Det blev svensk seger direkt i gruppspelet i Billie Jean King Cup. “För mig är landslagsspel det mäktigaste man kan vara med om”, säger Caijsa Hennemann efter dagens 3-0-vinst mot Norge. 

Sverige inledde gruppspelet i Europa Afrika zongrupp 1 i Billie Jean King Cup i Turkiet med match mot grannen Norge. Caijsa Hennemann inledde mot Ulrikke Eikeri. Vid 4-5 i första set avbröts matchen under några timmar på grund av regnoväder.
– Det blåste rejält med duggren och det var tunga banor. Jag började absolut inte på det sätt jag ville och låg under 1-4. Sen hittade jag ett sätt att komma tillbaka och hade 4-4, säger Caijsa Hennemann som föll med 4-6 i första set och var i underläge 3-5 i andra.
– När vi körde igång efter regnuppehållet så blåste det fortfarande väldigt mycket och det var antingen full mot- eller medvind. Jag tror inte att jag vann ett enda game i motvinden förrän vid 3-5 i andra. Då kände jag att det var dags att vinna ett game, säger Caijsa med ett skratt.

Det var lägligt att vinna det gamet för det gav Caijsa, vind i ryggen, så att säga och vände och vann till slut andra set med 7-5 och senare även tredje set med 6-4.
– Det var kanske ingen bra insats spelmässigt men det spelar inte så stor roll. Jag kan inte klaga när jag ändå hittade ett sätt att vinna. Det var så många långa dueller och jämnt i seten så det var riktigt ”gött” att få med mig vinsten till slut. Jag kände att jag gjorde allt jag kunde. Jag fick också grymt bra pepp och energi från Johanna och alla andra i laget. 

Johanna Larsson och Caijsa Hennemann under första matchen.

Hur är Johanna Larsson som kapten?
– Jag tycker hon gör ett sjukt bra jobb. Detta är hennes första uppdrag som kapten och hon får verkligen fram det bästa av en själv. Det var många gånger under matchen som hon lyfte det som var bra och hittar lösningar för att vända det. Det är ju inte länge sedan hon själv spelade och vet hur det är att stå där ute.

I dagens andra match vann Rebecca Peterson mot Malene Helgö med 6-4, 6-4. I den avslutande dubbeln blev det också vinst. Jacqueline Cabaj Awad och Kajsa Rinaldo Persson vann mot Emilie Elde och Lilly Elida Haseth med 6-0, 6-3 och 3-0-vinsten för Sverige var ett faktum.

Caijsa Hennemann var ankare i det svenska landslaget förra året. Nu är Rebecca Peterson tillbaka och axlar den rollen.
– Det betyder så mycket. Rebecca är vår bästa spelare i laget som gör att vi har en klart bättre chans att vinna. Hon är en bra ledare i gruppen med sin erfarenhet. Hon delar med sig av sina tips och råd hur vi ska tänka. Hon visar bra attityd när hon själv spelar och är bestämd i viktiga lägen. Det betyder väldigt mycket för hela laget, säger Caijsa och fortsätter:
– Jag var så klart nervöst när jag gick ut till den första matchen. För mig är landslagsspel det mäktigaste man kan vara med om. Jag vill spela bra och vill så gärna vinna för laget och därför är jag också väldigt taggad i de här matcherna. Det är så kul att gå ut och representera sitt land. Jag får mycket extra energi och bra nerver av det. 

Sverige har fått en smakstart i gruppspelet och Johanna Larsson var förstås nöjd efter en lång dag på anläggningen i Antalya.
– Det var en bra insats av tjejerna från start till mål i dag. Vi visar att vi spelar till sista bollen är slagen. Det som känns mest positivt är att vi blev bättre ju längre dagen pågick. Det är en bra känsla att ta med inför fortsättningen, säger Larsson.

Nästa motstånd är ännu en nordisk granne. På tisdagen ställs nämligen Sverige mot Danmark – ett Danmark som inledde med 2-1-vinst mot Kroatien.
 – Det är alltid kul att möta våra grannländer, så jag ser fram emot den matchen. Vi är glada efter 3-0 mot Norge, men nu laddar vi om direkt och hela teamet går in och kör i morgon och ska göra det lika bra då. Det blir ingen underskattning då de har Clara Tausen och fler bra spelare i laget. Det är som Rebecca Peterson sa till oss häromdagen; ”Vi kan inte påverka resultaten men vi kan påverka insatsen och vilka karaktärer vi vill vara på banan”, säger Caijsa Hennemann.