19 ATP-titlar i singel och en i dubbel, final i Australian Open, kvartsfinal i Wimbledon och tre Masters Series-titlar. OS 1996 och 2004. DC-kapten, assisterande coach till Björn Borg i Laver Cup. Förre världsfyran Thomas Enqvist har ett rätt hyfsat tennis-cv.
Den här veckan dyker han upp i Svenska Tennispodden, där även Maria Strandlund Tomsvik gästar. De två kamperar för övrigt ihop i kommentatorshytten på Eurosport.
– Tennis handlar så mycket om momentumsvängningar, inte bara om forehand och backhand. Jag försöker förmedla det jag läser av på banan, säger Thomas.
– Vi har en respekt för att vi har en väldigt kunnig publik, de som tittar kan väldigt mycket om tennis, säger Maria. 

Man kan diskutera länge om vem som egentligen är landets fjärde bästa spelare genom tiderna (vilket vi gör i programmet) efter de tre världsettorna Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg.
– Sett till Thomas meriter är han kanske den som fått minst uppmärksamhet, säger Maria i programmet.
– Om man placerar mig fyra eller åtta känns mindre viktigt, men det var roligt att vi kunde förlänga eran från 1980-talet som var så magisk och som aldrig kommer komma tillbaka, säger Thomas.

Thomas Enqvist var en topp 10-spelare i nästan fem år och slog de allra bästa spelarna ett flertal gånger. Han tvingades till operation vid sex tillfällen under karriären men hann ändå med att vinna väldigt mycket, bland annat tre titlar i Stockholm Open.
Nyligen presenterades han som ny turneringsdirektör för Stockholm Open med nya operatören SPG Event som uppdragsgivare.
– Mitt jobb är att se till att vi får ett roligt och intressant startfält. Snart ska vi ha en ”bomb” att släppa. Vi är ganska nära med en väldigt intressant spelare, säger Thomas.

Han jobbade på Svenska Tennisförbundet i fem år. Det är dock Davis Cup-vinsterna som spelare som han värderar högst i karriären.
– När man tänker tillbaka på sin karriär så är det DC-minnena som är starkast. Det var så otroligt roligt att spela Davis Cup och vi hade ett så härligt gäng. När jag debuterade var både Mats (Wilander) och Stefan (Edberg) i laget. Jag har haft både Calle Hageskog och Mats Wilander som kaptener och att sen själv bli kapten var väldigt ärorikt, säger Thomas som kommer in på många av hans medspelare genom åren.

Svenska juniorlaget 1990. Foto: Bildbyrån

– Det är otroligt kul att Robin är kapten nu, men cred till alla runt laget som gjort jobbet som tagit Sverige till där de är idag. Vilket jobb man har gjort, för vi var verkligen nere på botten och det var många jobbiga matcher att vinna som inte alls var lätta. Alla ledare och andra som varit inblandade ska ha en eloge.

Vi kommer in på den store ungdomsidolen Björn Borg. Ett av de starkaste minnena är när Percy Rosberg bjöd in en 14-årig Thomas Enqvist att få träna ihop med Björn Borg i SALK-hallen.
– Björn Borg är för mig en levande legend och anledningen till att jag började spela. Vi som lärt känna honom vet att han är den finaste killen man kan tänka sig. Han är otroligt ödmjuk och lätt att prata med, man blir snabbt bekväm med honom. Att få jobba med honom i Laver Cup och med de spelarna vi haft med har varit så häftigt, säger Thomas som har ett år kvar på avtalet som assisterande coach. 

I programmet får vi följa med på hela resan från Farsta, via Trollbäcken och alla tränare till övergången som senior och till slutet av karriären. Namn som dyker upp är bland andra Martin Bohm, Joakim Nyström och Mikael Stripple.
– Jag hade ingen tanke att återgå till tennisen men tack vare Micke Stripple, som jobbade på Svenska Tennisförbundet då, så kom jag tillbaka. 

Hemma i Provence hjälper han unga tennisspelare i ett mentorprogram på en internationell skola. I skolan finns också en tennisskola som är uppkallad efter Thomas Enqvist. Visste ni förresten att Thomas spelat ishockey i franska ligan?

TITTA:

LYSSNA:

Se alla tidigare avsnitt i Svenska Tennispodden här!