Klubbmästerskapen duggar tätt bland tennisklubbarna runt om i landet. Hos TSK Malmen i Stockholm anmälde sig runt 60 spelare till årets tävling.
– Vi hade bara juniorklasser denna gång, men vi siktar på att ha med seniorer nästa gång. Detta KM blev lite som ett “uppstart-event” då vi legat lågt med arrangemang de senaste två åren. Det var något fler anmälningar än vanligt. Detta beror på att vi har mycket fokus på att barnen ska komma gång tidigt och spela match, säger Linda Jansson, ansvarig för Grundskolan och Tennisskolan i klubben.

Från vänster: Nina Bohm-Starke, Lena Sandin, Margareta Bönström och Maria Lindström. Foto: TSK Malmen

I TSK Malmen ville man göra något extra vid årets KM. I lördags kväll hade klubben därför bjudit in svensk tennis ”Grand Old Lady” Margareta Bönström, för att hylla en av svensk tennis stora profiler. Förutom Linda Jansson och Maria Lindström var även Nina Bohm- Starke (som slagit bla Billie Jean King) på plats liksom Lena Sandin som är Sveriges enda singelvinnare på damsidan i Grand Slam (hon vann flicksingeln i Franska Öppna 1979).
– Jag, Maria Lindström och Lena Sandin åt middag ihop för några veckor sedan. Samtalet kom in på att vi borde bli bättre på att hylla de som har plogat vägen för oss i tennisen både på dam- och herrsidan. Ashleigh Barty lyfter alltid fram Evonne Goolagong när hon vunnit Grand Slam. Billie Jean King fick nyligen äran att lotta i Super Bowl. Och Margareta Bönström är ju den som betytt absolut mest, historiskt sett, när det gäller att ploga vägen för kvinnliga tennisledare och damtävlingar i Sverige. Så vi ville göra en hyllning till henne, säger Linda Jansson och fortsätter:
– Att göra finalkvällen till ett roligt och inspirerande event är något jag har haft fokus på. Tror att små detaljer, lite feststämning, kan ge stor effekt i att spelare och föräldrar känner sig sedda. Allt handlar i slutändan om att försöka skapa ett livslångt intresse för tennis hos juniorerna. 

På tennisbanan har Margareta “Bönan” Bönström ett SM-guld i dubbel, men det är framför allt insatserna utanför banan som hon gjort avtryck genom åren. 1971 blev hon den första kvinnliga ledamoten i Svenska tennisförbundet. Fem år senare var hon med och bildade den europeiska damproffskommittén där hon också blev ordförande. Hon såg också till att Sverige fick en WTA-turnering 1987.
Margareta Bönström, som fyller 93 år i april, har egentligen ingen speciell anknytning till TSK Malmen, men…
– …det var fantastiskt för mig att ha Bönan som prisutdelare och betydelsefullt för så många att få ta del av den delen av vår tennishistoria. Efter prisutdelningen satt vi kvar och pratade en stund. Det är så mycket kärlek till sporten som strömmar ut ur ”Bönan”. Hur hon jobbade heltid och som att hon åkte till Florida på internationella tennismöten fredag eftermiddag för att vara tillbaka på kontoret måndag eftermiddag…,  säger Linda Jansson.