Tennisforskare, naprapat, fystränare, författare, tennisförälder… I senaste avsnittet av Svenska Tennispodden dyker Fredrik Johansson upp.
– Jag undrar om det är någon i Tennissverige som har sådan koll långt tillbaka på våra svenska juniorer, frågar sig Maria Strandlund i programmet.

Fredrik Johansson har följt Mikael Ymer, Rebecca Peterson, Johanna Larsson och flera andra av dagens elitspelare.
– Man har många roliga bilder från läger när de var små och det finns många historier.

Världskongressen i Tennismedicin på Sophiahemmet startar på fredag. Där är Fredrik spindeln i nätet men hinner ändå med en halvtimmes snack med Torbjörn Dencker och Maria Strandlund.
– Sverige har som land en väldigt fin tradition inom idrottsmedicin men även inom tennismedicin. Det är som i tennisen i övrigt. Var du än kommer i världen och säger att du är från Sverige så är vi kända för våra enorma traditioner.

Vi kommer in på ”Smashstudien”, som initieras av Karolinska Institutet, där Fredrik Johansson och kollegorna följt 301 spelare i junioråldern under ett år.
– Vi har tittat på axel och rygg i studien, som är världens största när det gäller framåtsyftande studie. Vi har verkligen analyserat allt och nu vågar vi säga lite saker. Det kommer vi göra lite under kongressen och det kommer komma mycket under nästa år. Sen är detta inte all sanning, men nu kan vi nog lära oss lite om de här sakerna.

I podden får Fredrik frågan om han kan avslöja något i innehållet.
– En sak som är spännande och som indirekt har med skador att göra är tävlingsvolymen, säger Fredrik och utvecklar mer i programmet.

Lyssna på programmet här!

…eller se här: