Sverige förlorade den avslutande gruppspelsmatchen i Davis Cup Finals. Men trots 1–2-förlusten mot Kazakstan finns fortfarande chans till avancemang.

Efter en övertygande start (3–0 i premiären mot Kanada) väntade Kazakstan i den avslutande matchen i grupp B. En svensk vinst skulle innebära gruppseger och en säkrad plats i kvartsfinal.

Det började bra. Precis som mot Kanada gav Elias Ymer Sverige ledningen på andrasingeln. Ymer stod för en stark insats när han besegrade svårspelade Mikhail Kukushkin med 6–3, 7–6.
– Jag är jätteglad. Det känns jättebra att jag fick starta på bästa sätt och ge Sverige 1–0 igen, säger Elias Ymer.
– Jag var aggressiv hela matchen. Även när det var jämnt vågade jag följa fram på nät och styra spelet. Det är något jag har jobbat på, säger Ymer.

Mikael Ymer. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Sverige var nu en matchvinst från kvartsfinal. Mikael Ymer inledde starkt och kopplade tidigt greppet mot 36-rankade Alexander Bublik. Sverigeettan vann första set 6–3. I andra följdes spelarna åt fram tills det var dags för Mikael Ymer att serva vid 6–3, 4–5. Då stod Bublik för sitt första servegenombrott för matchen och utjämnade till 1–1 i set. I skiljeset föll Ymer med klara 0–6.
– Tungt att det inte gick min väg i dag. Han servade väldigt bra och gjorde det svårt för mig. De få chanser jag fick tog jag inte, och sen svängde momentum, säger Sverigeettan.

André Göransson och Robert Lindstedt lyckades inte heller säkra gruppsegern för Sverige. I den avgörande dubbeln kom svenskduon inte upp i samma nivå som de gjorde mot Kanada och kunde inte hota Andrey Golubev (28 på dubbelrankingen) och Aleksandr Nedovyesov (72). Kazakstan avgjorde landskampen efter seger i raka set: 6–3, 6–3.
– Jag hoppas verkligen att vi får en chans till. För vårt lags skull, för svensk tennis skull och för min och Andrés skull – så att vi får en chans att visa att vi är bättre än vad vi var idag. Det skulle betyda mycket. Vi är verkligen revanschsugna och vill visa att vi har mer att ge, säger Robert Lindstedt.

André Göransson och Robert Lindstedt. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Davis Cup-kapten Robin Söderling:
– Tung förlust såklart. Det började fantastiskt bra med Elias som ska vara riktigt stolt över sin insats. Jag är imponerad över hur han höll ihop allt, han spelade två riktigt bra set. I den andra matchen tycker jag att Mikael är den bättre spelaren i två set, han fick matchen dit han ville. När han blir breakad för andra set tycker jag att han faller ihop, blir stillastående och passiv och kommer inte rätt till bollarna. Han tappade den matchen, tyvärr. Och dubbeln var tuff, Robert och André kommer inte upp till vad jag vet att de kan. Men Kazakstan har ett bra lag och spelade riktigt bra. I dag var de bättre än oss i dubbeln.

Sverige slutar gruppspelet på en vinst och en förlust (4–2 i matcher och 9–4 i set) vilket trots lördagens resultat kan räcka till avancemang. Och till och med gruppseger – om Kanada besegrar Kazakstan på söndagen. Vid kazakisk seger får Sverige hoppas på att bli en av de två bästa tvåorna som tillsammans med de sex gruppvinnarna går vidare till kvartsfinal. Bästa tvåorna utses genom att räkna match-, set- och gameskillnad.
– Jag var helt inställd på att vinna den här matchen, så jag har inte räknat på det någonting. Men det borde se ganska bra ut i och med att vi vann första matchen med 3–0 utan att tappa set, att Elias vann i två raka i dag och att Mikael tog set. Vi får se vad som händer, säger Robin Söderling.

Avancemang eller inte? Det avgörs på söndagen då de sista matcherna i samtliga sex grupper spelas. Vid eventuellt avancemang från gruppen spelar Sverige kvartsfinal den 1 eller 2 december.

Formatet – så fungerar det

Sedan 2019 spelas Davis Cup Finals i ett nytt VM-format. I år väntar ytterligare en nyhet då gruppspel och kvartsfinaler spelas i tre olika europeiska städer – Madrid, Innsbruck och Turin. Sveriges matcher i grupp B spelas i Madrid, där också semifinaler och finaler avgörs.

18 nationer deltar. Dessa delas in i sex grupper med tre länder i varje. I gruppspelet möter alla varandra och de sex gruppvinnarna, tillsammans med de två bästa tvåorna, går vidare till kvartsfinal.

Regerande mästare (2019) är Spanien.

Lottning Davis Cup Finals

Madrid, Spanien (Madrid Arena)
Grupp A: Spanien, ryska förbundslaget (RTF), Ecuador
Grupp B: Kanada, Kazakstan, Sverige

Innsbruck, Österrike (Olympiahallen)
Grupp C: Frankrike, Storbritannien, Tjeckien
Grupp D: Kroatien, Australien, Ungern

Turin, Italien (Pala Alpitour Arena)
Grupp E: USA, Italien, Colombia
Grupp F: Serbien, Tyskland, Österrike

Så följer du Sveriges matcher

Davis Cup sänds i Sverige av Discovery-gruppen som visar matcherna i Kanal 9, Discovery+ i Eurosport Player.

Befinner du dig i Madrid och vill stötta Sverige på plats? Med koden SWEDENTENNIS får du 15 % rabatt på matchbiljetterna. Köp via den här länken.

Läs och se mer