Det blev svensk förlust mot Bulgarien i tredje matchen i gruppspelet i Billie Jean King Cup. Kapten Johanna Larsson hittar dock något positivt: ”Vinsten i dubbeln kan vara helt avgörande i slutändan”.

Så kom första förlusten för Sverige under Billie Jean King Cup-gruppspelet i Turkiet. Sverigeettan Rebecca Peterson (Salk) vilade vilket gav Kajsa Rinaldo Persson chansen i singeln. Ystad TK-spelaren var först ut på onsdagen och föll dessvärre i en tät match mot Lia Karatancheva 6-7, 6-7. 

Efter matchen satt Kajsa Rinaldo Persson med ena foten i bandage.
– Just nu känns det lite sådär. Jag stod över dubbeln och hoppas på att foten känns bättre i morgon, säger hon.

Kajsa fick en tuff start i båda seten men tog alltså båda till tiebreak.
– Det var en riktigt sur förlust. Jag startade båda seten i underläge, 0-4 samt 2-5 i första och 0-3 i andra set. Jag lyckades hitta en taktik som tog mig tillbaka i båda seten, men som tyvärr inte höll hela vägen. Det var i alla fall kul att få möjlighet att spela singel, säger Kajsa Rinaldo Persson.

Caijsa Hennemann (KLTK) fick en fin start i andra matchen mot Gergana Topalova men föll i tre set: 6-1, 5-7, 3-6.
– Tyvärr är vi inte tillräckligt vassa när det verkligen gällde i dag. Vi har kanske haft marginalerna med oss första och andra dagen och i dag hade vi inte det, konstaterar Johanna Larsson.

Caijsa Hennemann och Jacqueline Cabaj Awad (Fair Play TK) utgjorde det svenska dubbelparet mot bulgariskorna Isabella Shinikova och Julia Terziyska. Caijsa och ”Jackie” vann första set efter tiebreak 7-6(6), men föll i andra 4-6. Tredje set blev ovisst in i det sista, men svenskorna kunde vinna med 7-5 – vilket kan visa sig vara viktigt i slutändan trots dagens förlust.
– Det är en jättestark insats av tjejerna i dubbeln. Den vinsten kan vara helt avgörande på något håll, säger Larsson och fortsätter:
– Vi har hela tiden sagt att vi måste ta dubbeln. Alla spelarna är alltid redo för den och så fattar vi det beslut som är bäst för stunden. I dag var det klart att Caijsa och ”Jackie” skulle spela och det kände vi oss trygga med.

Rebecca Peterson fick vila i dag…
– Ja, vi vet att det är en tuff vecka och Rebecca kan inte spela alla matcher. Det kan vi inte kräva. Vi måste gå på känsla när det gäller kropp och knopp och spela med den energin vi har. Vi vrider och vänder på varenda sten hela tiden där varje beslut är otroligt tufft. Vi ångrar inte att vi ställde över Rebecca. Det kunde gått vägen i dag med marginalerna på vår sida.

Serbien har vunnit alla sina matcher och är ny etta med Sverige på andra plats. Bulgarien är trea med samma facit som Sverige.
När gruppspelet är färdigspelat möts lagen i placeringsmatcher. Tre nationer, (gruppettorna och vinnaren mellan de två grupptvåorna). går vidare till en playoff-match i november där en plats i Billie Jean King Cup Qualifiers ligger i potten. För två nationer väntar nedflyttning.

På torsdagen möter Sverige Kroatien som ligger sist efter idel förluster.
– Vi tar en middag i kväll och återhämtar oss och så får vi snacka om den matchen då.

När bestämmer du vilka som ska spela?
– Det är lite olika, lite dag för dag. Ibland sker det på matchdagen, säger Johanna Larsson.