Det är äntligen dags för den första tävlingen på den svenska sommartouren. Premiären sker i Ystad där det, liksom på övriga orter, spelas enligt ett coronaanpassat format.

På damsidan är Mirjam Björklund (SALK) och Jacqueline Cabaj Awad (Smedslättens LTK) direktkvalificerade i ena poolen och Fanny Östlund (USIF) och Marina Yudanov (GLTK) i den andra. Mirjam Björklund, som är förstaseedad i Ystad, joggar i ett regnigt Stockholm när vi når henne inför tävlingen.
– Tidigare har det varit så bra väder så man har nästan inte trott att man är i Sverige. Jag är väldigt taggad inför tävlingen, det kliar i fingrarna och man vill bara komma igång. Rebecca Peterson är ju inte med, men i övrigt är ju på plats så det kommer ju bli en bättre tävling än någonsin. Hur matchformen är återstår att se, det är ju samma för alla. 

Mirjam Björklund har hållit modet uppe under det ofrivilliga matchuppehållet och försöker se positivt på situationen.
– Jonas (Björkman) har ju också varit fast i Stockholm vilket gjort att vi har kunnat träna tillsammans på hemmaplan hela tiden. Vi har kört på ganska hårt emellanåt, säger Mirjam och fortsätter:
– Jag har faktiskt inte haft några problem med att bara träna. Det gjorde man ju i en massa år innan man började tävla på riktigt. Min kärlek till sporten är lika stor oavsett om jag tränar eller tävlar. Så länge jag får spela tennis är det lugnt. Men det är klart att man hela tiden har hoppats att tävlingarna ska dra igång.

Även Sverigetvåan på herrsidan Elias Ymer är med i startfältet i Ystad. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

 

Även Sverigetvåan på herrsidan Elias Ymer (SALK) är med och spelar tillsammans med Jonathan Mridha (Solna TK) i ena herrpoolen.
Markus Eriksson (GLTK) och Karl Friberg (Solna TK) har de två direktplatserna i den andra.
– Kul att alla de bästa är med i Ystad, bortsett från ”Micke” (Mikael Ymer). Det blir en kul och bra start att komma igång med tävlingarna igen. Det blir intressant att se hur formen är på alla, säger Markus Eriksson och fortsätter:
– Först tappade jag sugen och motivationen och tränade ingenting. Jag passade på att umgås med familj och vänner som jag inte hinner med så mycket annars. Jag har tränat mer och mer och vi har varit ett bra gäng med spelare på GLTK. Vissa hade ju varit på college annars, men nu har vi kunnat träna tillsammans och det är väl det som varit mest positivt, säger han och tillägger:
– Jag åker ner i morgon. Jag får väl scouta motståndare. Det är det tuffaste kvalet jag sett på sommartouren.

Markus Eriksson ser fram emot att tävla igen. Foto: Anders Eriksson, www.amefoto.se

Både Mirjam Björklund och Markus Eriksson välkomnar den extra prissumman från Svenska Tennisförbundet.
De ser också positivt på spelformatet.
– Det är bra för då får man mer än en match istället för att åka på en förlust direkt och inte få spela mer. Det är ett bra format i den här situationen, säger Mirjam.
– Extra prispengar är bra, det behövs för spelarna i dessa tider, menar ”Mackan”. 

Kvalet avgörs under onsdagen och i potten finns totalt åtta lediga platser i de fyra olika poolerna på dam- respektive herrsidan.
Cornelia Lister (Fair Play TK) och Simon Freund (KLTK) är förstaseedade i respektive kval. 

Svenska Tennisförbundet har beslutat att matcha alla tävlingsarrangörers prispengar plus ett extra tillskott i SM-deltävlingarna Ystad, Falkenberg och Näsbypark.  Den totala potten i sommartouren är nu totalt 880 000 kronor.

Svenska Tennisförbundet och arrangören Ystads TK dirketsänder sommartourtävlingen i Ystad kostnadsfritt på Solidsport. Sändningarna startar fredag klockan 10.00 med poolspel och avslutas med finaler under lördagen. 

Se sändningarna här!

Till lottningen!

Läs mer om Sommartouren här!