Det är åter dags för Europaungdoms-OS. På söndagen är det stor invigning i Slovenska Maribor där 38 aktiva från olika idrotter tävlar för Sverige. Tennisgänget med Tiana Tian Deng (Salk), Lea Nilsson (Salk), Victor Rydén (MIK Tennis) och Linus Andersson (Helsingborgs TK) landade tillsammans med coachen Peter Johnson redan på fredagen.
– Vi var på plats redan i fredags, en dag före övriga truppen. I dag har vi kört ett pass på förmiddagen och ett lättare pass på eftermiddagen. I morgon, söndag, är det tävlingsstart, säger Peter Johnson, som till vardags är chefstränare i IS Göta och hjälper till på Riksidrottsgymnasiet.

Tennisspelarna är först ut av alla att tävla. Singelturneringarna för pojkar och flickor drar i gång redan på söndagen som annars är invigningsdagen. Lea Nilsson möter Lilit Antonyan från Armenien. De fyra svenska spelarna tävlar i både singel och dubbel.

Truppen till EYOF Maribor 2023 körde teamaktiivteter under samlingslägret på Bosön. Närmast i bild Linus Andersson, tennis och Jasper Carminger, gymnastik. Foto: SOK

De 38 tävlanden – 19 killar och 19 tjejer – från de olika idrotterna samlades på Bosön under två dagar för att svetsas samman till en trupp. Träning, inspiration och lagtävlingar har stått på programmet.
– Det är härligt att se lagandan växa fram på bara två dagar. Från att ha varit lite nervöst under gårdagen så är det en helt annat dynamik i gruppen i dag, säger Frida Svensson som är assisterande truppchef till SOK:s hemsida.

Truppen till EYOF Maribor 2023. Foto: SOK

European Youth Olympic Festival (EYOF) arrangeras i slovenska Maribor 23-29 juli. Cirka 3 600 europeiska ungdomar kommer att tävla i tio idrotter, Ryssland och Belaruas deltar inte. De som tävlar är tonåringar, födda 2003-2008. Tävlingarna är på många sätt en kopia av stora OS, med invigning och avslutning, EYOF-by och ackrediteringar. Allt i syfte att ge erfarenhet och inspiration inför framtiden. Sverige ställer upp i sju idrotter: cykel, friidrott, gymnastik, basket, judo, simning och tennis. De enda grenar som Sverige inte deltar i är volleyboll, handboll och skateboard. Det är första gången som Sverige har deltagare i mountainbike och basket 3×3 eftersom båda idrotterna har premiär på EYOF-programmet.