De svenska professionella spelarna har fått ett ofrivilligt uppehåll i tävlingskalendern. Båda sverigeettorna Rebecca Peterson och Mikael Ymer är hemma i Stockholm och håller igång i väntan på att Coronaviruset ska släppa sitt grepp och allt återgår till en vardag igen. 

Sverigettan på damsidan – Rebecca Peterson – är hemma i Stockholm där hon just denna vecka tar det lugnt.
– Det är helt okej med mig. Den här tiden blir som ett träningsblock för mig, vilket passar ganska bra med tanke på att jag haft lite skadeproblem. Så ska man se något positivt i det hela så är det att jag får en möjlighet att träna och bygga upp mig.

Under första veckan i mars tävlade Rebecca i Monterrey i Mexiko där hon vann två matcher innan hon reste vidare till USA.
Där laddade hon för spel i Indian Wells.
– Jag hade nog missat en del i rapporteringen för jag hade inte en tanke på att tävlingen skulle komma att ställas in. Jag hade tränat där några dagar när en spelare sa att det var inställt. Först trodde jag nästan det var ett skämt, men när det kom ett mejl så förstod jag… ”Oj är det sant?” tänkte jag. Med risk för att de skulle stänga gränserna så åkte jag hem, säger Rebecca.

Mikael Ymer tränar precis som Rebecca Peterson i SALK-hallen under uppehållet. Foto: Andreas Sandström / Bildbyrån.

Dagen efter succén i Davis Cup i Stockholm, då Sverige kvalificerade sig för världsfinalen, satte sig Mikael Ymer på flyget till Los Angeles.
Han skulle också spela i Indian Wells, men någon match blev det som bekant aldrig tal om.
–  Jag flög från Stockholm söndag morgon och var i Los Angeles i 24 timmar innan jag hann träna ett pass. Sen ställde de in tävlingen, så jag hann inte mycket mer än så. 

Vad tänkte du när beskedet kom?
– Först trodde jag att det inte alls skulle bli så långvarigt. Det har varit en hetsig inledning på säsongen, så jag kände att det inte var hela världen med några veckor ledigt. Nu när det förlängts så har det varit lite segare, säger Mikael Ymer.

Rebecca Peterson tar det lugnt den här veckan, annars är det (som för Mikael Ymer) SALK-hallen som gäller.
Samtidigt försöker hon följa med i rapporteringen kring Corona.
– Det är svårt att missa för det är det enda man pratar om nu. Man blir ständigt uppdaterad och jag följer flödet på twitter. Det känns till exempel konstigt att Franska Öppna flyttar till september. Hela situationen är så svår och alla försöker nog göra det bästa av situationen för oss spelare och att så många tävlingar som möjligt ska kunna spelas. Det handlar ju också om utebliven inkomst för spelarna. Det är många som saknar sponsorer eller som har flera anställda i sina team att avlöna, säger Rebecca och fortsätter:
– Samtidigt är det väldigt svårt för så många just nu, med flygbolagen, restaurangerna, hotellen… verkligen alla drabbas. Det är många som är timanställda och ska klara sig för dagen, försörja sin familj… det är tufft för många. Det är säkert många som kommer bli arbetslösa och företag som går i konkurs. Det får otroliga konsekvenser på världsekonomin.

Mikael Ymer hade kalendern klar efter Davis Cup. Han hade planerat för Mastersturneringarna Indian Wells och Miami Open och däremellan challengern i Phoenix innan det var dags att förbereda sig för grussäsongen.
I stället är han alltså hemma i Stockholm och avvaktar besked och beslut.
– Jag läser nyheterna och frågar mamma mycket med tanke på att hon är läkare. Jag läser informationen som ges av staten. 

Hur håller du dig i form?
– Just nu har jag faktiskt semester. Jag äter bara gott, mammas mat och tar det lugnt. Jag börjar träna på måndag igen. 

Hur påverkar det dig i vardagen?
– Jag måste hålla mig mer hemma så klart, för allas skull. Jag tvättar händerna mycket och använder mycket handsprit. Jag är mest hemma, men jag åker till SALK-hallen kort över dagen för att kolla när lillebrorsan tränar. Det är för att komma utanför huset ibland. Annars håller jag mig hemma, lagar mat och kollar filmer och serier.

Känner du någon som blivit sjuk? 
– Nej, jag känner som tur är ingen som blivit sjuk. Jag mår bra, hela familjen mår bra. 

Är du orolig? 
– Så klart. Det är väldigt tråkigt för alla som drabbats. Jag får hoppas, för hela familjen, att alla återhämtar sig bra, säger Mikael Ymer. 

Rebecca Peterson följer med i rapporteringen kring Corona och ägnar tiden fram till tävlingsstart till träning och uppbyggnad. Foto: Bildbyrån

I Rebeccas kalender stod närmast Indian Wells, Miami Open och Charleston på tur. Ingen av tävlingarna blir av.
– Jag har ingen tanke om vad som händer närmast, för det är omöjligt att säga. Jag vet bara att det inte blir något spel före 2 maj. Man får bara ta det som det kommer. Det är svårt att känna sig irriterad eller att man hakar upp sig på saker för alla gör sitt bästa och man får acceptera situationen. När man tänker efter så är det helt galet hur det påverkat hela världen. Man får hoppas att det snart återgår till det normala, att alla mår bra och är säkra. Det är viktigt.

Hur påverkar Corona dig i vardagen?
– Man ska hålla sig på avstånd för om man själv sprider viruset kan det ju drabba de äldre. Jag är inte så mycket kring äldre människor och jag har en ganska så vanlig vardag skulle jag säga. Man får använda sunt förnuft. Jag tror alla gör sitt bästa samtidigt som man vill leva ett så vanligt liv som möjligt. Jag tror inte på att stänga in sig helt, men jag är ingen expert på ämnet, det lämnar jag över till andra.

Ingen i Rebeccas närmaste bekantskapskrets är drabbad av viruset. För egen del känner hon heller ingen oro.
– De man är orolig för är de äldre, sjuka och gravida. Jag lider med de personer som inte har tillgång till sjukvård.

Sista frågan går till Mikael Ymer: Vad ser du för slut på detta?
– Ska jag vara ärlig tänker inte så mycket på tennisen. Det viktigaste nu är att befolkningen, hela världen, återhämtas snabbt. Tennisen kommer i andra hand, hälsan är viktigast för alla. Med tanke på att Franska Öppna är framskjutet skulle jag gissa att vi börjar spela igen när grässäsongen startar.