I slutet av oktober var det svenska tränarteamet på ”Worldwide Coaches Conference by ITF” i Bangkok.
Drygt 600 tenniscoacher från över 110 länder var med på konferensen.
– Temat var ”spelarens resa med coachen som vägledare”. Det var väldigt bra föreläsare där vi fick med oss väldigt mycket bra hem. Det handlar om kvaliteten i coachningen, om närvaron och hur viktig kommunikationen är. Vi fick ta del av forskning när det gäller coachning av kvinnor respektive män och hur man medveten jobbar med det mentala på banan. Det var hela det breda perspektivet på att vara coach. Just noggrannhet, närvaro och kommunikation är det jag fick med mig, säger tränarteamets ansvariga Maria Strandlund Tomsvik.

Erik Carlbom (Åkersberga), Carl Ackered (SALK), Ulf Persson (Göta), Joel Helmersson (Helsingborg), Maria Strandlund Tomsvik, Robin Fahgén (Särö). Nederst: Aftab Baig (KLTK) och Mervana Jugic-Salkic (Fair Play).

Föreläsarna var många, bland andra före detta stjärnor som Emilio Sanchez och Mary Pierce.
– Det var också mycket intressant att höra Craig O´Shannessy som jobbat mycket med Novak Djokovic. Han föreläste om spelmodeller och visade intressant statistik, till exempel att de flesta dueller avgörs inom fyra slag och att vi tränar för mycket på långa dueller. Hans föreläsningar bäddar för intressanta diskussioner.

På konferensen hade Maria Strandlund Tomsvik sällskap av hälften av de 14 tränarna i det svenska tränarteamet.
– I februari var det ett gäng nya tränare som anslöt till teamet och det var de som var med på resan, tillsammans med två som varit med tidigare.

De Maria syftar på är Ulf Persson (Göta) och Erik Carlbom (Åkersberga). Den senare har trots den knappa tiden efter hemkomsten från Thailand haft nytta av intrycken från konferensen.
– Det var verkligen bra föreläsningar, både teoretiskt men framför allt på banan. Övningarna där man betonade vikten av syfte och mål har jag plockat direkt in i vår verksamhet. Det handlar mycket om att tänka på varför vi gör som vi gör under tennisträningen. Noggrannheten och att inte lämna något åt slumpen har jag tagit med mig hem. Om man tränar på ett visst moment så ska det vara i fokus. Jag tror vi i Tennissverige och framför allt vi tränare kan bli bättre på det i vardagen för att vi i slutändan ska kunna få fram fler spelare, säger Erik.

Erik Carlbom ansvarar för att alla tränarna som var med på resan summerar sina noteringar och intryck. Därefter ska kunskapen spridas på klubb- och regionnivå.
– Det är en del av resan. Vi ska sprida det i våra klubbar och därefter även i våra regioner. För min del blir det en presentation när Stockholm har nästa regionmöte i slutet av januari och fortsätter:
– Den här resan svetsade samma teamet ännu mer och det gör att vi tränare har lättare att ta kontakt framöver. Vi känner varandra bättre och kan samverka bättre mellan klubbarna.

Maria Strandlund Tomsvik instämmer:
– Syftet med Svenska Tennisförbundets tränarteam är att skapa bra sammanhållning och öka samarbetet mellan klubbarna. Det handlar också om att öka kompetensen och då har den här konferensen varit enormt bra. Det har varit jätteroligt att jobba med de här tränarna och det var kul att se hur alla vågade ta plats och stå för sin sak, för man är inte överens om allt när man diskuterar tennis. Det var fantastiskt roligt och givande.