För första gången på 13 år är tre svenska spelare framme i andra omgången i en singelturnering i Grand Slam; Johanna Larsson, Rebecca Peterson och Mikael Ymer. ”Det är fantastiskt för svensk tennis och vilken bedrift av dem. Samtidigt är det viktigt att inte vara nöjd nu”, säger Jonas Svensson, landslagsansvarig för U18 (pojkar) och herrar.

2006 var året när Sofia Arvidsson, Robin Söderling och Jonas Björkman alla nådde andra omgången i en Grand Slam-turnering. Det skedde i US Open. Nu handlar det om Franska Öppna och vi har åter tre svenska singelspelare vidare.
Mikael Ymer har nått ännu en milstolpe i karriären. Häromdagen vann han kvalfinalen i Franska Öppna och var för första gången klar för huvudlottningen i en Grand Slam.

På tisdagen nådde han nästa höjdpunkt. Det blev seger mot kvalspelaren Blaz Rola från Slovenien i tre raka set. Den vänsterhänte 28-åringen – rankad 183 på ATP-rankingen – hade ingen chans i första set där Mikael Ymer vann med 6-0 och därefter 6-3, 7-6 i de följande två seten.

– Jag är väldigt glad, för min egen skull och för alla som hjälper mig. Jag spelade bra, det var en bra nivå för att vara första omgången i en Grand Slam, sa Mikael Ymer efter matchen.

Johanna Larsson är klar för andra omgången i Paris. Foto: Bildbyrån

Därmed är tre svenska spelare klara för andra omgången. Johanna Larsson möter Garbine Muguruza (nummer 19 i världen) som vann på Roland Garros 2015.

– Hon tar bollen tidigt, slår hårt och vill styra och ställa. Jag går in som underdog och det blir en kul utmaning där jag har alla möjligheter, säger Johanna.

Rebecca Peterson är klar för andra omgången i Franska Öppna. Foto: Bildbyrån

Rebecca Peterson spelar också på onsdagen och ställs mot Donna Vekic. Kroatiskan är rankad 24:a i världen.

– Det är en ny match där allt börjar om från noll. Hon har spelat bra och steppat upp men samtidigt så ser jag fram emot matchen och vet att jag själv också har bra förutsättningar, säger Rebecca.

Mikael Ymer – rankad 148 inför turneringen – möter världsfemman Alexander Zverev på torsdag. De båda möttes faktiskt i Stockholm Open för fyra år sedan då tysken vann.

Jonas Svensson, landslagsansvarig för U18 (pojkar) och herrar säger så här om Mikaels och svenskornas framfart:

– ”Micke” möter en världsspelare och det är ju på pappret en tuff match, men det verkar som att han hittat ett sätta att vinna matcher på den här nivån. Zverev är en väldigt bra spelare, men är det någon som ska kunna hitta luckor i hans spel så är det ”Micke”, säger Jonas och tillägger:

– Att vi har tre svenskar vidare och med Robert Lindstedt förhoppningsvis långt i dubbeln, betyder förhoppningsvis att det sänder viktiga signaler till alla unga spelare runt om i Sverige att slitet kan löna sig. Det är fantastiskt för svensk tennis och vilken bedrift av dem. Samtidigt är det viktigt att inte vara nöjd nu, de är säkerligen hungriga på att vinna fler omgångar.

Mattias Arvidsson, Fed Cup-kapten och landslagsansvarig för U18 (tjejer) och damer, är inne på samma spår.

–  Det är så roligt när vi får sådana här ljusglimtar i svensk tennis och framför allt när det händer i Grand Slam. Ska jag prata för tjejerna så är det två bra spelare som Johanna och Rebecca slog i första omgången. Det är samtidigt viktigt att de inte är nöjda nu och det vet jag att de inte är. De har en go utmaning i morgon och båda är lite av underdogs, men det är matcher man vet om att man kan vinna. Jag ser definitivt klara möjligheter för båda våra tjejer. Jag hoppas att de kan gå ut och njuta av det, säger Mattias Arvidsson.

Robert Lindstedt spelar tillsammans med ungraren Marton Fucsovics i dubbelturneringen och möter i första omgången Marcelo Demoliner och Divij Sharan. Även Johanna Larsson och Rebecca Peterson spelar dubbel i Paris.

Som om inte det var nog. På söndag drar juniortävlingen igång på Roland Garros med tre svenska spelare; Gustaf Ström och Kevin Chahoud i pojksingeln och Caijsa Hennemann kvalar för att ta sig in i singelturneringen på tjejsidan.

– De har kvalificerat sig dit av egen kraft och jag hoppas att chanserna är goda. De har alla visat att de kan spela riktigt bra det senaste året, säger Jonas Svensson.

Mer om Franska Öppna här!