Upsala Studenters IF (USIF) är nominerad till ett av priserna när Folkspels Eldsjälsgala hålls på Berns Salonger i Stockholm den 12 mars.

Folkspel är en ideell organisation med 72 riksorganisationer/medlemmar i landet. En kväll varje år står föreningslivet, alla eldsjälar och vardagshjältar i centrum och den här gången är Upsala Studenters IF en av fyra finalister i kategorin Årets idrottsförening där kriterierna är följande:

Årets idrottsförening är en förening som på ett engagerat och inkluderande sätt bedriver verksamhet för paraidrottare – idrottare med rörelse-, syn- eller intellektuell funktionsnedsättning – i sina vanliga träningsgrupper och aktiviteter eller i särskilda träningsgrupper inom ramen för sin ordinarie verksamhet.

Peter Rejmer, chefstränare i USIF, om nomineringen:
– Vi vill ta hand om alla som vill spela tennis, padel eller vara i gymmet. För oss är det en självklarhet att jobba så, likaså att behandla alla lika. Stående tränar med sittande. Sittande med sittande. Och stående med stående. Allt i en härlig mix och allt utifrån önskemål, behov och möjligheter.

 

Mathias Ahlén. Foto: Folkspel

Tennishallen är anpassad för alla, med duschstolar för rullstolsbundna och rum för förvaring av rullstolar.
Mathias Ahlen är tennisspelare i USIF och flitig besökare i hallen:
– Här ses vi inte alls som en belastning. Vi är inte segregerade eller separerade, utan en del av gemenskapen, och det värmer mitt hjärta att det är så. Folk från klubben är till och med ute på parkeringsplatsen och headhuntar rullstolsspelare. Det har jag aldrig varit med om tidigare, säger han.

Niclas Rodhborn, förbundskapten för Rullstolstennislandslagen, kommenterar:
– Den här tennisklubben ligger i absolut framkant i Sverige när det handlar om rullstolstennis. Upsala Studenters IF har en lång och anrik historia. Därmed inte sagt att föreningen från rikets fjärde stad är rädd för förändringar.

Nu har klubben blivit centrum för rullstolstennis i Sverige, efter långsiktigt och gediget arbete. Det är inte vad som händer innanför linjerna på banan som är det viktigaste, utan det som händer utanför. Individen är det viktigaste, oavsett funktionsnedsättning eller inte.

 

Läs mer om Årets Eldsjäl här!

Till USIF:s hemsida