Bröderna Elias och Mikael Ymer bjöd storfavoriten Ryska förbundslaget (RTF)  på en rejäl match i kvartsfinalen i världsfinalen i Madrid. 

Sverigetvåan Elias Ymer – rankad 171:a – chockade världsfemman Andrey Bublev i första matchen. I första set höll spelarna sina servar i inledningen där Elias tog ett blankt game till 2-1. Elias hade därefter breakboll vid 30-40, men Rublev kunde hålla sitt servegame. Istället var det ryssen som var först att bryta och det gjorde han fram till 3-2.
Här visade Andrey Rublev varför han är femma i världen, bland annat genom sitt serve- och returspel. Första set till Ryska förbundslaget med 6-2.

Elias Ymer inledde på samma fina sätt som i första och tog ett blankt game direkt. Han vann sju raka bollar och kunde till slut bryta Rublevs serve fram till 2-0. Elias kunde tyvärr inte hålla sin serve i gamet efter och snart var det utjämnat till 2-2. Han behöll fokus och sin serve, men sedan var ryssen för stark och bjöd inte på några misstag. Rublev bröt fram till 4-3 och hade 5-3 när Elias grep sista halmstrået med ett blankt game till 5-4.

Davis Cup är något annat än enskilda tennismatcher. Det har många spelare påpekat gång på annan och den här kvartsfinalen mellan RTF och Sverige visade prov på detta.

Andrey Rublev visade tydligt sin besvikelse efter andra set. Foto: Bildbyrån

– Det var en supertuff match. Han fick självförtroende och jag började spela mindre aggressivt och missade mer. Han hade inget att förlora och han gick för det. Det viktigaste är att jag kunde vinna till slut, sa den ryske världsfemman efteråt.

Rublev servade för matchen där han bjöd på ett par misstag och en fokuserad Elias tog chansen och kunde bryta till 5-5. Elias utstrålade stort självförtroende och Sverige som dominerade röstmässigt på läktarna fick ännu starkare stöd nu när Elias eldade på publiken.
Sverigetvåan övertygade och servade hem sitt game blankt till 6-5. Självförtroendet och det fina spelet höll hela vägen och andra set till Elias med 7-5.
– Robin (Söderling) säger till mig att att jag kan slå vem som helst, men att jag måste gå för det oftare. Att jag måste spela mer aggressivt och det var det jag gjorde. Han påminner mig om det hela tiden, säger Elias Ymer.

DC-kapten Robin Söderling, som varit tränare för Elias Ymer för ett par år sedan, säger:
– Elias vågade inte riktigt från början och vi pratade i varje sidbyte om att vara mer aggressiv och tro på det. Jag tycker att Elias var lika bra som sin motståndare i dag och jag är säker på att det känns otroligt skönt för Elias att han är med. Han var stundtals lite bättre än Rublev. Elias har inte fått så många tillfällen att spela mot de bästa i världen och det är väldigt viktigt att ta med sig detta. Det var små marginaler i dag, säger Robin Söderling.

I avgörande set höll spelarna sina servar fram till 4-4, även om Elias var illa ute i egen serve vid 3-3 och 0-40. Även vid 4-4 var det ryska breaket nära, men Elias hämtade upp 15-40 och kunde efter flera fördel hit och dit ta ledningen – efter en lång avslutande duell – med 5-4.
Trenden höll i sig, spelarna höll sina servar fram till 6-6. Tiebreak och en chans att ta ledningen mot Ryssland.
Det var en bra match, jag gav allt. När du kommer till tiebreak i tredje set så här det alltid ett lotteri, säger Elias Ymer. 

Dessvärre för Elias, som storspelade i den här matchen, höll det inte hela vägen. Han hamnade i underläge 2-5, reducerade till 3-5 och hade sedan en boll som smet precis utanför sidlinjen. Istället 3-6 och Rublev kunde sträcka armarna i luften efter 7-3 i tiebreak och 1-0 till RTF.
– Andrey har spelat bra tennis den här säsongen så jag kan inte vara besviken. Jag måste vara stolt för den mentala fighten, för jag har nivån att slå honom. Jag såg inte honom som femma i världen inför matchen, för jag har växt upp med honom och jag såg mer en match i Junior-EM. Jag har slagit honom som junior och ser honom mer som en kompis. Det gjorde det lättare att tänka så i dag, säger Elias Ymer och fortsätter:
– Jag tyckte jag visade min nivå och att jag är kapabel att spela på den här nivån. Men det gäller att göra det dag ut och dag in som han gör.
Vårt mål var kvartsfinal och nu har vi visat alla att svensk tennis inte är så dålig. Vi är starka och ingen kan slå oss hur som helst. Jag tror att vi har fått mer respekt nu när vi är topp åtta i världen. Man kan inte göra det så mycket bättre än det vi gjort.

Även Mikael Ymer bjöd på stor tennis i sin match mot världstvåan Daniil Medvedev. Foto: Bildbyrån

Klockan slog 19 när Sverigeettan Mikael Ymer gick ut på centercourten tillsammans med kapten Robin Söderling för match mot världstvåan Daniil Medvedev.
Skulle Sverige kunna utjämna till 1-1? I potten: En semifinal mot Tyskland. Kroatien och Serbien möts i den andra semifinalen.

