Drygt hundra svenska spelare, ganska jämnt fördelat på killar och tjejer, spelar collegetennis i USA. En av dem är 21-årige Joel Gamerov som för snart tre år sedan flyttade till USA och University of San Diego.

Collegekompisen David Nordfeldt.

Där ingår han i USD:s collegelag i tennis tillsammans med en annan svensk, GLTK-spelaren David Nordfeldt.
Just nu pågår vad man kan kalla slutspelet för collegelagen i USA – NCAA Championship – och Joel avancerade till kvartsfinal tillsammans med kompisen, danske August Holmgren.

– Vi har lirat tillsammans en längre tid nu och har riktig skoj på banan. Matcherna spelas på National Tennis Campus i Florida, det är en väldigt fin anläggning och det brukar vara ganska mycket folk. Matcherna sänds också i Tennischannel här, säger Joel timmarna före han ska spela kvartsfinalen.

Det är första gången San Diegos universitetslag har en spelare så långt framme i NCAA Championship. Matchen spelades natten till fredagen. På andra sidan nät väntade mästerskapets andraseedade par från UCLA. Det blev förlust för Joel och August med 6-7, 3-6, men för Joel var det här ett stort steg i karriären.

August Holmgren och Joel Gamerov. Foto: usd_tennis (instagram)

– Jag tycker att vi gjorde en väldigt bra match. De är ett väldigt bra lag, servar väldigt stort även om vi hade en del lägen speciellt i första set. Det var en väldigt lärorik match, något vi tar med oss inför nästa säsong. I åttondelsfinalen lyckades vi vinna med 14-12 i match tiebreak och vända tre matchbollar, säger han och fortsätter:

– Självklart är spelet med laget viktigare, men det är alltid kul att kvala in till NCAA individuellt. Att nå kvartsfinal var väldigt kul och det var första gången för min skola. De som spelar i mästerskapet är spelare som presterat bäst under säsongen. Antingen kvalar man in via tillräckligt hög ranking, eller med bäst ranking i sin conference.

En annan collegesvensk kvalade in i singelturneringen i NCAA Championship. SALK-spelaren Jonas Eriksson Ziverts förlorade dock i första omgången.
Tillbaka till den vänsterhänte Joel Gamerov som enligt honom själv “spelar stadigt från baslinjen med mycket touch och som gillar grustennis vid bra väder…”. Han tillhör Örebro TK och det är där han började en gång och sedan fortsätt genom ungdomsåren innan han bestämde sig för college.

– Jag har alltid spelat för ÖTK och kommer alltid spela där. Det är en fantastisk klubb. Jag åker hem och spelar lite seriespel för ÖTK i sommar och spelar eventuellt ett par sommartourer. Det blir en del coachning också.

Nu har han varit i USA i snart tre år. Ett år återstår och vad han ska göra sedan vet han inte idag. En sak är säker, han kan redan nu se tillbaka på en rolig och lärorik tid, både som människa och som tennisspelare.

– College har varit fantastiskt. Det har varit väldigt lärorikt både på och utanför banan. Förutsättningarna med miljön här och coacherna är riktigt bra. Det har också varit en stor upplevelse att spela tennis som en lagidrott. Sen är det svårt att vara i en bättre stad i USA än San Diego.