Svaneholm Open går i väntans tider. Den 30 juni väntas ATP komma med beskedet om den sydsvenska turneringen får den licens som Antalya i Turkiet haft fram tills nu.

Parallellt pågår jobbet med ATP Champions Tour som avgörs 26-29 juni.

– När det blev officiellt den 26 februari att vi ska arrangera tävlingen, så hade vi redan varit igång och jobbat heltid under ett års tid. Det är ett stort arrangemang och när du gör det på ett nytt ställe men nya människor och ny omgivning så är det nytt för alla. Utöver den personal som är inhyrd har vi runt 150 volontärer som är engagerade i projektet, säger turneringschef Mårten Hedlund.

Tävlingsområdet är i stort sett klart. Den här veckan landar konstgräset.

– Vi skulle haft naturgräs redan till den här tävlingen, men det funkar bra med konstgräs också på Champions Tour. Vi har byggt banan som om det vore naturgräs med cementlåda med packad lera och den grundkonstellationen har vi nytta av till nästa år. Vi kommer fylla i gräset med grönt grus så att det blir så likt som möjligt.

Mårten Hedlund väntar på svar från ATP om 250-tävlingen. Samtidigt är arbetet med Champions Tour inne i slutfasen. Foto: Bildbyrån.

Vad har varit den största utmaningen?

– Det är egentligen att hämta hem det som skrivits negativt om turneringen, för sådant sprider sig mer än positiva skriverier. Det viktiga att påpeka är att Skurups kommun inte gått in med några pengar, däremot vill vi ha ett engagemang från kommunen där de kan underlätta beslut i olika frågor. Det är inte bara Skurups kommun som detta skapar intresse för, vårt näringslivsseminarium engagerar sex-sju av grannkommunerna.


Är ekonomin i hamn inför den här tävlingen?

– Ja, det är den och vi står inte och faller med detta om det kommer färre besökare än planerat.

Australiensaren Pat Cash var ett av dragplåstren när tävlingen offentliggjordes. Han är nu ersatt av Goran Ivanisevic.

– Det är en tung ersättare, men det är samtidigt synd för vi tappar lite av landskampsgrejen. Goran Ivanisevic och Mark Woodforde kommer istället bilda ett världslag, säger Mårten Hedlund och fortsätter:

– Det som är roligt att se är hur seriöst Mats (Wilander) tar det och att återuppliva den Davis Cup-feeling vi hade när han spelade. Det här är en helt annan seriositet än de uppvisningsmatcher han är van vid att spela, det handlar inte bara om att åka hit och vinka åt publiken. Det finns många olika härliga personligheter bland spelarna som är på plats. Bland dagens spelare är det mer main stream är min känsla.

Övriga lag:
Frankrike: Henri Leconte och Cedric Pioline
Sverige: Mats Wilander och Jonas Björkman
USA: John och Patrick McEnroe

Det kommer hända en hel del utöver tennisen de fyra dagarna i slutet av juni, med konferenser på dagarna och underhållning på kvällarna.
En av hållpunkterna är en paneldiskussion där tennisjournalisten Jonas Arnesen leder ett samtal om ”hur svensk tennis ska ta sig tillbaka till toppen”. Inbjudna gäster till den diskussionen är Mats Wilander, Mikael Tillström (GTG), Magnus Gustafsson, Christer Sjöö (Generalsekreterare SvTF), Sophie Lindvall (Karlskrona TK), Janne Immonen (Fair Play TK) och Mårten Hedlund (Tournament Director).

Mårten Hedlund återkommer till Mats Wilanders roll i det hela. Förre världsettan är också inblandad i den tennisakademi som Mårten Hedlund håller på att skapa i Skurup.

– Den ska igång så fort som möjligt och det innebär någon gång under det här året. Det viktiga är att bygga organisationen först för ett hållbart projekt. Hur det kommer se ut vet vi inte riktigt, det kan vara ett samarbete med befintliga akademier. Som entreprenör går jag ofta utanför systemet. Det handlar inte bara om att gå till en klubb och hämta en tennisspelare. En talang är så mycket mer än tennisspelare. Vi måste fånga upp de spelare som kanske inte får chansen någon annanstans. Ungdomar växer olika snabbt även mentalt. Vi ska jobba med att ta hand om personerna och utveckla människorna och ser helheten på ett annat sätt.

Till sist det som många är nyfikna på, ATP-turneringen på gräs där besked alltså väntas den 30 juni. Vad är status?

– Jag pratade med ATP för någon vecka sedan och det verkar positivt, men vad det innebär vet jag inte. Jag får inga speciella signaler, mer än att de pratar med oss. Vi har också en bra dialog med Wimbledon. Det är mycket politik och pengar i detta. Det är viktigt att säga att vi inte står och faller med det här beskedet, skulle vi inte få det så kör vi vidare med Champions Tour och kanske utökar till två tillfällen om året.
Men det är klart att det vore fantastiskt om vi får det. Då bygger vi fem gräsbanor till i denna fantastiska miljö.

Mer info om tävlingen här!