel Kopatsch / ITF

Rebecca Peterson vann över Lola Radivojevic med 6-4, 3-6, 6-4 och då var också gruppsegern klar.
– Det känns så bra. Nu har vi nått ett av våra delmål. Vi kom inte hit för att delta – vi kom hit för att vinna. Nu har vi lite kvar tills vi har nått vårt slutgiltiga mål och det kommer vi att kämpa för, säger Rebecca Peterson.
– Det var en match som hade det mesta. Det var så starkt att ta hem det. Det visar också vilken lagspelare hon är och hur mycket det betyder för henne att lyfta Sverige till ytterligare en nivå. Hon har gjort det fantastiskt hela veckan. Hon har sträckt på sig, peppat sina lagkamrater och tagit på sig kaptensbindeln för laget. All cred till Rebecca och även till de andra tjejerna så klart, berömmer Johanna Larsson.

Kajsa Rinaldo Persson och Jacqueline Cabaj Awad.

I den avslutande dubbeln föll svenskduon Jacqueline Cabaj Awad och Kajsa Rinaldo Persson (mot Olga Danilovic/Katarina Kozarov) i raka set.

I grupp A slutade Ungern som segrare och blir Sveriges motståndare i lördagens placeringsmatch. De två grupptvåorna, Serbien och Nederländerna, gör upp om den tredje playoff-platsen.

I november väntar playoff på hemma- eller bortaplan där en plats i Billie Jean King Cup Qualifiers ligger i potten. Vid förlust i playoff-matchen väntar på nytt spel i grupp 1 nästa år.