Såväl Sverigeettan Rebecca Peterson som stommen i det svenska Davis Cup-laget, som spelar Davis Cup Finals i september, spelade i Vancouver den gångna veckan. André Göransson, Höllvikens TK, slog till med karriärens nionde Challengertitel i dubbel. 

Efter tre vinster var André Göransson och numera ständige dubbelpartnern, japanen Ben McLachlan, framme i final där en drygt två timmar lång kamp väntade mot Treat Huey och John-Patrick Smith. Matchen slutade med svenskjapansk seger med 6-7(4), 7-6(7), 11-9.
– Den satt hårt inne! Det var en väldigt jämn final, vilket siffrorna om något visar. Det var kanske inte vår bästa match spelmässigt, men jag tycker att vi har visat de tre senaste veckorna att vår basnivå är hög och att man verkligen måste förtjäna det för att kunna slå oss. Våra motståndare servade mycket starkt hela matchen och gjorde det svårt att komma åt dem. Det var väldigt svängigt på slutet, men jag känner att vår mentala närvaro verkligen har varit en nyckel i många jämna matcher på sistone, säger André Göransson.

André Göransson och Ben McLachlan lyfte bucklan på Challengertouren för andra veckan i rad. Foto: Bo Mon Kwan / Odlum Brown VanOpen

Det var nionde Challengertiteln i ordningen, den andra med Ben McLachlan. Den första kom i Chicago förra veckan, också då efter en dramatisk tresetare.
Känslan är god inför US Open och Davis Cup, som är de stora kryssen i André Göranssons kalender den närmaste tiden.
– Absolut! Det hjälper såklart att vinna många tighta matcher, det kan man inte komma ifrån. Vi båda tappade en del poäng efter Wimbledon, så vi är tyvärr tvungna att dela på oss i US Open i år. Jag kommer köra med (Yoshihito) Nishioka där och Ben kör med (Franko) Skugor, säger skåningen. 

Rebecca Peterson vässar också formen inför US Open. Efter två vinster i två set och en wo-seger var hon framme i semifinal mot Lucia Bronzetti där italienskan vann med 6-2, 6-2. Rebecca tävlar i WTA-tövlingen i Granby i Kanada den här veckan där hon ställs mot 62-rankade spanjorskan Nuria Parrizas Diaz i första omgången. 

Bröderna och Salk-arna Elias och Mikael Ymer föll båda mot franskt motstånd i singelturneringen i samma tävling. Mikael tog sig till kvartsfinal efter vinster mot Manuel Guinard, Frankrike och britten Liam Broady. I kvarten fick Mikael ge sig i en tresetare mot fransmannen Ugo Humbert som vann med 5-7, 6-2, 6-2. Mikael har fått ett wild card till ATP250-tävlingen i Winston-Salem den här veckan där han möter 73-rankade argentinaren Federico Coria i första omgången. 

Elias Ymer gick till andra omgången i Vancouver efter seger 7-6(1), 6-4 mot japanen Kaichi Uchida. Elias svarade för en fin insats även i andra matchen mot 67-rankade Arthur Rinderknech. Fransmannen kunde vinna med 3-6, 7-6(8), 6-2.

Mirjam Björklund gick hela vägen till final i $60 000 i Bronx i New York utan set förlust. På vägen slog hon bland andra 91-rankade schweiziskan Viktorija Golubic. I finalen blev Kamilla Rakhimova för tufft motstånd där Mirjam föll med 2-6, 3-6. 

Mick Veldheer, Filip Bergevi, Hussein Ftouni (tournament director), Patrik Rikl och Matej Vocel. Foto: Fair Play TK.

I ITF-tävlingen $15000 i Malmö lyckades Filip Bergevi, Fair Play TK, allra bäst av svenskarna med semifinal i singel och final i dubbel. I semifinalen i singel blev det förlust med 6-7(2), 6-4, 4-6 mot slutsegraren Nino Ehrenschneider, som tog hans första ITF-titel i karriären. I dubbelfinalen föll Filip och Mick Veldheer, Nederländerna en jämn final mot tjeckerna Patrik Rikl och Matej Vocel 4-6, 6-3, 7-10.
Davis Cup-uttagna Solna TK-spelarna Jonathan Mridha och Karl Friberg gick båda till kvartsfinal där Mridha åkte ut mot slutsegraren Ehrenschneider och Friberg mot Bergevi.

Simon Freund, Lidingö TK, var också framme i dubbelfinal i helgen. Tillsammans med kroaten Zvonimir Babic blev det finalförlust med 1-6, 6-4, 5-10 mot Hernan Casanova, Argentina och Murkel Dellien, Bolivia i $25 000 i belgiska Koksijde.

Isabella Svahn och Sonja Rooth efter singelfinalen. Foto: Kramfors Tennis

I ITF High Coast Kramfors Junior Open (Grade 5) hade Isabella Svahn, KLTK, en minst sagt bra vecka. Hon vann dubbla titlar. I singelfinalen vann hon svenskmötet med Sonja Rooth, Pixbo Tennis 6-2, 6-1 och i dubbelfinalen blev det en ny triumf tillsammans med klubbkompisen Vaida Matuseviciute, 7-6(12), 6-4 mot Victoria Kapcia, Söndrums TK och polskan Hanna Koprowska.
Det blev en dubbeltitel i pojkklassen där Albert Widell, Helsingborgs TK och tysken Bon Lou Karstens vann en tuff final mot Ludvig Hede, Särö LTK och cyprioten Andreas Timini med 7-5, 4-6, 13-11.
Ludvig Hede och dubbelpartnern Andreas Timini möttes i singelfinalen där den senare vann en jämn match med 6-7(7), 6-4, 6-4. Tom Noltorp, Fair Play TK, föll i semifinalen mot slutsegraren.

I dag, måndag, drar ITF WTT i Norrköping igång med tio svenskor i kvalet. Matcherna kan streamas via länken nedan.