De svenska juniorerna i Billie Jean King Cups Junior Finals avslutade med en 2-0 vinst mot Brasilien efter två tvåsetsvinster för Lea Nilsson (Salk) och Nellie Taraba Wallberg (Påvelunds TBK).
Därmed slutade det svenska laget på en sjunde plats totalt av 16 lag i Spanien.
– Jag siktade såklart högre då vi gick in med att vinna hela tävlingen, men det är Sveriges bästa resultat någonsin i den här tävlingen så vi är nöjda, säger Nellie Taraba Wallberg.

Juniorlandslagstränare Carl Ackered – som coachade tjejerna under veckan i Cordoba – är inne på samma spår.
– Det har varit tuffa matcher även om vi hade chansen mot Storbritannien i kvartsfinalen där det var tajt i en av singlarna. Även mot Japan hade vi chans där det blev en avgörande dubbel. Det är klart att man hade velat ha med sig vinsterna, men när allt kommer omkring så är vi det sjunde bästa laget i världen bland 16-åringar där de absolut bästa spelarna varit med. Man får vara ganska så nöjd med resultatet ändå, säger Carl Ackered.

Du har följt de här tjejerna ett bra tag – vilka steg har de tagit?
– Bara sedan Summer Cups för ett halvår sedan där Tiana Tian Deng och Lea Nilsson också var med (även Isabel Skoog, Stenungdsunds TK) så har tron på sig själva ökat. Nu går de in med tanken att de kan slå alla spelare. Just mognaden, utöver det spelmässiga förstås, är nog den största skillnaden. Det har hänt mycket på kort tid.

Veckan i spanska Cordoba samlade de 16 bästa lagen för tjejer under 16 år. Nellie Taraba Wallberg tar med sig en hel del erfarenhet till sin individuella satsning.
– Jag är nöjd med veckan. Det va roligt och det blev många bra matcher på få dagar. Det är väldigt lärorikt att vara i den här miljön där de bästa i min ålder spelar och att få spela mot dem. Det är mycket utvecklande för min tennis, säger Nellie som dock trivs i lagsammanhang.
– Det är alltid jätteroligt att vara med Lea och Tiana. Vi har bra kemi både på och utanför banan. Vi stöttar varandra hela tiden oavsett om det går bra eller dåligt.

Carl Ackered är nöjd med allt kring arrangemanget.
– Vi har kunnat fokusera fullt ut på tennisen då allt har varit jätteproffsigt med domare och personal och allt från maten, boendet, transport till själva anläggningen. Vi har fått hjälp oavsett vad vi har bett om.


Lea Nilsson, Tiana Tian Deng och Nellie Taraba Wallberg bytte till grus mitt i hardcourtsäsongen.
Omställningen har inte varit några bekymmer, enligt Carl Ackered.
– Att gå på gruset igen när vi är inne i hardcourtsäsongen är kanske inte optimalt, men vi fick ett träningspass dagen före. Vi pratade också en del om att hantera och acceptera olika situationer och förutsättningar, vilket tennis mycket handlar om. Jag tycker att de hanterade det hur bra som helst.

För Carl Ackered handlar det närmast om en U13-samling med träningar i samband med Tennis Europe-tävlingen i Norrköping. Tiana Tian Deng ska till Kina och för Lea Nilsson och Nellie Taraba Wallberg väntar en träningsperiod innan det är dags för Elitserien powered by MATCHi.
– Jag kommer träna två veckor på Good to Great och sedan är det ITF-tävlingar i Miami i två veckor och efter det elitserien, säger Nellie som är ny i Påvelunds TBK – laget som tog sig till SM-final under debutsäsongen i elitserien.
– För mig är det en ny klubb och vi har ett väldigt bra lag. Det ska bli kul att lära känna alla och få bra matcher. Målet är att vinna.

USA vann BJKC Junior Finals efter finalvinst mot Tjeckien. Läs mer här.