Sverige föll mot Serbien och slutar trea i gruppen och kan varken gå till Play Off eller åka ner. Tonåringarna Nellie Taraba Wallberg och Lea Nilsson fick chansen i dubbeln och kanske får de fler möjligheter att visa upp sig i de placeringsmatcher som återstår i Portugal. 

Kapten Johanna Larsson satsade ånyo på sin grunduppställning med Kajsa Rinaldo Persson och Caijsa Hennemann i singlarna när de ställdes mot Serbien i en avgörande match om avancemang till Play Off. 
Kajsa hamnade i ett 0-4-underläge mot Aleksandra Krunic i första set innan hon höll sin serve, men det var också det enda svenskan fick med sig från första set.
Vi spolar fram till andra set som bjöd på desto större dramatik. Spelarna följdes åt hela vägen. Krunic höll sin serve till 5-4 och därefter stod det länge och vägde i efterföljande game. Efter sex räddade matchbollar fick Kajsa äntligen fördel och utnyttjade direkt chansen och 5-5 istället för förlust – i det läget. Krunic höll sedan sin serve blankt till 6-5 och även Kajsa höll sin serve fram till tiebreak. 3-3 och dramatiken gick att ta på, men Krunic kunde vinna fyra raka bollar och därmed matchen.
– Kajsa går ut och gör en fin insats, den bästa under veckan. Hon möter en rutinerad räv med en hög högstanivå. Kajsa matchar henne bra och Krunic får kämpa för det och blir lite darrig när hon har matchbollar. Det hade varit intressant om hon tog det till tre set, säger Johanna Larsson.

Precis som mot Serbien i gruppspelet i Turkiet förra året ställdes Caijsa Hennemann mot Mia Ristic. Den gången vann Caijsa i tre set och Sverige tog den totala segern med 2-1. Det var historia nu.
Caijsa gick ut med ett 0-1-underläge från första matchen och var tvingad att vinna. Serbiskan är utrustad med en stabil serve och svarade för två serveess i inledningen. Hon skaffade sig en 2-0-ledning på kort tid, men Caijsa kunde efter två långa game bryta tillbaka till 2-2.
Det skulle brytas tillbaka fler gånger och 335-rankade Mia Ristic – som vunnit sina singlar både mot Norge och Grekland – kunde hålla serven till 4-2 och 5-3 blev till 6-3. 

I andra rann det iväg till 4-0 till serbiskan och också hade 5-1 när Caijsa bröt till 5-2. Svenskan hade 0-40 i egen serve och tre matchbollar emot sig, men hon lyckade vinna gamet och 5-3.
När Caijsa hade 40-0 i serbiskans serve hade hon vunnit tio bollar i rad och det blev ett nytt break. 5-1 hade blivit 5-4 och snart också 5-5 och nu levde hoppet på allvar i svensklägret.
Det var dock kortvarigt. Caijsa hade breakboll i nästa, men Ristic höll serven till 6-5 och bröt sedan vilket innebar 6-3, 7-5 och serbisk vinst.
Man får flash backs till Caijsa Hennemanns match mot Malende Helgö i går när Caijsa ledde med 5-2 och inte förvaltade det. Nu var det på andra hållet. Tyvärr fick vi inte med det setet heller. Serbien var för starka i dag, säger Johanna Larsson.

I eftersnacket efter Norgematchen på tennis.se funderade Johanna Larsson på hur Sverige skulle börja vinna dubblarna efter dubbelförlusterna mot Grekland och Norge.
På tisdagen fick Nellie Taraba Wallberg göra debut i damlandslaget när hon spelade dubbel med Jacqueline Cabaj Awad. Nu var det Lea Nilssons tur som tillsammans med Nellie fick chansen i dubbeln.
– Jättekul så klart!  Jag och Lea har spelat innan och det är alltid kul att spela ned henne, säger Nellie.

Lola Radivojevic och Nina Stojanovic vann första set med 6-1, men i andra set kom de unga svenskorna ut, knöt näven och tog ledningen med 4-0.
– Vi har bättre energi i andra set och hade ändrat taktiken, säger Lea.

Serberna tog därefter tre raka game och några game senare stod det 5-5 och tog setet med 7-5.
Hur som helst, det gav värdefull erfarenhet för de unga svenskorna som tidigare spelat BJKC för juniorer, men nu på seniornivå.
Det har varit jättekul, lärorikt och bra, säger Nellie.
– Det har varit stormigt och blåsigt, men man har lärt sig nya saker, säger Lea. 

Sverige slutade trea i gruppen och spelar i grupp 1 även nästa år. Nu väntar placeringsmatcher i Portugal.
– Vi blir varken etta eller tvåa och nu ska nyttja den här tiden att reflektera och fundera varför vi inte når målsättningen som vi satt upp. De här matcherna som återstår ska vi nytta på bästa sätt och få ut max av dem. Kanske ska vi testa nya uppställningar och de som inte fått spela singlarna kanske får chansen nu. Vi ska göra det bästa av det som går av det som är kvar, säger kapten Johanna Larsson.

Fakta 

Serbien – Sverige 3-0
Aleksandra Krunic – Kajsa Rinaldo Persson 6-1, 7-6(3)
Mia Ristic – Caijsa Hennemann 6-3, 7-5
Radivojevic/Stojanovic – Taraba Wallberg/Nilsson 6-1, 7-5