Daniil Medvedev.

Världstvåan kopplade tidigt ett grepp om första set genom sitt break till 2-1. Mikael Ymer växlade dock tempo emellanåt vilket var vägvinnande i flera av bollarna. Ryssen hade, om inte innan, förstått att han skulle få kämpa för det. Mikael Ymer höll sin serve till 3-2 och kunde sedan bryta till 3-3. Nerv i matchen igen och Mikael höll serven till 4-3-ledning.
Vid 4-4 kom dock det ryska breaket efter en ramträff från Ymer.
När det var dags att serva hem första set inledde Medvedev med ett stenhårt serveess följt av två (!) dubbelfel. Med ledning 30-15 studsade Mikael Ymers serveretur två gånger på nätkanten och ner på fel sida. 30-30 istället för breakboll och ett par bollar senare setvinst för Daniil Medvedev med 6-4. Det var ofta marginaler som skiljde gamevinsterna åt i den här matchen. 

Det blev uppförsbacke direkt för Mikael Ymer i andra set som inte kunde hålla sitt första servegame. Vid underläge 0-2 väntade ett långt game i Mikaels serve där Medvedev kunde vinna en av de längre bollduellerna och gå fram till 3-0.
Mikael har förmågan att höja sig enormt i Davis Cup-sammanhang. Det visade han stundtals i den här matchen. Mikael bröt först världstvåans serve till 3-1 och vann därefter sitt servegame till 3-2 blankt. Även ryssen vann sitt servegame blankt och 4-2.
Där och då gick luften ur Mikael Ymer något. Han hade läge till 30-0 men två enkla missar blev istället till 0-30. Nästa boll var ute med millimetrar och marginalerna som behövdes var inte med Sverige den här kvällen. 
– Daniil servar bra och man får tillbaka många bollar. Man får inte mycket gratis. Jag tycker att jag tog de chanser jag fick och gjorde bra ifrån mig. När vi tittar på den här matchen senare så tror jag att vi tycker att vi har gjort ett riktigt bra jobb. Förhoppningsvis kommer vi tro på det lite tidigare nästa gång och jag ser redan fram emot att få en ny chans, säger Mikael Ymer.

Daniil Medvedev, som hade 8-1 i serveess i matchen, skulle ”bara” serva hem matchen. Mikael Ymer avslutade dock gamet med en publikfriande lobb och reducerade till 5-3.
Davis Cup-kämpen Markus Eriksson – som flugit ner för att stötta laget på plats – drog igång den svenska delen av publiken och lyfte fram Mikael Ymer som vände underläge i sitt servegame till reducering 5-4.
Så, en sista chans för Sverige att skaka liv i matchen mot Ryssland. En nätstuds ut gav Medvedev ledningen med 30-15 och var sedan omutlig i jakten på segern som han tog med 6-4, 6-4.
– Jag kunde ha servat bättre i dag, men jag är glad att jag bidrog till laget, var världstvåans kommentar som får en dags vila innan semifinalen mot Tyskland.


 Mikael kan liksom Elias ta med sig bland annat flera vinnande bollar i de långa duellerna mot två av världens bästa spelare för tillfället. En klen tröst där Sverige med lite tur utöver skickligheten hade kunnat skapa spänning inför dubbelmatchen.
– 
Jag och Mikael börjar växa in i rollen som svensk tennis, vi börjar mogna. Vi har ändå varit med sedan vi var i 17-18-årsåldern i DC-laget. Det är svårt att leva upp till det  presterat förr om åren. Till slut växer man in i det. Nu är vi topp åtta i världen och jag och Mikael spelar singlarna. Nästa år har vi kanske ännu bättre ranking. Det ser ljusare ut, säger Elias Ymer.

Markus Eriksson har gjort sitt i det svenska Davis Cup-laget. På presskonferensen sa Mikael Ymer:
– Han har alltid varit glädjespridare under Davis Cup-veckorna. Vi har alltid kommit bra överens. Det är en toppenkille som maximerat sin karriär. Jag tror många ungdomar kan lära av honom. Jag önskar honom det bästa vad han än väljer att göra i nästa karriär.

Elias Ymer säger:
– Man inser att tiden går fort. “Mackan” har hjälpt oss mycket i DC-laget och är en vän på touren. Han räddade Sverige 2013 i avgörande matchen mot Danmark när jag gjorde min debut. Det var där vi lärde känna varandra. Hade vi inte vunnit den hade vi kanske inte varit där vi är i dag. Alla sagor har ett slut och nu var det hans som tog slut. Jag önskar honom all lycka, säger Elias och fortsätter:
– Davis Cup är alltid kul. Den här tiden i Madrid har vi haft riktigt bra stämning i laget, publiken var fantastisk och det har varit bra matcher.

Davis Cup-kapten Robin Söderling summerar:
– Det är alltid svårt att reflektera efter en tuff förlust. Vi kunde fått en avgörande dubbel i dag, men hade inte turen på vår sida. Både Micke och Elias känner att de var med spelmässigt i dag. Mickes gameplan var fantastisk, med fart och bra i defensiven. Han stressade Medvedev. Jag hade gärna gått längre än kvartsfinal, men om man tittar på den här och våra tidigare matcher så är jag stolt över killarna.

Dubbelmatchen spelades inte.

Läs och se mer