Det svenska rullstolstennislandslaget är i Antalya i Turkiet för kvalspel till World Team Cup. ”Vi vill tillbaka där vi var för några år sedan när alla pratade om Sverige”, säger förbundskapten Toni Gustavsson. 

Vi når förbundskaptenen mitt under quaddubbeln. Anders Hård vann sin singelmatch, medan Petter Edström förlorade sin. 1-1 i matcher och dubbeln avgör.
Svensk ledning efter första set i dubbeln och under tiden kollar vi läget med Toni Gustavsson om förutsättningarna i svensklägret.
– Det är riktigt kallt! Hampus (Linder Olofsson) sitter här i mössa och kanske inte täckjacka, men nästan. I övrigt har vi ingenting att klaga på. Faciliteterna är kanon, allt är jättebra, säger förbundskaptenen.

Anders Hård, Petter Edström och Hampus Linder Olofsson landade tidigt i Turkiet för att spela futuretävling. Anders gick till final i singel, Hampus vann två matcher, medan sjudeseedade Petter, som stod över en match, vann åttondelsfinalen men föll i kvartsfinal.

På onsdagskvällen anslöt Stefan Olsson, förbundskapten Toni Gustavsson och quadkapten Jens Nilsson.
Jo, ni hörde rätt. Världsstjärnan Stefan Olsson är med trots allt. Paralympics i Tokyo skulle bli hans sista kapitel i världstennisen.
– Han har inget val. Det är dags att bjuda tillbaka till svensk rullstolstennis, säger Toni och tillägger:
– Det gäller bara nu i VM.

Petter Edström, Jens Nilsson, Hampus Linder Olofsson, Stefan Olsson och Anders Hård.

I dag spelar alltså det svenska Quadlaget med Anders Hård och Petter Edström mot Ecuador.
I morgon, fredag, inleder herrlaget med match mot Rumänien och därefter Schweiz som också ingår i Sveriges grupp.
– Mot Rumänien spelar Stefan Olsson förstasingeln och Hampus Linder Olofsson andrasingeln och de spelar också i en eventuell avgörande dubbel, säger Toni Gustavsson.

Sverige vann World Team Cup både 2008 och 2010 och utgjorde en del av ”The Big Four” tillsammans med Nederländerna, Frankrike och Japan. Nu är det nya tider och det är långt ifrån säkert att Sverige når slutspelet.
– Det blir tufft. Det är många bra lag här. England, som vunnit tävlingen flera gånger, är med här eftersom de inte var med förra året och därför tvingas kvala. Går vi vidare från gruppen får vi kanske möta de redan i semifinal, annars i kvalfinalen. England har världsspelaren Alfie Hewett och så Dermot Bailey, som säkert kommer vara i världstoppen om ett par år.

Innan man eventuellt stöter på England ska Sverige slå Rumänien på fredagen och Schweiz på lördagen. På söndag spelas semifinaler och på måndag finalen.
– Det borde gå vägen i poolen. Vinner vi de matcherna är vi semifinal och då kan allt hända, säger Toni Gustavsson.

Vad skulle det betyda att vinna kvalet?
– Det hade varit jättekul och betyder förstås jättemycket. Vi var inte med förra året (bara quadlaget) och vi vill tillbaka där vi var för några år sedan när alla pratade om Sverige som en stornation.

Toni Gustavsson, som varit Stefan Olssons tränare under hela hans karriär, tog över som förbundskapten för svensk rullstolstennis (dam, herr och quad) i april förra året. Det blev en comeback då han haft rollen även före Niclas Rodhborn.
– Det är helt klart kul att vara tillbaka. Det är alltid roligt att spela i lagsammanhang för Sverige. Det är en krydda i tennistillvaron att samla killarna och träna, spela matcher och ha roligt tillsammans.

Där slår Sverige in matchbollen i den inledande quadmatchen mot Ecuador.
– Det var en kul start! Anders och Petter vann med 6-2, 6-4. Det såg helt okej ut. Anders spelade väldigt bra och rör sig bra och Petter är helt okej. Det är skönt att starta med en seger, det ger självförtroende, avslutar Toni Gustavsson.