Tidigare tennisproffset Andreas Vinciguerra är ny assisterande Davis Cup-kapten för Sverige. Hans första uppdrag blir 2-3 februari när Sverige åter ska försöka ta en plats i Davis Cup Finals.

Häromdagen presenterade Svenska Tennisförbundet Simon Aspelin som ny sportchef och Davis Cup-kapten. Nu är det klart att Andreas Vinciguerra assisterar kaptenen under DC-mötet med Brasilien i Helsingborg i början av februari.
Det var aldrig någon tvekan från 42-åringen när frågan kom, berättar han.
– Det behövdes inte så mycket betänketid, det känns som en stor ära. Davis Cup har betytt mycket för mig och något som jag alltid följt med stort intresse. I Davis Cup spelar du för ditt land, som ett lag.

Med Simon Aspelin och Andreas Vinciguerra har det svenska herrlandslaget en rutinerad ledarstab. Simon och Andreas har också ett långt förflutet tillsammans under spelarkarriärerna.
– Vi har känt varandra sedan lång tid tillbaka. Vi spelade på Challenger- och ATP-touren samtidigt och tillsammans i DC-laget. Jag Simon och hans dåvarande dubbelpartner Johan Landsberg reste mycket tillsammans ett tag.

Har du något speciellt gemensamt DC-minne?
– Alla Davis Cup-matcher var speciella, jag kommer knappt ihåg allt. Vi vann mot Indien och vi spelade i Malmö ihop, minns jag. Jag spelade mest singel så någon dubbel har det inte blivit ihop.

I första skedet gäller uppdraget Davis Cup Qualifiers-matchen mot Brasilien 2-3 februari.
– Vi har fullt fokus på matchen motBrasilien. Det är en viktig match som vi ska göra allt för att vinna. För mig är självklart målet att nå slutspelet igen.

Hur är du som ledare?
– Jag hoppas bidra med det taktiska och kunna tillföra energi till laget och försöka få in att vi är där för att vinna varje match vi ställer upp i. Simon är lugnet själv så jag tror vi kommer komplettera varandra bra.

Andreas Vinciguerra är på plats under elitserieslutspelet på Lidingö när tennis.se får tag i honom. Elitserien är något han själv varit en del av med bland annat tre SM-guld med Fair Play TK (2008, 2011, 2012). Bland de större meriterna finns tre vinster i de sju lagmatcher han spelat för Sverige i Davis Cup, ATP-titeln i Köpenhamn (2000) och de två finalerna i nuvarande Nordea Open i Båstad.
Andreas jobbar till vardags som tränare i Tennis Stockholm och hjälper till som tränare i Västerås – uppdrag som han trivs bra med.
– Det är väldigt kul det vi håller på med. Jag ”Pekka” (Per Henriksson) och Pontus (Bergevi) trivs väldigt bra ihop. Det uppdraget ligger mig varmt om hjärtat.

Till sist, vad tror du om chanserna mot Brasilien?
– Brasilien är en stark tennisnation med många bra spelare. Jag har kollat igenom alla toppspelare och flera har hög ranking, men vi går för att vinna och jag tror vi har goda chanser att göra det, säger Andreas och avslutar:
– Självklart hoppas vi på en fullsatt Helsingborg Arena. Det är vårt landslag som kommer dit och spelar en otroligt viktig match på hemmaplan mot ett bra lag. Jag hoppas Tennissverige går samman och stöttar killarna. Stödet är otroligt viktigt och ger en extra kick.