Lisa Zaar och Nikola Slavic är två av alla collegespelare som åkt hem från USA på grund av coronaviruset. Båda är med på elitträningen som bedrivs av Tennis Stockholm i SALK-hallen. ”Det är en värdefull möjlighet att få bra sparring med hård träning och matchspel”, säger Lisa Zaar.

I augusti åkte ett rekordstort gäng spelare från stockholmsregionen över till USA för ett äventyr som collegespelare. KLTK-spelaren Lisa Zaar var en av dem. Hon går på Pepperdine University i Malibu i Kalifronien där spelare som Simon Aspelin och Robert Lindstedt med flera tidigare gått.
– Jag är enda svenskan som spelar där nu, men vi har en svensk huvudtränare (Per Nilsson) som i och för sig bott längre i USA än i Sverige, säger Lisa och fortsätter:
– Mitt mål har varit att bli proffs och det är fortfarande målet. Jag har hört mycket om college av folk som har bra erfarenheter, men det var inte självklart för mig att åka. Jag bestämde mig faktiskt först i april förra året. Nu när jag har varit där ett tag så är jag oerhört glad att jag fattade beslutet att åka.

Lisa Zaar kom hem från USA för en vecka sedan och kommer också använda elitträningen för att hålla igång.

Tävlingsmässigt har det gått bra för både Lisa Zaar och hennes collegelag.
– Vi slutade som 13:e bästa lag i USA, men vi hade några bra vinster som till exempel 6-0 mot University of Texas som är ett bra lag och vi spelade 3-4 mot andrarankade UCLA. Själv har jag förlorat två av tolv matcher (i singel) så jag hade en bra “streak”. Det som är viktigare är att jag känner att jag utvecklas som spelare. Fortsätter kurvan upp så kommer också resultaten, säger hon.

Lisa kom hem från USA till Stockholm för en vecka sedan. I USA har det varit olika bud beroende på vilket universitet man går på huruvida det går att träna eller inte.
– Vi hade fortfarande möjlighet att träna för banorna var öppna och jag kunde bo kvar på skolan. Flera andra tjejer stannade kvar och då kände jag att även jag kunde vara kvar och plugga på distans. När allt mer stängdes av och det började bli svårt att hitta flyg hem så kände jag att det var bäst att åka. Nästan allting är stängt nu, man kan inte röra sig fritt i naturen och stränderna är avstängda. 

Nicola Slavic i sin “hemmamiljö” i USA – här i en match i januari.
Foto: Petre Thomas/Ole Miss Athletics

Nikola Slavic spelar för Enskede LTK och kom hem från USA den 12 mars. Han går på Ole Miss campus på University of Mississippi sedan i augusti där bland andra Gustav Hansson och Kalle Norberg tidigare gått.
– En jättebra skola, både akademiskt och tennismässigt. Första året är generellt men jag kommer inrikta mig på business. Tennismässigt har det gått väldigt bra både för laget och för egen del sedan jag började. Vi inledde med två segrar och gick till kvalet till National Indoors som är slutspelet där vi bland annat slog det tolfte bästa laget i USA. 

Sedan slog corona till och det har inte blivit mer matcher för Nikola och hans lag.
– Vi fick beskedet att inte träna vidare. Vi skulle haft en hemmamatch mot en skola som är lite av rivaler till vår skola. De var på väg hit men fick vända hemåt. Då ställdes alla matcher in en månad framåt. Vi fick order om att stanna kvar i väntan på ytterligare besked. När det kom så fick vi reda på att vi varken kan gå på skolan eller träna på banorna och det gjorde valet ganska enkelt att åka hem. 

Nikola stortrivs i collegemiljön och åker tillbaka så snart det går. Det var hans svenske huvudtränare på universitetet som hörde av sig 2018 och Nikola åkte över Atlanten för att bekanta sig med skolan.
– Jag hade gjort bra resultat i futuretävlingarna och han tyckte att jag skulle åka över. Jag fick ett väldigt bra intryck av träningarna, faciliteterna och spelarna som var där. 

Elias Ymer är en av spelarna på elitträningen. Foto: Anders Heimklo

Nu är han tillbaka i Sverige tidigare än planerat och har tränat både med Enskede och på elitträningen i SALK-hallen.
– Jag gick på ett vanligt gymnasium utan idrottsprofil men skolan gav mig tillåtelse att vara med på träningarna ändå. Det känns bra att vara tillbaka i SALK-hallen nu och få spela med väldigt bra spelare. Det är viktigt att få träna i högt tempo och känna på nivån, speciellt på träningarna med Mikael och Elias Ymer. Jag är inte på samma nivå ännu, men det ger självförtroende att känna att man hänger med och är på rätt väg, säger Nikola Slavic.

Lisa Zaar åkte iväg i januari och skulle ha varit mitt uppe i säsongen i USA nu.

Tillbaka till Lisa Zaar, som också har Enskede som moderklubb, men som gick över till KLTK för cirka fem år sedan. Efter några dagar med halsfluss är hon tillbaka i träning i Kungl. Tennishallen och på elitträningen i SALK-hallen.
– Jag var med på elitträningen innan jag åkte till USA och var med även i julas när jag var hemma. Det är ett jättebra initiativ och en värdefull möjlighet att få bra sparring med hård träning och matchspel. Det är också ett bra tillfälle att prata med andra spelare och utbyta erfarenheter. De yngre spelarna på träningarna som är nyfikna på college kan fråga oss om hur det är. ”Pekka” (Per Henricsson, regiontränare Tennis Stockholm) och de andra tränarna är jättebra och det är en bra bas för oss collegespelare när vi är hemma, även om man har sin klubb att träna i.

Lisa, som fyller 20 år i april, har svårt att se att tävlingarna kommer igång inom en snar framtid.
– Just nu är alla tävlingar stängda till i juli, men jag tror att det kommer förlängas. Alla ITF-tävlingar involverar så många länder. Först ska virusets peak komma och sedan tar det tid innan allt öppnas upp igen. Det är inte säkert vi kommer kunna åka tillbaka till universitet i augusti. 

Nikola Slavic är inne på samma spår, men hoppas vara tillbaka i augusti.
– Jag följer nyheterna och som det verkar nu är det ganska kritiskt i USA där det blir värre och värre. Min förhoppning är fortfarande att åka tillbaka i augusti. Då blir vi en svensk till i laget. John Hallquist Lithén (GLTK) börjar i augusti och det ser jag fram emot. Det är en väldigt duktig och schysst kille. 

Lisa Zaar var i USA för så sent som för en vecka sedan. Hon ser de stora skillnaderna när det gäller regler och rekommendationer från myndigheterna.
– Det är helt annorlunda i USA och läget är ju också värre där. De verkar ta det mer seriöst och stängt ner nästan allt man kan stänga. Alla man möter i affären bär masker. Det blev en omställning att komma hem, för här beter sig folk nästan som vanligt och allt är öppet. Det är intressanta kontraster, säger hon.

Läs också intervju med regiontränare Per Henricsson här!