Jonathan Mridha och Fanny Östlund är i topp i vintertouren. Båda vann sin respektive klass i Spånga på söndagen.

På grund av covid-19 koras ingen totalsegrare/SM-segrare i år. Men det kan ändå konstateras att efter åtta vintertourtävlingar står Jonathan Mridha, Solna TK på tre segrar – en mer än klubbkompisen Karl Friberg. Just de två möttes i finalen i Spånga där Mridha vann med 6-1, 6-2.
– Jag spelade bra i finalen. Jag gick för fullt i varje game och tryckte på från start helt enkelt, säger Jonathan.

Jonathan Mridha (här i Davis Cup-dressen 2018)  imponerar i vintertouren. Foto: Bildbyrån

Jonathan besegrade på vägen till finalen Christoffer Solberg, Näsbyparks TK (Walk over), Arvid Nordquist, SALK och Nikola Slavic, SALK.
– Att jag är i bra form är väl det klassiska helt enkelt, att jag har kunnat träna på en del och hållit mig skadefri. Sedan får man väl alltid lite småont här och där, men inget som har hållit i sig, säger han och fortsätter:
– Vintertouren har varit bra för mig i år eftersom jag knappt kunnat spela matcher på ett bra tag. Sedan har jag inte spelat alla, utan de som passat mitt schema bara.

Hur ser du på konkurrensen?
– Jag tycker att de flesta som spelar är rätt bra. Alla har bra teknik och spelar ganska bra, så man måste koncentrera sig varje match för annars blir det tufft.

Fanny Östlund har vunnit i Falun och Sigtuna och vann nu också Spånga Vintertour. I en svängig final blev det seger mot Melis Yasar, Helsingborgs TK, med 2-6, 6-3, 6-1.
– Finalen var något svängig. Melis öppnade matchen starkt och stod för många vinnare. Jag kom in i matchen successivt och fick en viktig ledning tidigt i andra set. Jag vann viktiga bollar och lyckades styra spelet som jag ville.

Fanny Östlund (här i en match i Swedish Open för några år sedan) är i god form. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

Fanny tappade bara sju game på sina tre första matcher mot Cornelia Käck, Sigtuna TK, Susanne Celik, Örebro TK och Julia Lövqvist, Upsala TK.
Formen är minst sagt god.
– Jag har tagit vara på tävlingsuppehållet och tränat på bra. Jag har lyckats få med mig sakerna jag utvecklat på träningar in på match och därmed spelat bättre och bättre. 

Vad betyder Vintertouren för dig?
– Vintertouren betyder mycket för mig, speciellt under dessa tider då möjligheterna för internationella tävlingar är små. Det är otroligt bra att få så högkvalitativa matcher mot grymt motstånd på hemmaplan. Det är guld värt för oss spelare.

På tisdag drar kvalet igång i Ystad Indoors – en tävling som flyttas till Växjö. Därefter väntar ett uppehåll för vintertouren som drar igång igen den 3 december i Borås.
Fanny missar tävlingen i Växjö på grund av studier.
– Beroende på restriktionerna för division 2 så får vi se om USIF:s seriematcher blir av de närmaste veckorna. Annars är det mycket träning för mig som står på schemat. 

Jonathan Mridha missar också vintertourtävlingen i Växjö.
– Jag flög till Estland med Simon Freund i går för spel i en future denna vecka. Sen är det elitserien som står på tur, säger Solnaspelaren.

Segrare Vintertouren 2020-21
Catella Open: Jonathan Mridha, Solna TK och Marina Yudanov, GLTK
Falu Vintertour: Karl Friberg, Solna TK och Fanny Östlund, USIF
Mälarspelen: Jonathan Mridha, Solna TK och Julita Saner, Upsala TK
Dubbel-SM, Växjö: Olle Thestrup och Robin Thour, Växjö TS och Susanne Celik, Örebro TK/Kajsa Rinaldo Persson, Fair Play TK
Svedalaspelen: Karl Friberg, Solna TK och Ida Jarlskog, ATL Lund
CA Fastigheter Cup, Kalmar: Christian Samuelsson, GLTK och Jacquline Nylander Altelius, GLTK
Sigtuna Vintertour: Simon Yitbarek, SALK och Fanny Östlund, USIF
Spånga Vintertour: Jonathan Mridha, Solna TK och Fanny Östlund, USIF