I samband med Davis Cup-matchen i Kungl. Tennishallen i början av mars arrangerade Svenska Tennisförbundet en kostnadsfri inspirationskurs över två dagar för tjejer som är intresserade av domaruppdraget inom tennisen.

Johan Carlsson – som jobbar med domarna och funktionärerna nationellt – är nöjd att initiativet slog väl ut:
– Eftersom det är första gången vi kör den här typen av projekt visste vi inte riktigt vad vi skulle vänta oss. Det var mycket positivt att så många tjejer anmälde sig. Trots lite avhopp var det kul att se så många tjejer på plats. Projektet i sig tyckte jag föll väl ut och av utvärderingarna har vi bara fått positiv respons framförallt av de helt nya tjejerna, de som inte jobbat som domare tidigare. 

På lördagen fick deltagarna en introduktion om hur det är att jobba som linjedomare och huvud­domare. Flera av dagens svenska etablerade domare, men även de internationella som dömde Davis Cup-matchen, delade med sig av sina erfarenheter.
På söndagen fick de deltagare som inte tidigare gått någon domarutbildning det första steget på vägen till att bli tennisdomare, som är Klubbdomarutbildningen.
– För de tjejerna som var med som gått domarutbildning tidigare närmar sig Nordea Open i Båstad. Vi kommer försöka ta ut så många av dem som möjligt som linjedomare. De som gick Klubbdomarutbildningen på söndagen under DC-helgen kommer nu i veckan få en inbjudan till sommarens Förbundsdomarutbildning under Elite Hotels Next Generation Cup. De tjejerna kommer ha lite fördel i uttagningen till den utbildningen. I övrigt har vi ju fångat upp ett nytt gäng med framtida domare som vi gör allt för att inte tappa bort, säger Johan Carlsson. 

Möt hans kollega, Josefin Dahlbäck, som också var kursledare på träffen i Stockholm, i inslaget ovan.
– De var jättenyfikna och peppade att köra igång, så det är jättekul, säger hon.