Förra veckans triumf i St Petersburg – då Simon Freund, Lidingö TK, tog en dubbeltitel – följdes upp av ännu en titel på söndagen. ”Det är alltid bra för självförtroendet att vinna titlar”.

I St Petersburg ($15 000) bildade Simon åter par med Alexander Cozbinov från Moldavien. Efter två segrar i matchtiebreak blev det ännu en spännande match i finalen där det blev en repris från förra helgens final mot Naoki Tajima (Japan) och Alexey Zakharov (Ryssland). Då vann Simon och Alexander i två set, den här gången krävdes matchtiebreak: 7-6(5), 2-6, 10-6.
I singelturneringen tog det tyvärr stopp redan i första omgången.

Titlarna i Ryssland var Simons sjätte och sjunde på ITF-touren. De tidigare fem har också kommit i dubbel.
– Jag har varit i två singelfinaler så hade jag fått välja hade jag gärna tagit en singeltitel nu. Det hade gjort mer för min ranking också. Dubbel är alltid roligt att spela, för då gör man det som ett lag. Där alltid roligt att vinna, däremot står poängen lite still just nu så det är svårt att klättra rankingmässigt. Men det är alltid bra för självförtroendet att vinna titlar.

Har du planer på att fokusera på dubbeln?
– Nej, mitt mål nu är att ta mig upp runt 400 på singelrankingen, även om det är lite knepigt att klättra på rankingen just nu. Men visst, jag är öppen för dubbel framöver om det skulle visa sig att jag har mer framgång där.

Det här var den 24-årige Lidingö TK-spelarens andra tävlingsresa för året. Tidigare har han tävlat i Monastir i Tunisien och anledningen till att det inte blivit mer har varit skadebesvär. Nu är han fullt frisk och i form och planerar tillsammans med Filip Bergevi att eventuellt åka till Israel – med Turkiet som en plan B.
– Det är hardcourt i Israel och jag har aldrig varit där. Jag tänker att jag vill åka till platser där jag ännu inte tävlat. Jag brukar gå från inomhus till hardcourt utomhus och därefter på gruset, det blir en naturlig övergång.

De fem tidigare ITF-titlarna har kommit med olika dubbelpartners. Nu vann han två veckor i rad tillsammans med Alexander Cozbinov från Moldavien.
– Vi spelade båda college i USA och han gick med flera svenskar i Las Vegas, så vi har lite gemensamma kompisar. Sen har vi spelat en del tävlingar tillsammans i USA och hållit kontakten. När jag såg att han var uppsatt på tävlingarna i St Petersburg så tog vi komtakt och bestämde att vi skulle spela dubbel ihop. 

Ditt stora mål med säsongen?
– Förutom att ta mig in på runt 400 i singel så är det att slåss om en plats i Davis Cup-laget. Det hade varit stort att få spela för sitt land.


Så här är läget för flera av våra övriga svenska spelare just nu: 

Mikael Ymer, SALK, var andraseedad i helgens kval till ATP500-tävlingen i Barcelona den här veckan. Holger Rune (wildcard) från Danmark vann dock med 6-0, 6-2.
I challengern i Split i Kroatien tog sig Elias Ymer, SALK, till semifinal där polske Kacper Zuk vann med 6-4, 6-1. Den här veckan spelar Elias i challengertävlingen i Rom där han möter Enzo Couacaud från Frankrike i första omgången.

André Göransson, Elfsborg Tennis och britten Jonny O´Mara tog sig till andra omgången i dubbelturneringen i challengern i Belgrad, Serbien. Där blev det förlust mot argentinska paret Facundo Bagnis och Francisco Carundolo med knappa 6-4, 6-7(9), 9-11. André kommer den här veckan spela tillsammans med Nicholas Monroe från USA i dubbeltävlingen i Rom där de är förstaseedade. I första matchen väntar fransmännen Sadio Doumbia och Fabien Reboul.

Markus Eriksson, GLTK, var fjärdeseedad i $25 000-tävlingen i tyska Meerbusch. Det blev seger mot belgaren Christopher Heyman med 7-6(3), 5-7, 6-4 i första omgången, men i andra matchen blev det förlust mot tyske Milan Velte med 3-6, 1-6.
Då gick det bättre i dubbelturneringen för förstaseedade paret Markus Eriksson och Viktor Durasovic från Norge. Tre tyskbelgiska dubbelpar slogs ut på vägen till finalen, men där väntade tjeckerna Jiri Lehecka och Michael Vrbensky som vann med 6-3, 6-3.
Markus Eriksson tävlar den här veckan i $25 000-tävlingen i franska Angers där han möter spanjoren Pol Martin Tiffon i första omgången.

Dragos Madaras, Fair Play TK, som visat fin form på sistone, tog sig vidare till andra omgången i Kairo ($15 000) där han dessvärre tvingades ge upp vid ställningen 1-1 i set. Dragos tävlar även den här veckan i Egypten.
Även Karl Friberg, Solna TK, tog sig till andra omgången i Antalya ($15 000) i Turkiet. Där blev det dock förlust med 2-6, 5-7 mot Sandro Kopp från Österrike. Friberg och Kopp bildade dubbelpar och tog sig till kvartsfinal där det blev förlust med 1-6, 2-6 mot ett ungerskt par.
Louise Brunskog, Munka-Ljungby TK, var tillbaka på tävlingsbanan förra veckan. Hon föll dock i första omgången i Kairo ($15 000).

Jonathan Mridha, Solna TK tävlar i Monastir, Tunisien den här veckan. Filip Bergevi, Fair Play TK, Marius Ruzgas, Fair Play TK och Simon Yitbarek, SALK kvalar i samma tävling där Bergevi och Yitbarek, i skrivande stund, tagit sig vidare till andra kvalrundan

Noterbart är att Linus Carlsson Halldin, KLTK,har gjort debut på futuretouren där han tagit sig till andra kvalomgången båda veckorna i Monastir i Tunisien ($15 000).